Contribuabilii vor plati factura pentru daunele provocate Capitoliei SUA din atacul violent de mafie de miercuri, deoarece site-ul nu este acoperit de asigurari, au declarat pentru Reuters surse din industrie.

Nu se stie cat a costat curatarea si repararea pagubelor aduse cladirii din Washington, DC, care a fost vandalizata in timpul atacului dupa ce a fost asaltata de revoltele pro-Trump. Multimile au imprastiat sticla sparta, bannere si tigari folosite. Mobilierul si peretii au ramas acoperiti de sange, graffiti si spray de piper.

Agentiile federale nu sunt de obicei acoperite de asigurari, dar este probabil ca Arhitectul Capitolului, care intretine cladirile, terenurile si monumentele din Capitol Hill, sa fie nevoit sa plateasca unele dintre reparatii, au declarat pentru Reuters surse din industrie si politici.

Revoltele din cladirea Capitolului SUA

Unele ziduri ale Capitolului au fost colorate in portocaliu dupa ce fortele de ordine au folosit spray cu piper pentru a opri revoltele sa intre in cladire.

Congresul s-a intrunit miercuri pentru a certifica rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA. Indemnati de retorica violenta a lui Trump si de pretentiile de frauda electorala, revoltatorii au asaltat Capitolul. Patru persoane au murit – una a fost impuscata de politisti, iar alte trei au suferit urgente medicale fatale.

Atacul a fost cea mai grava incalcare a Capitolului de cand britanicii au ars cladirea in 1814.

In timpul insurectiei, zeci de ferestre si usi au fost sparte, pe masura ce revoltatii aveau acces in cladire. Oamenii legii au incercat sa previna acest lucru folosind spray de piper, care a colorat peretii Capitolului in portocaliu, iar unele aparent au marginit ferestrele sparte pentru a preveni intrarea mai multor revoltatori.

Unii au patruns in biroul Presedintelui Camerei Nancy Pelosi si au spart oglinzi, iar cel putin un protestatar a urinat in interiorul cladirii, a declarat Rep. Hakeem Jeffries pentru radioul public WNYC.

Dupa ce fortele de ordine au recastigat controlul Capitolului, cladirea a fost lasata plina de gunoi si plina de daune. Aceasta a inclus sticla sparta, tigari uzate si sange raspandit pe fata unui bust prezidential, precum si ferestre si usi cu gauri de glont.

Odata ce cladirea a fost securizata, o cantitate semnificativa de personal de intretinere si fortele de ordine au inceput curatarea amplasamentului, a raportat jurnalista Samantha-Jo Roth.

Cand teroristii au vizat Pentagonul in 11 septembrie, reparatiile au costat intre 500 si 1 miliard de dolari, a raportat Reuters, citand estimari.

Cladirea Capitolului are o vechime de peste 200 de ani. Constructia cladirii initiale a fost finalizata in 1800, desi 14 ani mai tarziu arderea Washingtonului in 1814 a insemnat reparatii semnificative si cladirea a fost temporar scoasa din uz.

Serviciul Parcului National a declarat situl un punct de reper istoric national in 1960.