In tot valmasagul de stiri economice alarmante, Romania sta destul de bine. Cu toate cele ale lui, guvernul Boc a reusit sa asigure o oarecare stabilitate romaneasca. Lucru vizibil in cel mai recent raport emis de agentia de evaluare Fitch, care i-a acordat tarii noastre un rating mai bun in ceea ce priveste creditele in valuta pe termen lung.
Economia Romaniei este acum descrisa de calificativul „BBB-”, cu mentiunea „perspectivei stabile”, nivel mai bun decat anteriorul „BB+”. Ce inseamna aceasta imbunatatire? Inseamna ca Romania este o tara din ce in ce mai atragatoare in ceea ce priveste investitiile straine.
Chiar daca tara noastra nu mai este una riscanta din punct de vedere economic, asta nu inseamna ca investitorii se inlantuie la usa noastra. Sa fie acest paradox legat de nivelul coruptiei? Premierul Boc nu conteneste sa puna intr-o lumina buna evolutia pozitiva a mediului economic. Emil Boc declara urmatoarele: „Guvernul pe care il reprezint depune toate eforturile pentru asigurarea unui mediu economic stabil, atractiv, pentru ceea ce inseamna mediul de afaceri. La fel ca majoritatea statelor UE, si tara noastra a fost afectata de criza, dar datele arata ca recesiunea s-a incheiat si ne indreptam catre iesirea din criza economica.
Chiar astazi am primit o veste buna, Romania dobandind statutul de investment grade, ceea ce confirma corectitudinea masurilor pe care le-am luat in ultimii doi ani si asigura un traseu sanatos din punct de vedere economic al Romaniei”, scrie Mediafax.
In ciuda vestilor bune si a parteneriatului strategic dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii, care ar trebui sa aduca investitori interesati de dezvoltarea unor afaceri in Romania, care ar putea aduce bani buni bugetului de stat, se pare ca problema majora, coruptia, persista. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, atrage, o data in plus, atentia asupra oficialilor romani care nu contenesc din a cere mita.
Ce sa-i facem acestei tari care are un potential imens, dar care nu reuseste sa se debaraseze de vechile obiceiuri? Atata timp cat coruptia, lipsa transparentei si lipsa previzibilitatii sistemului continua sa domine, puterea de crestere a economiei romanesti va ramane mica, cat sa satisfaca buzunarele plasate unde trebuie.