Pe principiul „ce nu te omoara te face mai puternic”, spitalele reusesc de foarte multe ori sa intareasca aceasta vorba din popor. Experiente neplacute cu sistemul medical cred ca a avut fiecare dintre noi la un moment dat.

De cele mai multe ori, ne-am revoltat, fiind indignati de conditiile mizere din spitalele romanesti si de tratamentul aplicat pacientilor. Mai ca iti vine sa mori de durere decat sa apelezi la serviciile unui spital din Romania. Nu trebuie sa fim atat de critici insa, exista si oameni capabili, care profeseaza in unitati medicale respectabile. Insa, din nefericire, reusitele lor sunt eclipsate de numeroasele cazuri in care pacientii sunt tratati necorespunzator.

Conform unui comunicat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, situatia la nivel mondial este ingrijoratoare. Raportat la Europa, anual, peste 4,5 milioane de pacienti au de suferit din cauza infectiilor contractate in spitale. La nivelul Statelor Unite ale Americii, statisticile sunt putin mai blande, atingand pragul de 1,7 milioane de oameni.

Oamenii merg la spital pentru a beneficia de tratament sau pentru a se vindeca de anumite boli. Nu ca sa mai adauge inca o afectiune pe lista. Mai trist este insa faptul ca oamenii mor din cauza conditiilor precare din spitale. Numai in Europa mor peste 37.000 de oameni din cauza infectiilor capatate in spitale, iar in SUA, aproximativ 100.000 de oameni.

In fata acestor concluzii dureroase, OMS a decis desemnarea unui reprezentant special, care sa fie responsabil pentru securitatea pacientilor, astfel incat numarul cazurilor sa fie diminuat. Liam Donaldson, responsabil pentru gestionarea acestei probleme, atrage atentia unitatilor medicale asupra gravitatii problemei, apreciind ca probabilitatea ca un pacient sa fie victima unei erori in timpul tratamentului este de unu la zece, iar riscul de a muri este de un caz la 300. Date fiind conditiile de igiena precare din unitatile sanitare, OMS atentioneaza reprezentantii acestora sa adopte masuri imediate, care sa aduca imbunatatiri pe termen lung.

Pentru a spori siguranta pacientilor, Donaldson considera oportuna o lista de verificare a interventiilor chirurgicale, precum si monitorizarea procedeelor de dinainte de anestezie, inciziilor in piele si perioadei postoperatorie.

Problema infectiilor din spitale nu este insa specifica doar tarilor subdezvoltate, unde conditiile sunt de-a dreptul revoltatoare, ci si tarilor dezvoltate ale lumii. Conform statisticilor, 10% dintre pacientii din tarile dezvoltate sunt afectati de infectii de acest gen, in timp ce pentru tarile in curs de dezvoltare rata ajunge undeva la 15%. Declaratiile oficialilor OMS arata o ingrijorare tot mai mare in privinta acestei probleme: „Sute de milioane de pacienti se imbolnavesc anual din aceste cauze, iar milioane de pacienti mor ca urmare a unei infectii capatate in centrele de ingrijire medicala.”

Se pare ca lista de verificare a fost deja aplicata in mai multe spitale din Canada, Marea Britanie, India, Argentina si Arabia Saudita, rezultatele fiind incurajatoare. Complicatiile de acest gen au scazut cu aproximativ 33%, iar mortalitatea cu 50%.

Ma intreb care ar fi reactia oficialilor OMS daca ar analiza situatia din Romania, unde tot mai multi pacienti mor din cauza tratamentelor necorespunzatoare sau conditiilor de igiena precare. O simpla vizita la un spital romanesc este de-a dreptul socanta. De la mucegai, ganganii si soareci pe holurile spitalelor, pana la toalete infecte, toate fac parte din ansamblul medical!