Pentru a avea un organism sanatos nu este suficient sa mananci corect, este necesar sa-ti schimbi stilul de viata adoptand o dieta echilibrata si variata, eliminand complet sedentarismul, ne sfatuieste directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Daca mai era nevoie, ei bine, domnul doctor ne confirma inca o data ca mancarea de tip fast-food in detrimentul celei gatite este extrem de nociva pentru sanatate. Sa pornim de la premisa ca in nebunia asta de viata, in care nimeni nu mai are timp de nimic, exista totusi un segment de populatie, femei si barbati care, din cand in cand sau mai des, isi doresc si le face placere sa-si prepare singuri ceea ce vor sa manance. Acesta este un comportament foarte sanatos.
In loc sa cumparam alimente de tip fast-food sau snack-uri care, desi sunt gustoase si savuroase, sunt adictive, inalt procesate si cu un profil nutritional dezechilibrat, mai bine ne luam singuri materiile prime de la piata sau de la supermarket. Astfel, pe langa placerea de a le prepara, vom avea si beneficii asupra sanatatii. Oricat de util ni s-ar parea un cuptor cu microunde, acesta trebuie evitat pe cat posibil deoarece transforma si modifica micronutrientii si macronutrientii din alimente, scazandu-le astfel drastic valoarea biologica.
Oul, alimentul ideal al mesei de dimineata
Unul dintre cele mai proaste obiceiuri este acela de a sari peste micul dejun. In urma cu 100 de ani, poporul american era cea mai sanatoasa natiune din lume, iar acum se afla pe locul 101 si asta din cauza faptului ca lumea renunta cu usurinta la a manca corespunzator dimineata. Este logic – in timpul zilei urmeaza sa avem travaliu mental si fizic, deci munca intesa, si in acest caz vom consuma ceea ce am mancat.
Daca asteptam pana seara sa ne hranim, atunci este prea tarziu, deoarece organismul este relaxat si stocheaza tot. Un mic dejun variat este foarte usor de preparat si-ti ia doar cateva minute. Pentru o persoana sanatoasa, oul este recomandat datorita calitatilor sale nutritionale. Contrar parerii populare, acesta nu este aterogen, pe langa colesterol, oul mai contine si lecitina, care este foarte buna pentru creier deoarece este lipotropa si nu lasa sa se depuna colesterolul. In galbenus se regasesc cele mai multe substante biologice active, printre care si vitamina D, care este absolut esentiala pentru sanatatea sistemului osos. Cerealele integrale sunt si ele indicate pentru micul dejun, atata timp cat nu ne pacalim cu acele preparate din comert care, de fapt, sunt un fel de pufuleti expandati cu de ciocolata sau de vanilie.
Acele asa-numite cereale au indexul glicemic foarte crescut si doar avem impresia ca ne hranim sanatos. Cerealele cu adevarat sanatoase sunt acei fulgi nu prea gustosi, este adevarat, dar care, consumati cu iaurt sau cu dulceata facuta in casa, devin apetisanti si sunt mult mai benefici organismului. Acesta este inca un mit demontat foarte usor din punct de vedere nutriational, subliniaza domnul doctor Mencinicopschi.
Prajelile sunt cu adevarat nocive
Produsele preparate la gratar, fierte sau inabusite sunt mult mai sanatoase decat cele prajite, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cartofii prajiti in uleiuri sunt extrem de daunatori deoarece contin amidon polizaharid. Grasimile incinse in preajma amidonului genereaza o substanta puternic neurotoxica, numita acrilamida.
Doza zilnica admisa este de 1 miligram, iar la prajeli se genereaza in jur de 20 de miligrame, asta pe langa cantitatea enorma de sare. De asemenea, daca folosim grasimi nerezistente la prajit, precum uleiul de floarea-soarelui, care se degradeaza si, prin incingere, genereaza compusi toxici, uleiul de germeni de porumb, de sofronel, de samburi de struguri, nocivitatea este si mai mare deoarece toate contin foarte multi acizi grasi polinesaturati, care se descompun rapid si se oxideaza.
