Acum o saptamana va vorbeam despre campania care se tine in Vama Veche pentru a informa tinerii despre riscurile asociate consumului de droguri. Dupa 7 zile, am avut ocazia sa vizitez statiunea si curiozitatea m-a impins spre cortul kaki amplasat pe plaja, unde am intalnit o parte din echipa care se ocupa de acest proiect.

 

La orele zilei, plaja plina de familisti nu inspira decat serenitate si armonie, insa Agentia Nationala Antidrog nu s-a indreptat degeaba spre aceasta localitate, aici inregistrandu-se un grad mai mare de consum al substantelor cu grad de risc decat in alte statiuni. I-am intrebat pe cei din echipa in ce masura apeleaza tinerii la ei. Se pare ca turismul de weekend isi pune amprenta asupra oricarei activitati de pe litoral, la sfarsitul saptamanii inregistrandu-se cel mai mare numar de persoane interesate. In medie, 45 de persoane pe zi solicita informatii cu privire la riscurile asociate consumului de droguri.

Motivele pentru care tinerii au venit la ei au fost curiozitatea, dorinta de a ajuta un prieten care consuma droguri sau nevoia de lamuriri cu privire la consum. Din fericire, nimeni nu a solicitat ajutor pentru probleme grave si nu a fost nevoie sa se acorde ajutor medical. Tinerii au venit cu mintea deschisa pentru a afla despre ce este vorba.

In fata cortului s-au organizat deja concursuri cu premii constand in sepci, tricouri si alte materiale promotionale. Pentru ele, turistii au dat probe de sport sau au raspuns la intrebari spontane legate de subiectul campaniei.

Chiar daca a existat aceasta deschidere, a fost inevitabil sa fie primiti si cu scepticism din partea unora dintre turisti. Cativa dintre ei s-au intrebat daca nu cumva echipa promoveaza consumul de droguri prin expunerea acestui subiect si schimbul de seringi care s-a facut pentru consumatorii de droguri injectabile. Reamintesc ca acest proiect este centrat in jurul ideii de reducere a riscurilor si nu isi propune in primul rand sa elimine consumul. Acest lucru se face in centre de specialitate, unde tinerii ar putea ajunge dupa acest prim pas, de informare.

Un alt scop al campaniei a fost si reducerea riscurilor legate de un comportament sexual haotic. Turistilor li s-au pus la dispozitie, gratuit, prezervative. Chiar cand stateam de vorba cu membrii echipei au venit cel putin 3 tineri ca sa se aprovizioneze, ceea ce ma face sa cred ca era nevoie de un astfel de cort pe plaja.

Avand in vedere scopul principal pe care il au acesti specialisti, am vrut sa le aflu parerea in legatura cu expunerea copiilor foarte mici la un mediu unde este nevoie de un astfel de cort. Am vazut foarte multi copii prescolari, plimbati printre terasele zgomotoase la miezul noptii si pe strazile unde ba simti un norisor de spray paralizant, ba il vezi pe un ins cum darama tarabe de bijuterii si face scandal. Parintii nostalgici vor sa-si aduca familiile aici si, intr-adevar, pe plaja s-a facut un fel de impartire, existand zone mai frecventate de familisti si altele populate de adolescenti si tineri. Parerea celor din echipa, specializati si in asistenta sociala, este ca persoanele care sunt expuse unui mediu care prezinta un grad mai mare de risc sunt mai pregatite pentru problemele care ar putea sa apara.

Punand raul in fata, este mai prudent sa stim ce am putea face daca un apropiat sau chiar noi am fi expusi acestor riscuri, pentru ca este usor sa-ti pierzi controlul. Una peste alta, campania merge bine, iar miile de tineri care vor trece prin Vama Veche in urmatoarele 5 saptamani pot beneficia de asistenta celor care participa la acest proiect.