A petrece o noapte in frigul inghetat nu este o alegere pe care multi oameni ar face-o. Dar daca noaptea este petrecuta in faimosul hotel de gheata din nordul Suediei, la 125 de mile deasupra Cercului polar, in oraselul Jukkasjaarvi, atunci s-ar putea face o exceptie.

In urma cu douazeci si sapte de ani, primul hotel de gheata a fost construit in intregime din blocuri de gheata recoltate din raul Torne, care trece pe langa locul hotelului. Si in fiecare iarna de atunci, Hotelul de gheata a fost sculptat de artisti din intreaga lume din aceleasi blocuri de gheata si apoi lasat sa se topeasca in fiecare primavara, cand soarele iese in sfarsit pentru mai mult de cateva ore pe zi.

Anul acesta, pentru prima data, oamenii pot sta la Ice Hotel pe tot parcursul anului, datorita noului Ice Hotel 365, o structura permanenta care mentine o temperatura intre 19 si 23 de grade Fahrenheit. Hotelul de gheata original este inca sculptat in fiecare iarna, asa ca proprietatea are acum un total de aproximativ 65 de camere si apartamente; 22 sunt apartamente pe tot parcursul anului. Fiecare camera este sculptata de un artist diferit, facand din Hotelul de gheata o adevarata galerie de gheata.

In timpul sezonului de varf, tarifele pentru o camera frigorifica sunt de peste 640 USD, iar obtinerea unei rezervari poate fi dificila, dar companii precum Off the Map Travel, specializata in Laponia suedeza, pot face totul, de la obtinerea unei rezervari intr-o suita de lux cu un sauna privata pana la zborul cu sute de trandafiri pentru o cerere in casatorie la fata locului.

De asemenea, va pot ajuta sa va planificati restul sederii, organizand activitati cum ar fi saniile cu caini, sa vedeti aurora boreala si sa invatati despre cultura indigena Sami, toate acestea fiind punctele importante ale regiunii.

Deci, cum este sa dormi de fapt la Hotelul de Gheata? Mult mai confortabil decat ai putea crede.

La sosire, am fost indrumat catre cladirea de servicii incalzita, unde este frumos si cald. Mi s-a dat o cheie si mi s-a spus ca este pentru vestiarul si dulapul meu. Aceasta cladire gazduieste o zona de lounge, bai, saune si vestiare private pentru fiecare oaspete si este deschisa si are personal 24 de ore pe zi. Mi-am dat seama repede ca nu va trebui sa stau pe o toaleta inghetata. Ai putea spune ca am fost usurat.

Dar inca nu stiam in ce camera as fi cazat. Asta pentru ca oaspetii nu pot rezerva anumite camere — ei doar rezerva un tip de camera: camera calda, camera rece de baza, suita de arta rece, suita de arta rece 365, sau cold deluxe suite 365. Deoarece fiecare camera este o opera de arta individuala, oaspetii si vizitatorii pot strabate holurile toata dupa-amiaza, intrand in diferitele camere pentru a vedea care le place cel mai mult. Intregul hotel si toate camerele sale sunt deschise publicului intre orele 10:00 si 18:00 (de aici vestiarele si dulapurile unde va puteti depozita lucrurile si aveti un moment de intimitate.)

Intrarea in prima suita de arta a fost cu adevarat magica. Cine stia ca exista atat de multe nuante de alb si albastru? Camera, numita Dancers in the Dark, a fost de Tjasa Gusfors si Patrick Dallard. Canta muzica si erau mici sfere de gheata suspendate de tavan, rasucindu-se si sclipind, creand umbre eterice de-a lungul peretilor albastri. In fata patului stateau doua figuri capricioase care dansau, a caror baza este facuta in intregime din gheata, iar apoi acoperite cu o saltea groasa si mai multe piei de ren.

Fiecare camera este unica si ingenios lucrata. Era Don’t Get Lost ( mai sus ), un labirint cu patul in centru si Dreamscape, care prezenta o scara de gheata stralucitoare pentru a ajunge la pat. Camera Ikebana, unde aveam sa dorm in cele din urma, era inspirata de arta japoneza de aranjare a florilor si prezenta un cires mare, limpede, in spatele patului.

Dupa o cina incredibila in restaurantul (incalzit) cu meniul de gheata al hotelului, care evidentiaza delicatese locale precum caviarul, carbohidra si renul si cateva bauturi la barul stralucitor de gheata (din pahare sculptate in gheata, desigur), M-am indreptat spre vestiarul meu. Hotelul de gheata recomanda sa dormi doar in stratul de baza termic si ofera un sac de dormit termic la nivel de expeditie. Am imprumutat, de asemenea, un costum de zapada si cizme pentru a merge pana in camera mea.

In timp ce mergeam pe holul stralucitor, sculptat in intregime din gheata si decorat cu candelabre inghetate, aerul era tacut si senin.

Intrarea in camera mea asemanatoare seifului a fost palpitant. Calitatile ghetii – stralucirea, claritatea si stralucirea ei – au fost evidentiate de iluminarea albastruie din camera. Cand m-am asezat in sacul de dormit si am ridicat privirea, am observat ca pana si tavanul era meticulos sculptat. Eram cald si confortabil in sacul de dormit, iar pieile de ren au oferit un strat suplimentar de protectie impotriva inghetului.

A doua zi dimineata, am fost trezit de o voce vesela care ma intreba daca vreau niste suc de lingonberry fierbinte. Bineinteles ca am vrut. Era timpul sa ne intoarcem la caldura.