Comisia Europeana a asigurat ca, cel putin in perioada imediat urmatoare, nu va fi pus in aplicare niciun plan de salvare destinat Spaniei, Italiei si Ciprului, aceste trei tari aflandu-se sub o presiune tot mai mare venita din partea pietelor si a agentiilor de evaluare financiara.

“In mod cert, chestiunea salvarii (Spaniei, Italiei si Ciprului) nu a fost pusa in discutie”, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului insarcinat cu Serviciile Financiare, Chantal Hugues, citat de AFP.

“Ceea ce este important este ca autoritatile sa ia masurile necesare in materie de consolidare fiscala. Noi suntem increzatori” ca vor face acest lucru, mai ales ca situatia economica a Madridului si a Romei nu s-a “schimbat in ultimele zile”, a adaugat Hugues.

In ciuda majorarii costurilor de imprumut, Spania si Italia “s-au angajat sa plateasca urmatoarea transa din ajutorul destinat Greciei”, ce va fi varsata la jumatatea lunii septembrie, desi existau zvonuri conform carora cele doua tari vest-europene nu ar mai participa la acest plan de salvare, a tinut sa precizeze purtatorul de cuvant.

“A fost prevazut un mecanism care sa compenseze majorarea costului creditului” si care sa le permita acestor tari sa participe, asa cum era prevazut, la planul de salvare a Greciei, a explicat aceasta.

Dobanzile la obligatiunile spaniole si italiene pe zece ani au ajuns, inca o data, la cele mai ridicate niveluri de dupa crearea zonei euro, determinandu-i pe investitori sa se teama de posibilitatea ca criza datoriei sa se agraveze pe fondul incetinirii cresterii economice.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a promis chiar ca isi va amana vacanta, pentru a supraveghea mai indeaproape situatia economica a tarii sale.

Cu privire la situatia Ciprului, al carei rating a fost retrogradat atat de Standard & Poor’s, cat si de Moody’s, Hugues a precizat ca nu se pune problema acordarii vreunui ajutor financiar, deoarece autoritatile de la Nicosia au promis ca sunt “hotarate sa faca tot ce va fi necesar in materie de consolidare financiara”.

Cea mai mare banca comerciala din Cipru, Bank of Cyprus, i-a solicitat deja guvernului cipriot sa ia cat mai rapid masuri, pentru a nu fi nevoit sa ceara un ajutor financiar de la Bruxelles.

Cele 17 tari din zona euro au cazut de acord sa ii asigure Greciei un al doilea ajutor financiar, in valoare totala de 160 de miliarde de euro, si au stabilit mecanismele care sa le permita sa ajute si alte tari aflate in dificultate.