Visul oricarui antreprenor local este acela ca, intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, business-ul pe care il conduce ori administreaza sa devina cunoscut si de succes la nivel national si poate chiar international.
Acest lucru nu este deloc usor, insa perseverenta, respectul fata de client si, nu in ultimul rand, calitatea produselor sau serviciilor oferite reprezinta atuuri care nu au cum sa ramana neobservate, pe termen lung. Este si cazul companiei Vascar, condusa de Vlad Ciuburciu, Director General.
Vascar este o companie producatoare de conserve si preparate din carne cu sediul in Vaslui, fondata in anul 1984 sub numele de Industria Carnii Vaslui. Dupa Revolutie, compania isi schimba numele in cel actual, are loc privatizarea, se pune la punct reteaua de magazine proprii din zona Moldovei (ajunsa astazi la un numar de 21 de magazine) si, cu ajutorul unor investitii importante, se retehnologizeaza fabrica si se lanseaza game noi de produse, printre care unele fara E-uri, conservanti si aditivi alimentari.
In prezent, compania are aproximativ 400 de angajati si a inregistrat o cifra de afaceri de 20,5 milioane de euro la finalul anului 2019, o crestere de 13 procente fata de anul anterior.
Produsele sale sunt distribuite la nivel national, prin parteneri Key Accounts, in magazine traditionale, marile retele de hypermarket-uri si online, pe platforma eMag, dar si la nivel international, in raioanele cu produse traditionale dedicate romanilor. Despre toate aceste reusite ne-a vorbit Directorul General Vlad Ciuburciu, intr-un scurt interviu.

“Experienta indelungata, calitatea produselor, retetele autentice, dar si faptul ca producem atat mezeluri, cat si specialitati si conserve reprezinta unele dintre cele mai puternice argumente in favoarea noastra. Avem o reputatie excelenta in judetele din Moldova, insa in ultimii ani ne-am dezvoltat si la nivel national si international. Suntem cel mai important producator de carne din Vaslui si una dintre putinele companii care produc atat mezeluri si conserve, cat si semipreparate si carne fresh“, a explicat Ciuburciu (Vascar).
“In anul 2019, retail-ul propriu (n.r. vanzarile in cele 21 de magazine proprii Vascar din zona Moldovei) a reprezentat 33-35% din totalul cifrei de afaceri. Principalele noastre canale de distributie sunt cele standard din industria carnii: retail-ul modern, adica hypermarket-urile, si retail-ul propriu, comertul direct, prin forta proprie de vanzari. Totodata, o pondere importanta o are si comertul indirect, care se aplica mai mult categoriei de conserve. Lucram cu distribuitori la nivel national, care ne ajuta sa ‘acoperim’ toata Romania. De asemenea, o mare parte din produsele noastre la conserva sunt listate pe platforma online eMag. Nu in ultimul rand, avem si partea de export, insa aceasta nu reprezinta o pondere foarte mare din totalul cifrei de afaceri”, a precizat Ciuburciu (Vascar).
Prin urmare, ce poate invata un manager tanar sau un antreprenor aflat la inceput de drum din povestea lui Vlad Ciuburciu (Vascar)? In primul rand, faptul ca nu exista niciun argument pentru a face rabat la calitatea produselor si serviciilor, respectul pentru clienti fiind cel mai important.
In al doilea rand, o companie trebuie sa stie cum sa isi gestioneze resursele, dar sa nu neglijeze niciun canal de vanzare, alegandu-si cu grija partenerii si distribuitorii. Doar astfel, un brand local poate deveni unul cu notorietate la nivel national sau chiar international.