In contextul in care asistam la tot mai multe divorturi, numarul acestora crescand considerabil in ultimul timp, ne intrebam frecvent: de ce oare divorteaza oamenii?

Iata ca specialistii in relatii de cuplu au analizat minutios problematica divorturilor si au ajuns la o serie de concluzii. Astfel, printre cele mai des intalnite motive intalnim:

1. Lipsa devotamentului in ceea ce priveste casatoria, incompatibilitatea sexuala si infidelitatea. Oamenii nu se mai casatoresc din dragoste, interesele materiale primand in cele mai multe cazuri, casnicia devenind o afacere mai mult decat profitabila. Si avem destule exemple pe plaiurile mioritice. Cat despre infidelitate, acest lucru este intalnit in foarte multe cazuri, tot mai multe casnicii destramandu-se ca urmare a implicarii unuia dintre parteneri intr-o alta relatie.

2.Lipsa comunicarii este unul dintre cele mai invocate motive care duc la destramarea unei casnicii. Atunci cand nu mai exista comunicare, apar remuscari, se creaza o distanta intre parteneri si relatia tinde spre monotonie.

3.Abandon, abuz de alcool sau droguri. Atunci cand unul dintre parteneri recurge la astfel de solutii, relatia are de suferit, pentru ca apar modificari de comportament vizibile, care afecteaza psihicul partenerului.

4.Abuzul fizic, sexual sau emotional. Din pacate, cazurile in care cuplurile se despart din aceste considerente sunt tot mai frecvente, iar acest lucru duce ireversibil la ruperea oricarei legaturi dintre cei doi parteneri.

5.Incapacitatea de a rezolva neintelegerile. Fiecare relatie se confrunta cu momente de tensiune, insa prin maturitate si comunicare, acestea ar putea fi solutionate. Atunci cand insa partenerii considera ca aceste diferende sunt ireconciliabile, hotarasc sa se desparta.

6.Diferente in ceea ce priveste cariera. S-a dovedit  ca oamenii care locuiesc impreuna inainte de casatorie sunt predispusi sa divorteze, spre deosebire de cei care aleg sa se mute impreuna abia dupa casatorie. Atunci cand unul din parteneri acorda atentie sporita carierei, celalalt se simte neglijat.

7.Probleme financiare si neintelegeri cu privire la sarcinile in casa. Casatoria necesita sacrificii. Desi se simt indreptatiti sa nu contribuie in egala masura la indeplinirea sarcinilor in casa, barbatii ar trebui sa stie ca aceasta atitudine scoate sotiile din minti.

8.Incompatibilitatea intelectuala si inflexibilitatea creaza neintelegeri, intrucat persoana mai desteapta se simte prost daca partenerul nu are acelasi nivel de inteligenta cu al sau.

9.Instabilitatea mentala nu lasa loc de o comunicare normala intre parteneri si duce de cele mai multe ori la ruptura.

10.Diferente religioase sau culturale, care conduc la un grad de intoleranta ridicat.