Esti deja intr-o relatie serioasa, ai o cariera care te pune in valoare, dar nu esti pregatita pentru un copil. Nicio problema. Atata timp cat contactele sexuale sunt protejate sau iei deja pilule anticonceptionale, riscul de a ramane insarcinata este mult mai mic.
O vorba spunea cam asa: “Niciodata sa nu spui niciodata”. Cam asa este si in cazul asta. Daca ai uitat sa iti iei pastilele sau prezervativul s-a rupt in timpul actului sexual, probabilitatea de a te alege cu o sarcina nedorita creste considerabil.
Te gandesti ca exista solutia de urgenta si anume pilula de a doua zi, dar ce te faci daca nici asta nu functioneaza? Menstruatia intarzie sa apara si deja te gandesti ca ai putea fi insarcinata. Dai o fuga pana la farmacie si cumperi 2 – 3 teste de sarcina pentru ca unul nu este suficient. Ajungi acasa si toate testele ies pozitive. Incerci si analizele de sange ca sa fii sigura si raspunsul este acelasi.
Ce faci in acest caz? Te gandesti la avort, nu-i asa?
Inainte sa te hotarasti este bine sa te documentezi un pic in cazul in care nu ai timp sa te duci la un control ginecologic.
Ce este acela un avort?
Avortul reprezinta terminarea sarcinii, independent de calitatea ei (viabila sau neviabila). Poate fi spontan (complet sau incomplet), terapeutic, sau la cerere.
De data aceasta ne vom ocupa in special de avortul la cerere.
Chiar daca multa lume considera aceasta metoda ca fiind o crima, de multe ori este singura solutie la care putem apela.
Cand este cel mai bine din punct de vedere medical sa faci un avort?
In Romania, intreruperea de sarcina este legala pana la 28 saptamini iar tinerele sub 18 ani nu au nevoie neaparat de consimtamantul unuia dintre parinti.
Medicii ne sfatuiesc sa apelam la o astfel de interventie in termen de 12 saptamani pentru a nu ne afecta sanatatea in mod excesiv.
Metode chirurgicale prin care se poate realiza un avort:– aspiratia menstruala– vacuum aspiratia– dilatarea si chiuretajul– dilatarea si evacuarea– histerotomia– avortul medical RU 486
Ce complicatii pot aparea in urma unui avort?
Cateva dintre complicatiile imediate ce pot sa apara in urma unei astfel de interventii sunt: hemoragia uterina, perforatia uterina, leziunea cervicala, complicatii cauzate de anestezie, embolismul, nasterea unui fat viu, infectii, anomalii menstruale, infertilitate, viitoare avorturi spontane, prematuritate, cresterea riscului de sarcini extrauterine, afectiuni psihice.
Urmari psihice: depresii, tristete, insomnie, cosmaruri, atacuri de panica, frustrare, distrugerea propriului psihic, pierderi de memorie, schimbari dramatice de personalitate, dificultati de concentrare, dereglari sexuale, etc.
Cea mai grava consecinta a avortului provocat este moartea.
Primele 10 zile dupa avort sunt cele mai periculoase pentru ca aceasta este perioada in care femeia este expusa la cele mai mari riscuri.
De preferat este ca in aceste 10 zile sa mergeti la un control ginecologic cel putin o data.
De asemenea este recomandat sa: executati toaleta organelor genitale de doua ori pe zi, sa nu apelati la spalaturi vaginale, sa faceti dus cu o apa termala si sa evitati baia generala.
Daca apar sangerari, dureri abdominale, temperatura crescuta a corpului, trebuie sa va adresati de urgenta unui medic pentru ca aceste siptome nu trebuie sa apara in urma unui avort facut asa cum trebuie.
Cand se poate relua activitatea sexuala?
Din fericire pentru nerabdatori, activitatea sexuala poate fi reluata chiar de a doua zi insa nu este recomandat. Medicii va sfatuiesc sa asteptati cel putin 14 zile dupa interventia chirurgicala pentru ca tesuturile sa aiba timp sa se refaca.
Utilizarea metodelor de contraceptie poate avea loc la cateva zile dupa avort.
In cazul adolescentelor este de preferat sa stea de vorba cu un adult inainte sa apeleze la o astfel de interventie. In mod sigur vor fi sfatuite de bine si vor acumula mai multe informatii cu privire la acest subiect.