Nume mari ale picturii si fotografiei contemporane precum Aleksei von Jawlensky, Giorgio Morandi, Claudia Andujar sau Paolo Gasparini vor coexista in programul Fundacion Mapfre, care va fi expus in spatiile sale din Madrid si cel mai recent KBr din Barcelona, dedicat in intregime fotografiei.

Tocmai in aceasta din urma, care a strans „acceptare entuziasta”, potrivit entitatii, va fi lansat si un premiu international de fotografie, pe langa afisarea unei agende intense de activitati informative.

Madridul, intre timp, va participa la inchiderea uneia dintre salile sale – sala de fotografie, cunoscuta sub numele de Barbara de Braganza. Toate activitatile sale vor fi condensate in cladirea principala de pe Paseo de Recoletos.

In plus, si motivat de scaderea vizitatorilor si a restrictiilor de capacitate ca urmare a pandemiei, a fost dezvoltat un proiect de cultura digitala care va completa fiecare expozitie cu continut specific -un total de 12 intre cele doua locatii.

Douasprezece noi exponate

In cazul Madridului, unirea propunerilor sale de pictura si fotografie in acelasi spatiu va face posibila oferirea altor propuneri unui public cu gusturi disparate. „Publicurile celor doua sali sunt foarte diferite si ne dorim sa se intersecteze”, a spus Nadia Arroyo, directorul Departamentului de Cultura al Fundatiei. Si adauga: „pandemia ne-a determinat sa acceleram o transformare pe care am avut-o pe masa: nevoia de a fi mai transversal, mai compact in ceea ce oferim publicului”.

Din acest motiv, din 2021 se va putea bucura in aceeasi cladire de orice, de la pictura din secolul al XIX-lea sau inceputul secolului al XX-lea pana la opera unui fotograf contemporan consacrat.

Cei care se ocupa de deschiderea acestei noi combinatii in februarie (Paseo de Recoletos, 23. Madrid) vor fi lucrarea colorata a lui Aleksei von Jawlensky cu The landscape of the face , in companie cu sobrietatea fotografului japonez Tomoko Yoneda, mai putin cunoscut in Spania, dar cu o mare cariera internationala.

Jawlensky’s, semnat langa Musee Cantini (Marsilia), patrunde in fateta portretista a pictorului, un pionier al abstractizarii si o pasare rara in istoria artei, intr-o perioada ca cea actuala, cand fetele sunt acoperite de masti, subliniate. Carlos Martin, curator al Fundatiei, in cadrul prezentarii programului.

La randul ei, expozitia lui Yoneda ofera, in premiera in Spania, o calatorie ampla prin opera sa prin 112 imagini si pune in valoare cateva dintre cele mai recente lucrari ale sale precum Dialog cu Albert Camus , Corespondenta-Scrisoare catre un prieten sau Cristale . Alaturi de seria sa cea mai cunoscuta, o noua serie despre Razboiul Civil si figura lui Federico Garcia Lorca este prezentata ca urmare a unei comisii specifice de la Fundacion Mapfre pentru aceasta expozitie.

Incepand cu 4 iunie, Fundatia isi va aduce un omagiu deosebit lui Joan Miro in vara, cu ocazia incheierii imprumutului lucrarilor artistului la sediul din Madrid, care isi va lua ramas bun in toamna. Miro: Poesia va aprofunda in legaturile dintre cuvant si pictura artistului de-a lungul vietii sale.

Cu o combinatie riscanta de piese, expozitia incearca sa descifreze aceasta fateta a experimentarii artistului care, dupa cum spunea el, l-a facut sa parcurga „cai riscante”. El va fi insotit in aceasta propunere ciudata de marea expozitie Bill Brandt cu care Mapfre a inaugurat in aceasta toamna centrul KBr din Barcelona, ​​care se va muta la Madrid.

Deja in toamna, rolul principal va reveni lui Giorgio Morandi, unul dintre cei mai semnificativi, neclasificabili si provocatori autori din istoria picturii secolului XX, cu o expozitie formata din o suta de lucrari, in principal scene interioare.

Acesta va fi insotit de prima retrospectiva din Spania a fotografului american Judith Joy Ross si de reflectia ei asupra temelor universale prin scene aparent simple ale realitatii nord-americane.

KBr: de Claudia Andujar a Gasparini

La randul ei, Claudia Andujar va deschide in februarie programarea centrului KBr din Barcelona, ​​cu o prezenta puternica a autorilor latino-americani. Expozitia sa despre Yanomami, aflata in prezent la Fundatia Cartier din Paris, va trece prin Barcelona inainte de a calatori la Barbican din Londra.

„Andujar are o infatisare foarte experimentala, fuge de documentar”, a subliniat Carlos Gollonet, curator de fotografie la Fundatie, despre aceasta expozitie spectaculoasa, care reuneste in jur de 300 de fotografii si desene, dar si carti, proiectii audiovizuale si documente, care exploreaza contributia extraordinara a artistului la mediu.

Din 29 mai, opera nord-americanului Garry Winogrand, o figura cheie in reinnoirea fotografiei documentare in a doua jumatate a secolului XX, si seria lui Nicholas Nixon, Brown Sisters , care face parte din fondurile din colectia dumneavoastra.

In toamna (29 septembrie) Paolo Gasparini, unul dintre cei mai emblematici fotografi contemporani latino-americani si cel care a surprins cel mai bine tensiunile culturale si contradictiile din America Latina in lucrarile despre Revolutia cubaneza , va vorbi in prima sa retrospectiva in Spania. sau orasele Caracas, Sao Paulo si Mexic.

In paralel, Fundacion Mapfre va lansa un proiect de cultura digitala care va avea colaborarea cu scriitori precum Luna de Miguel si Antonio J. Rodriguez, ilustratori precum Sara Herranz sau artisti precum Nicolas Combarro cu scopul de a genera continut diferit in plus la deschiderea „posibilitatii de a colabora cu o parte a sectorului cultural mai tanar”, potrivit Arroyo.