A avea un peste de companie poate sa nu para la fel de distractiv sau interesant ca un caine de companie sau o pisica. Cu toate acestea, cu o pregatire adecvata, pestii tai pot fi invatati sa interactioneze cu tine si sa faca trucuri – la fel ca orice alt animal de companie! Cele mai usoare rase de pesti de antrenat includ Oscar, Goldfish si Bettas. Pestii Betta de sex masculin sunt de obicei tinuti singuri intr-un castron, facandu-i cei mai concentrati si mai usor de antrenat.

Puneti degetul pe exteriorul rezervorului de acvariu langa pesti

Scopul tau este sa atragi atentia pestilor tai si, odata ce ii atragi atentia, recompenseaza-l cu mancare. Daca pestele dvs. raspunde imediat la deget, acordati-l cu mancare. Daca pestele dvs. nu raspunde imediat, scuturati degetul pana observati.

Puteti lua in considerare plasarea degetului in rezervorul de peste pentru ca pestele dvs. sa-l urmeze si pe acesta. Unele tipuri de pesti au tendinta de a musca, inclusiv Bettas, asa ca faceti unele cercetari asupra pestilor de rasa inainte de a pune degetul in rezervorul lor.

Puneti pestele sa va urmeze degetu

Mutati degetul inainte si inapoi peste rezervor si rasplatiti pestele de fiecare data cand va urmeaza degetul. Obtinerea pestilor sa vina la deget este primul pas, dar obtinerea pestilor sa va urmeze degetul in miscare poate fi ceva mai dificila. Mutati degetul in sus si in jos, dintr-o parte in alta, etc. Nu va rasplatiti pestele pana nu va urmareste degetul.

Folositi repetarea si recompensele pentru a va antrena rapid pestele

Cel mai rapid si mai eficient mod de a va antrena pestii este prin utilizarea alimentelor pentru a recompensa comportamentul acestuia. Cu repetarea, pestele dvs. va invata sa se asocieze cu degetul cu hranirea. Odata ce pestii tai inteleg ca vor fi hraniti pentru a face ceea ce ii instruiesti sa faca, vei putea sa-i inveti o varietate de alte trucuri.

Daca aveti pelete, folositi-le pentru antrenament in locul alimentelor obisnuite din peste. Daca utilizati pelete pentru antrenament mai degraba decat hranirea normala, pestii le vor privi ca pe un tratament special.

Obtineti un cerc pentru pestele dvs. pentru a inota

Veti avea nevoie de un cerc suficient de mare pentru ca pestii dvs. sa poata inota cu usurinta. Pentru pestii mai mici, utilizarea unui cercel sau bratara cu cerc mai mare ar putea functiona ca un cerc. Daca doriti un cerc mai mare, puteti face unul din curatarea tevilor.

Asigurati-va ca spalati cercul astfel incat sa nu aduca bacterii sau substante daunatoare in rezervorul dvs. de peste.

Atasati-va cercul la un stalp sau la un stalp daca nu va simtiti confortabil sa puneti mana in acvariu.

Infige inelul in apa

Cercul dvs. ar trebui sa fie perpendicular pe partea laterala a acvariului si langa pahar, deoarece acest lucru va va facilita directionarea pestilor pentru a inota prin el. Pestele dvs. ar putea fi interesat de cerc imediat sau va ignora pur si simplu cercul.

Faceti pestele sa va urmeze degetul prin cerc

Invatarea pestilor sa va urmeze degetul va fi utila pentru acest truc. Pur si simplu miscati degetul pe sticla rezervorului de peste, astfel incat pestele sa-l urmeze. Treceti degetul de-a lungul paharului unde este cercul, iar pestele dvs. ar trebui sa inoate chiar prin el. Acest lucru poate dura cateva incercari, dar pestele dvs. ar trebui sa inceapa sa prinda.

Recompenseaza-ti pestele cu un tratament de fiecare data cand inoata prin cerc

Acest lucru va va ajuta sa va invatati pestii ca inotul prin cercuri va avea ca rezultat hranirea. Exerseaza zilnic acest truc cu pestii tai, astfel incat sa devina un truc obisnuit.

Odata ce pestele dvs. a insusit inotul prin cercuri mari, reduceti dimensiunea cercului pentru a face trucul mai provocator.

Incepeti sa adaugati cercuri suplimentare pentru ca pestii dvs. sa poata inota pentru un truc mai impresionant.

Pentru instructiuni mai detaliate si sfaturi despre cum sa-ti inveti pestii sa inoate prin cercuri, consultati Invatati-va pestele Betta sa inoate printr-un cerc .

Decoreaza-ti rezervorul de peste ca pe un curs de obstacole

Folositi cercuri, arcuri, plante etc. pentru a va transforma rezervorul de peste intr-o cursa de obstacole. Odata ce ti-ai invatat pestii cum sa inoate prin cercuri, acestia ar trebui sa poata inota prin si in jurul oricarui lucru cu unele indrumari. Aveti rabdare cand va invatati pestii cum sa inoate printr-o cursa de obstacole, deoarece poate dura ceva timp.

Conduceti pestele in jurul cursului cu degetul sau o delicatese

Pestele dvs. va urma cel mai probabil degetul dupa ce a insusit acel truc, asa ca conduceti-l pe parcursul sau de obstacole. Incepeti cu cursuri simple de obstacole si ingreunati-le odata ce pestele dvs. incepe sa stapaneasca obstacolele.

Folositi o delicatese pe un sir sau o gluga pentru a va conduce pestii in loc de deget. Daca doriti ca pestii dvs. sa va urmareasca in jurul rezervorului, este posibil sa va fie greu sa folositi degetul. Lipiti o delicioasa pe un carlig, un bat sau un sir si mutati-l in jurul cursului, astfel incat pestele sa-l urmeze. Asigurati-va ca pestele nu primeste deliciul pana nu termina cursul.