Unii considera ca in trecut, curtezanele erau maestri ale diplomatiei subterane, in timp ce altii cred ca acestea erau simple prostituate. Adevarul, se pare, e undeva la mijloc.

Curtezanele ofereau mai mult decat sex

Curtezanele erau femei care ofereau diverse servicii pentru barbatii din clasa inalta in schimbul banilor, obiectelor de valoare, unui statut social mai inalt si influenta politica. Acestea ofereau escorta, companie, simpatie, iar ocazional si favoruri sexuale.

Curtezanele isi foloseau serviciile pentru a-si castiga existenta si a urca pe scara sociala. Beneficiarii lor le alegeau pe baza inteligentei lor, competentelor conversationale, sociabilitatii, aspectului si atributelor lor fizice. Curtezanele de obicei aveau o personalitate placuta, un simt distinct al umorului si, de asemenea, posedau o cunoastere generala larga despre multe lucruri diferite.

Aceste trasaturi le distingeau de restul femeilor. O curtezana era de asteptat sa fie stilata, eleganta si capabila sa ia parte la diferite conversatii variind de la arta pana la politica. Spre deosebire de prostituate, curtezenele considerau sexul doar unul din multele lor servicii. Cu toate acestea, ele erau privite de sus de societate si institutiile religioase. Stilul lor de viata a fost considerat imoral.

Curtezanele trecutului nu mai exista

In timpul Evului Mediu tarziu, curtezanele au fost puse in legatura cu vrajitoria. Acestea au fost vanate si arse pe rug. Mai tarziu, in secolul al 16-lea, curtezanele au fost considerate amante, cu talente la cantat si dans. Curtezanele din Renastere au jucat un rol foarte important in sferele superioare sociale. Uneori, chiar si-au asumat rolul de sotii ale beneficiarilor lor. O caracteristica importanta a Renasterii a fost ca membrii cuplurile casatorite ale aristocratiei traiau vieti separate. Aproape toate casatoriile aristocratice au fost realizate pentru a pastra linia de sange pur si pentru a consolida legaturile politice. Multi barbati casatoriti ai aristocratiei au cautat astfel compania unei curtezane.

In secolul al 18-lea, curtezanele erau bogate si aveau un statut social ridicat. In ciuda acestui fapt, multe au fost urmarite pe strada si executate in public. Ele au fost acuzate de conspiratie si fapte rele, chiar daca au fost curtezanele unui rege. Pana la sfarsitul secolului al 18-lea, acuzarea publica si executia curtezanelor a fost abrogata.

In timpul erei victoriene, viata curtezanelor era guvernata de legi. Era stabilit de lege cum trebuie o curtezana sa se imbrace, ce trebuie si nu trebuie sa faca, la ce fel de evenimente sociale le era permis sa participe. La sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20, curtezanele au fost complet acceptate in anumite sfere ale societatii pana la disparitia marilor monarhii si inceperea democratiei. Dupa primul razboi mondial, curtezanele nu au mai existat.

Mata Hari, dansatoare exotica din Tarile de Jos si spion (agent dublu) a fost ultima curtezana romantizata a secolului 20.

Cortigiana onesta si cortigiana di lume

Au existat doua tipuri de curtezane. Prima a fost Cortigiana onesta sau curtezana onesta, care a fost privita ca un intelectual. Curtezanele cinstite au fost bine educate si stiau foarte multe despre lume. Ele au fost nascute sau casatorite intr-o familie bogata si au decis sa devina curtezane in beneficiul lor politic sau al sotilor lor.

Cel de-al doilea tip, Cortigiana di lume, au fost curtezane de clasa mai joasa. Clasa inferioara a curtezanelor a inceput ca prostituate obisnuite, care au trebuit sa isi gaseasca drumul sa avanseze. De obicei ele proveneau din familii sarace si se astepta sa fie la dispozitia beneficiarilor lor ori de cate ori acestia decideau acest lucru, indiferent de sentimentele lor sau de alte angajamente.

Mai putina stralucire, mai multe griji

Curtezanele au fost foarte vulnerabile din moment ce nevoile beneficiarilor erau singurul lor mijloc de supravietuire. Reputatia lor in randul beneficiarilor de asemenea depinde de cat de bine isi serveau clientii. Calitatilor lor erau transmise din gura in gura. Ele trebuiau de multe ori sa-si puna viata pe asteptare si sa fie acolo pentru beneficiarii lor in exclusivitate. Astfel de relatii de obicei nu durau foarte mult.

Curtezanele erau interesante pentru beneficiarii lor numai atata timp cat aveau ceva de oferit. Iar conspiratiile apareau mereu intre ele in timp ce incercau sa urce pe scara sociala. Daca adaugam si stigmatul social, gelozia sotilor, precum si riscul de a fi executate in public, durata de viata a curtezanelor nu apare ca fiind foarte atragator, asa cum este descris in legendele moderne.