O lampa, o lustra, o veioza si, de ce nu, chiar o lumanare definesc un anumit spatiu, isi pun amprenta asupra lui si contribuie la crearea atmosferei pe care ti-o doresti. In functie de tipul camerei si de ce activitati urmeaza sa se desfasoare in ea vei alege un anume tip de iluminator, o anumita forma, dimensiuni si paleta de culori

Lustra 

Este recomandata pentru livinguri si camere de zi, in care se petrece timpul si in care ne uitam la televizor, pentru ca lumina venind de sus nu se reflecta in ecranul acestuia. Feng shui nu recomanda plafonierele in dormitoare, dar pentru celelalte camere nu sunt interdictii. In baie insa nu ar fi foarte functionale, pentru ca se reflecta in oglinda, obiect pe care il putem folosi exclusiv in prezenta unei lumini puternice.

Lampadare

Pentru a pune in evidenta un colt sau un loc aparte din locuinta ta este suficient sa-l luminezi aparte. Cea mai buna solutie este un lampadar, corp de iluminat cu picior. Ai grija cum il alegi, pentru a fi in acelasi stil cu mobilierul. Un mobilier modern iti permite sa folosesti forme simple, liniare, cu abat-jour-uri tronconice circulare sau piramidale. Pentru locurile de citit sau de servit cafeaua, poti alege o lampa cu bratele reglabile si potentiometru, potrivind dupa preferinta intensitatea luminii si acadereaO acesteia.

Veioze

Veiozele sunt cea mai buna alegere pentru dormitor, fiind lampi de mici dimensiuni care pot sta fiecare pe cate o noptiera, de o parte si de alta a patului. Aici conteaza foarte mult abat-jour-ul si, mai nou, potentiometrul. Retine ca abat-jour-uri se vand si separat si exista si posibilitatea sa ti le personalizezi, daca ai un anume motiv imprimat pe tapet sau mobilier si il vrei repetat si pe veioza. Nu folosi becuri foarte mari, pentru ca dormitorul nu este o camera pe care s-o luminezi a giorno, ea fiind destinata odihnei, relaxarii si intimitatii.

Spoturi

Spoturile tin de un stil modern, foarte greu pot fi inserate intr-o camera decorata in stil clasic, iar intr-una traditionala chiar nu au loc. Le poti folosi ca sa delimitezi o zona hi-tech de restul livingului sau deasupra barului, sau in bucatarie, deasupra blatului de lucru. Cu spoturi ai avantajul ca obtii o raza de lumina pe care o poti directiona catre un anumit punct, iar suprafata ocupata de el este relativ mica.

Neoanele

Limiteaza folosirea neoanelor in casa ta la baie si eventual la unele zone din bucatarie in care iti trebuie lumina puternica. Nu s-a dovedit ca lumina neonului ar fi daunatoare ochiului, dar este cert ca e obositoare, fiind foarte alba, rece si intensa. E dovedit si ca atrage mai multe insecte decat lumina galbena noaptea, deci nu ar fi o solutie buna nici pentru balcon.

Solutii de reducere a facturii la lumina

Astazi, in contextul incalzirii globale si in conditiile in care costurile energiei electrice cresc, ne vedem obligati sa gasim si sa folosim solutii de economisire a banilor si de limitare a consumului. Cautati in magazine becurile economice, chiar daca sunt de 10 ori mai scumpe decat celelalte, pentru ca veti reduce consumul de la 100 de watt la 20 de watt si veti plati, in consecinta, mult mai putin la factura. Folositi potentiometre la cat mai multe corpuri de iluminat din casa. Nu achizitiona lustre cu foarte multe brate daca ai camerele mici si nu monta spoturile foarte apropiate unul de altul.