Astfel, s-a descoperit ca riscul de atac cerebral scadea in momentul in care consumul de potasiu crestea; 1.000 de miligrame de potasiu pe zi puteau scadea cu 11% riscul de atac cerebral.
Susanna Larsson, de la Karolinska Institute, Stockholm, a declarat ca descoperirile nu demonstreaza ca potasiul este cel care produce acest efect pozitiv, dar intaresc presupunerile cum ca ar putea face acest lucru.
Intrucat alimentele bogate in potasiu sunt alimente sanatoase (fasolea, produsele lactate, diverse fructe si legume), studiul ofera un nou motiv pentru a va schimba dieta.
Potasiul este un electrolit necesar la mentinerea echilibrului fluidelor din organism si este implicat si in controlul sistemelor nervos si muscular si in reglarea presiunii sangelui.
Din cele peste 270.000 de persoane participante la studiul realizat de Larsson, 8.695, adica una din 30, au suferit un atac cerebral.
Descoperirile sunt similare cu cele ale cercetatorilor de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC), SUA, care au realizat un studiu cu o durata de 15 ani, la care au participat 12.000 de adulti. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care consumau alimente bogate in sodiu si sarace in potasiu aveau sanse sa moara din mai multe cauze.
Potasiul ajuta la diminuarea efectului pe care il are sodiul, asa ca prea putin potasiu si prea mult sodiu ar putea fi o combinatie daunatoare.
Conform informatiilor CDC, un adult sanatos ar trebui sa consume, in medie, circa 2.300 miligrame de sodiu pe zi, in timp ce persoanele cu varsta de peste 50 de ani si cele care au tensiunea mare, sufera de diabet sau au probleme cu rinichii, ar trebui sa consume numai 1.500 miligrame de sodiu pe zi.
In ceea ce priveste consumul de potasiu, CDC recomanda 4.700 miligrame pe zi pentru un adult sanatos, insa pentru persoanele cu probleme la rinichi sau care iau diverse medicamente pentru tensiune ar trebui sa diminueze cantitatea consumata.