Anders Behring Breivik, autorul atacurilor sangeroase de vineri din Norvegia, va aparea astazi pentru prima data in fata unui judecatori in vederea plasarii in arest preventiv. Conform procedurii judiciare norvegiene, judecatorul va decide detentia provizorie pentru maximum patru saptamani, care poate fi prelungita in cadrul unei noi audieri la expirarea primei perioade.

In plus, judecatorul poate decide daca audierea va fi sau nu deschisa publicului. Conform avocatului autorului acestui ingrozitor masacru, Breivik isi doreste ca audierea sa fie publica. Poate isi doreste sa mai faca si alte declaratii soc cu care sa orpileze intreaga lume.

In prezent, Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, are statutul de suspect si, conform sistemului judiciar norvegian, nu poate fi inculpat decat la finalul anchetei politienesti. Politia a precizat ca deocamdata nu cunoaste motivele suspectului, care a recunoscut faptele de care este acuzat.Norvegia, sub atac

Conform ultimului bilant, 93 de persoane au murit in atacul armat din tabara tinerilor laburisti de pe insula Utoya, in apropiere de Oslo, si in explozia unei bombe in apropierea sediului guvernului norvegian. Cartierul in care se afla numeroase birouri guvernamentale a fost devastat si inchis, numerosi functionari reluandu-si munca in alte cladiri administrative.

Manifestul de 1500 de pagini

Dupa ce a fost capturat si a ajuns in fata anchetatorilor, Anders Behring Breivik nu numai ca nu a schitat nicio urma de regret pentru faptele comise, dar a si repetat cu o nonsalanta dureroasa cele scrise in jurnalul de 1500 de pagini publicat de el pe internet. Descriindu-se singur ca fiind „cel mai mare monstru de la al Doilea Razboi Mondial incoace”, s-a comparat cu dusmanii medievali ai Islamului, ca regele Angliei Richard Inima de Leu sau cu domnitorul roman, Vlad Tepes.

Se pare ca acest individ, anti-musulman convins, si-a planificat extrem de atent si in detaliu actiunea desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute. Astfel, din 2002 pana in 2006 a strand fonduri pentru a-si indeplini scopul, iar intre 2006 si 2008 s-a documentrat si si-a scris manifestul, care se pare ca are copiate fragmente intregi din scrierea lui Ted Kaczynski, un terorist inchis pe viata pentru campania sa impotiva SUA, in care au fost ucisi 3 oameni, iar alti 23 au fost raniti.

Randurile jurnalului sunt infioratoare. De exemplu, in septembrie 2010 a scris: „Am depus actele pentru a-mi cumpara o pusca semi-automata. Nu vad de ce nu mi-ar acorda-o- nu am cazier, asa ca politistii nu ar trebui sa fie suspiciosi. Ca si intrebuintare, a, scris pe formular: vanatoare de caprioare. Mi-ar fi placut sa scriu adevarul: vanatoare de marxisti si multiculturalisti, as fi vrut sa le vad reactia ”.

Impactul evenimentului asupra Norvegiei

Inainte de atacul de vineri, nu era ceva neobisnuit sa il vezi pe primul ministru norvegian, Jens Stoltenberg, folosind transportul public sau pe ministrii mergand prin Oslo neinsotiti de garzi de corp. Insa, o asemenea deschidere isi va gasi cu siguranta sfarsitul dupa cele intamplate recent.

In plus, atacul va influenta fara doar si poate dezbaterea norvegiana cu privire la imigratie, dar nu va duce la inciderea granitelor uneia dintre cele mai deschise societati din lume. Tocmai acum cand romanii se reorientasera de la Spania catre Norvegia. Sunt curioasa cati o sa-si mai mentina decizia.

„Vom avea o societate bazata pe mai putina incredere si vom fi putin mai nelinistiti decat inainte”, a spus Thomas Hylland Eriksen, antropolog de la Universitatea din Oslo.

„Lectia pe care o putem invata de aici este ca fanaticii continua sa existe si vor continua sa o faca – iar Norvegia nu este imuna”, a declarat profesorul de stiinte politice Janne Haaland Matlary.

Intr-o tara in care un criminal ratacit apare o data la o perioada lunga de timp, deci cu o rata a criminalitatii extrem de redusa, socul produs in urma unei astfel de manifestari de violenta este imens. In plus, orice mesaj transmis de Breivik cu privire la imigratie nu va fi luat in considerare, si chiar politicienii care au de obicei viziune anti-imigratie vor cauta, inainte de toate, sa se distanteze de Breivik, deci sa se auto-cenzureze.

Socul a fost cu atat mai mare cu cat atacurile nu au fost produse de teroristi islamisti, asa cum se astepta.

Norvegia – magnet pentru imigranti

Numarul imigrantilor din Norvegia aproape s-a triplat intre 1995 si 2010, ajungand la jumatate de milion de persoane, din totalul de 4,8 milioane al populatiei novegiene, iar numarul solicitantilor de azil a atins valori impresionante la sfarsitul decadei trecute.