Pentru majoritatea dintre noi, infidelitatea are mereu conotatii negative, insa sa vedem daca asa stau lucrurile in realitate. Sa aflam mai multe despre consecintele infidelitatii!

Omul, prin definitie, este poligam, deci are nevoie de mai multi parteneri. Acest lucru este puternic incriptat in ADN-ul nostru, pentru a ne transmite genele mai departe. Asadar, este absolut normal sa avem mai multi parteneri sexual, chiar daca societatea condamna acest lucru.

Infidelitatea este privita ca un act de curiozitate, fiind in acelasi timp o lovitura puternica pentru orice cuplu. Insa, studiile arata ca aproape 90% din oameni inseala, cel putin o data in viata. Asadar, nu ar trebui sa te mire atunci cand iti surprinzi iubitul in bratele altei femei.

Ce spun psihologii?

Psihologii sunt de parere, ca dupa un act de infidelitate, lucrurile pot merge in doua directii in orice cuplu. Daca se stie de relatia extraconjugala, atunci partenerul inselat poate accepta situatia, chiar daca este greu, sau poate parasi relatia.

In cazul in care relatia extraconjugala ramane secreta, partenerii care inseala pot fie sa spuna adevarul, pregatindu-se pentru consecinte, fie pot termina relatia extraconjugala sau o pot continua, dupa preferinte. Oricum ar fi, raul pentru relatia de baza a fost deja facut, mai ales daca partenerul care este infidel nu are de gand sa se schimbe.

Dezavantaje si avantaje

Tot psihologii sunt de parere ca o relatie extraconjugala poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje. In ceea ce priveste avantajele, aceste sunt putine, dar importante, deoarece in acest fel partenerii isi pot evalua relatia, sentimentele si pot decide daca mai are rost sa continue relatia.

Dezavantajele constau in pierderea increderii in partenerul care inseala, sentimente de furie, tristete si tradare. Chiar daca atat femeile, cat si barbatii sunt la fel de infideli, studiile arata ca barbatii sufera mai mult atunci cand afla de o relatie extraconjugala a partenerei.

Barbatii si femeile percep diferit infidelitatea. Daca pentru reprezentantii sexului tare, infidelitatea presupune mai mult sex, fara sentimente, pentru femei infidelitatea are si o latura sentimentala, pe langa cel sexuala.

Infidelitatea a fost legata si de nivelul hormonilor in cazul femeilor. Un studiu a relevat faptul ca femeile cu un nivel inalt de estradiol sunt mai predispuse la flirt si infidelitate. Estradiolul este un hormon ovarian legat de fertilitate, iar cercetatorii au masurat si motivatia sexuala sau atractia fizica.