Uleiul de masline extravirgin este foarte bun si rezistent la prajit, dar, din pacate, este prea scump si, in general, il pastram pentru asezonarea salatelor. O alternativa o reprezinta uleiul de palmier nehidrogenat, care nu este nici aterogen si nici costisitor. Produsele sunt mult mai sanatoase daca le inabusim deoarece asa temperatura este putin peste 100 de grade, pe cand la prajit aceasta creste ajungand si la 200, nivel la care unele uleiuri, precum cele mentionate, nu sunt rezistente.
Adolescentul din ziua de azi nu prea mananca
Un alt lucru important de mentionat este ca sedentarismul, impreuna cu consumul alimentelor nesanatoase, dezechilibrate nutriational, inseamna boala. Trebuie sa renuntam la comoditate si sa facem miscare pentru ca numai asa efectul va fi deplin.
De ce sa folosim liftul cand putem urca pe scari? Urcatul si coboratul a macar 70 de scari pe zi echivaleaza cu un sport de intensitate medie, care previne aparitia bolilor vasculare, dar pentru asta avem nevoie de multa vointa. Insa trebuie sa avem grija unde ne antrenam deoarece a face miscare in medii poluate este mai rau decat daca nu facem deloc. Nu este suficient sa mancam corect, trebuie sa avem abilitatea de a imbina o alimentatie echilibrata si diversificata cu combaterea sedentarismului. In ziua de azi, tinerii si adolescentii sunt cei mai predispusi la diferite boli din cauza alimentatiei necorespunzatoare. Daca suntem atenti, vom observa ca unii tineri, de fapt, nu prea mananca, fumeaza sau consuma coca-cola pe care o amesteca cu votca pentru ca asa este .
O sa mai vedem ca mananca o punga de chipsuri pe la ora 15.00, insa pana atunci au terminat o sticla de cola de un litru. Aceasta bautura atat de indragita are extrem de multa cofeina, un litru de coca-cola echivaland cu aproximativ zece cafele. Alimentul de referinta, ideal si sanatos, este cel natural integral precum marul, care trebuie consumat asa cum este, fara a fi decojit, taiat si nici macar facut suc. La fel, morcovul, care poate fi consumat ca atare sau taiat cubulete si pus la ciorba.
Ce inseamna a slabi sanatos
Sunt un adversar inrait si declarat al dietelor de slabire, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acestea combina doua tipuri de stres, cel psihic si cel biologic, care intotdeauna conduc la boala. Dietele de slabit rapid sunt extrem de periculoase. Greutatea este un parametru al homeostaziei noastre, asa cum este glicemia. Organismul regleaza in limite foarte precise concentratia zaharului in sange, acesta nu vrea sa piarda in greutate, dar daca noi in mod artificial facem lucrul acesta ne expunem la boli foarte grave.
Dietele care promit rezultate spectaculoase imeditate sau cele bazate pe multe proteine sunt periculoase deoarece duc la variatii ale glicemiei care, in ultima istanta, duc la dezechilibrari, diabet de tip 2, supraponderalitate sau obezitate. Primele kilograme pe care le dai jos reprezinta apa care se elimina prima, dupa care, din pacate, nu se arde grasimea, ci muschii. Sistemul nostru muscular este cel care arde grasimile, de aceea barbatii se ingrasa mai greu deoarece masa lor musculara este mai mare ca la femei. Adevarata greutate este cea cu care te simti tu bine si nu poate fi incadrata exact in anumite formule cum ar fi cea pentru IMC, adica indexul de masa corporala. Plus sau minus 5% se admite, daca ai 5% mai mult fata de greutatea care este considerata statistic ideala si te simti bine cu ea, atunci aceea este greutatea ta.
Tractul nostru digestiv este proiectat sa manance de toate. Putem combina alimentele, cele naturale rareori depasesc 100 de calorii pe suta de grame. Totusi, in orice exista o limita si nu este bine sa consumam cantitati mari, mai bine mai putin, de mai multe ori pe zi. Un alt obicei rau este acela de a manca in fata televizorului sau a calculatorului. Trebuie sa ne concentram asupra mesei, sa fim linistiti, sa mancam mai intai cu privirile, cu creierul si apoi cu simturile. La fel de important este sa mestecam foarte bine mancarea si sa nu bagam in gura alimente mai reci de 10 grade si mai calde de 30. Tibetanii si malaiezienii spun ca orice mancare solida trebuie mestecata pana devine fluida si abia apoi inghitita.