A fost sediul guvernului Republicii Venetia. Astazi este unul dintre cele mai frumoase palate din Europa, una dintre marile bijuterii ale Venetiei.

Palatul Dogilor din Venetia este simbolul marii puteri pe care o avea orasul. O cladire magnifica care este o vizita esentiala in orasul canalelor. Vom vorbi despre arhitectura sa fabuloasa si despre importanta sa istorica. Poti veni cu noi?

Istoria Palatului Dogilor din Venetia

Situat in Piata San Marco, Palatul Dogilor din Venetia a fost construit intre secolele al X-lea si al XI-lea. La inceput a fost o cetate patrata cu ziduri de aparare. Dar s-a nascut deja ca o etapa in care s-au luat cele mai transcendentale decizii pentru destinul orasului.

Aspectul sau actual are prea putin de-a face cu originalul. De-a lungul secolelor palatul a fost marit si remodelat pana a devenit ceea ce putem vedea astazi: unul dintre cele mai frumoase palate din Europa.

Sediu al guvernului Republicii, de-a lungul istoriei sale a avut diverse functii. Pe langa faptul ca este resedinta dogului (conducatorul maxim al republicilor maritime Venetia si Genova), a fost sediul guvernului si al justitiei si a servit si ca inchisoare.

Caracteristicile Palatului Dogilor din Venetia

Istoria sa se reflecta in structura sa. Palatul este un amestec de elemente arhitecturale bizantine, gotice si renascentiste. Din exterior se vede ca are o forma cubica si ca seamana cu un bloc mare de marmura aurit de soare.

Una dintre caracteristicile sale diferentiatoare este aceea ca atat parterul, cat si etajul principal au o galerie sau portic cu 36, respectiv 71 de coloane.

De remarcat este si curtea, cu o minunata fatada principala renascentist. Observati cele doua fantani si bordurile lor de bronz. Apoi admirati frumusetea Scala dei Giganti. Apropo, acei giganti sunt nimeni altii decat Marte si Neptun.

In interiorul palatului

Intram acum in palat. Acolo, ne asteapta camere de lux rafinat si eleganta. Dar mai intai trebuie sa urcati Scala d’Oro, care, dupa cum sugereaza si numele, este o scara de aur care duce la etajul doi.

De mare interes este Apartamentul Ducelui. Acolo puteti vedea lucrari ale unor artisti remarcabili precum Veronese, Titian si Tintoretto. Acesta din urma ii apartine El Paraiso , cea mai mare panza din lume. Este situat in Sala del Maggior Consiglio, unde peste o mie de nobili s-au intalnit pentru a lua decizii importante pentru Venetia.

Exista multe alte camere minunate, cum ar fi Magistratto alle Leggi ola del Guariento. Si merita sa ne oprim si la armurerie, unde sunt expuse multe armuri, arme de tot felul, bannere etc.

Si bineinteles, nu putem uita inchisoarea, cea in care au ajuns condamnatii dupa ce au traversat faimosul Pod al Suspinelor. Sunt temnitele si fantanile umede. Apropo, unul dintre cei mai faimosi „chiriasi” ai sai a fost Giacomo Casanova, care a fugit pe acoperisuri in 1756.

Ce sa mai vezi in Palatul Dogilor din Venetia

A enumera in cateva randuri tot ceea ce poate fi admirat in Palatul Dogilor din Venetia este imposibil. Dar sunt detalii pe care nu trebuie sa le ratezi. Opriti-va pentru o clipa in fata Porta della Carta, una dintre principalele intrari in palat.

Este o poarta gotica datand din secolul al XV-lea. Dar daca este special este din cauza unui element care este imposibil de a nu identifica. Acolo vei vedea marea sculptura a Leului Inaripat, o icoana a orasului. In genunchi in fata lui se afla doge Francesco Foscari, promotorul uneia dintre cele mai mari extinderi ale palatului.

Informatii practice pentru vizitarea Palatului Dogilor din Venetia

Palatul Dogilor din Venetia este accesibil intre orele 8:30 si 19:00, intre 1 aprilie si 31 octombrie. In restul anului, ora de inchidere este avansata la 17:30, iar ultima intrare este la 16:30.

Desigur, pentru a vizita constructia este necesar sa achizitionati un bilet. Pretul este de 20 de euro pentru adulti si 13 pentru tineri, studenti sub 25 de ani si persoane peste 65 de ani. Copiii sub sase ani pot intra gratuit.

Biletul include si accesul la Muzeul Correr, la Muzeul National de Arheologie si la salile monumentale ale Bibliotecii Nationale Marciana.