Taxa pe tranzactiile financiare, care a fost readusa in discutie de presedintele francez Nicolas Sarkozy si de cancelarul german Angela Merkel, se bucura de un sprijin consistent, dar se loveste de opozitia mediilor financiare si a Marii Britanii, care o considera contraproductiva si inaplicabila.
Aceasta taxa a fost pusa la punct de economistul american James Tobin in 1972 si s-a bucurat de sprijinul mediilor altermondialiste si al asociatiei Attac, iar acum a reusit sa intre din nou in atentia lui Sarkozy, a lui Merkel, precum si a Comisiei Europene.
Sustinatorii taxei Tobin considera ca avantajul acesteia este unul dublu: limiteaza specula, prin modificarea costului tranzactiei, si permite obtinerea a catorva zeci de miliarde de euro (potrivit estimarilor, intre 30 si 200 de miliarde).
Totusi, bancile si mediile financiare europene, precum si Marea Britanie, se opun acestei taxe, cu exceptia cazului in care toate tarile de pe glob ar decide sa puna in aplicare aceasta masura.
“Orice taxa pe tranzactiile financiare trebuie aplicata la nivel mondial, in caz contrar tranzactiile vizate se vor deplasa pur si simplu catre tarile care nu o aplica”, a subliniat Ministerul britanic de Finante.
Fiind prima piata financiara din Europa, Londra se teme ca, in cazul aplicarii taxei, va pierde din capitaluri, asa cum s-a intamplat in cadrul experimentului ratat al Suediei din perioada 1984-1990, cand investitorii au abandonat Bursa de la Stockholm pentru a se refugia in City, principalul centru financiar al Marii Britanii.
Bancile franceze sunt de aceeasi parere, si anume ca “o taxa pe tranzactiile financiare nu poate fi aplicata decat la nivel international”, dupa cum estimeaza Federatia Bancara Franceza (FBF).
In cadrul summitului bilateral de pe 16 august, Merkel si Sarkozy au anuntat ca vor propune aceasta masura celor 27 de tari ale Uniunii Europene in septembrie, in timp ce Comisia Europeana este asteptata sa prezinte o propunere pana la summitul G20 ce va avea loc in noiembrie.
“Masura este departe de a fi adoptata. Englezii ii sunt foarte ostili, iar mediile patronale germane par sa i se opuna si ele, asa ca nu s-a rezolvat nimic”, a evidentiat Elie Cohen, economist al CNRS.
La randul sau, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a exprimat ferm opozitia fata de taxa Tobin, in timp ce, la nivel mondial, Statele Unite si China nu par deloc convinse de posibilele efecte benefice pe care le-ar putea avea aceasta taxa.
Pentru moment, ideea Frantei si Germaniei este sustinuta doar de Belgia si de Finlanda.
Principalele victime ale anuntului facut de cuplul franco-german au fost, asa cum era de asteptat, operatorii bursieri, care traiesc din tranzactii. Astfel, Deutsche Borse a pierdut 5% in ziua ce a urmat anuntul, in timp ce NYSE Euronext a inregistrat o scadere de 4,7%.