In ultimii ani conceptul de dragoste si relatiile in sine au suferit schimbari semnificative, mai ales dupa aparitia retelelor sociale care au revolutionat fiecare aspect al vietii noastre. 

In trecut, singura modalitate de a comunica cu persoana iubita a fost sa scrii scrisori sau cel mult un apel scurt, dar intens de la un telefon fix. Astazi, aceasta asteptare placuta nu mai exista, suntem in contact constant si continuu cu WhatsApp, Instagram, Facebook si asa mai departe.

Dragoste pe internet: Facebook, chat-ul, retelele sociale, site-urile de matrimoniale si alte aplicatii de sex Bucuresti, au schimbat modul in care vedem viata si mai ales dragostea? Potrivit cercetarilor, atunci cand este implicat internetul, modul nostru de a trai relatiile se schimba cu adevarat …

Sunt intr-adevar retelele sociale un obstacol in calea emotiilor?

Tehnologia evolueaza si cu aceasta mijloace si modalitati de comunicare. Un factor pozitiv cu adevarat de netagaduit este ca astazi internetul aproape ca a anulat distanta dintre oameni. Aceasta mare revolutie are totusi un dezavantaj: daca initial scopul era de a apropia oamenii indepartati fizic, relatiile personale au devenit din ce in ce mai dificile si reci, din ce in ce mai virtuale si mai putin reale.

In toate acestea, chiar si ideea de dragoste a suferit schimbari considerabile: daca inainte de o privire sau un gest ar putea aprinde scanteia, astazi nu este neobisnuit sa vedem smartphone-urile ca instrumente pentru a ne transmite sentimentele si emotiile.

Oamenii iubesc din ce in ce mai putin: este vina tehnologiei?

Sa ne oprim o clipa si sa ne gandim, suntem siguri ca progresul digital este problema? Sau noi nu mai suntem in stare sa iubim? Poate ca nu mai suntem dispusi sa facem sacrificiile si compromisurile pe care o relatie durabila le cere in mod necesar. Un mare sociolog a spus: „Tindem sa nu toleram rutina, deoarece din copilarie am fost obisnuiti sa urmarim obiecte de unica folosinta, pentru a fi inlocuite rapid. Nu mai stim bucuria lucrurilor de durata, rodul efortului si al muncii scrupuloase“.

Daca este adevarat ca retelele sociale pot duce la instrainare reciproca, depinde de noi sa ne asiguram ca nu este cazul, ci mai degraba sa exploatam tot potentialul sau pentru a consolida o relatie in care investim timp, dragoste si efort in fiecare zi.

In era digitala, totul se schimba: un singur clic este suficient pentru a merge la cumparaturi, cateva secunde pentru a va conecta cu cealalta parte a lumii si pentru a gasi dragostea doar conectati-va. Si nu exista nicio actiune mai usoara in zilele noastre: va puteti „conecta” oriunde va aflati si in orice moment, cu tablete, PC-uri, netbook-uri, telefoane mobile si smartphone-uri.

Si daca conectarea inseamna gasirea iubirii, pentru proprietatea tranzitiva, ar trebui sa fie si mai usor sa gasesti un suflet pereche. Si in ciuda asteptarilor de acum cativa ani, in special de sceptici, a celor care nu credeau in potentialul social al tehnologiei, studiile, cercetarile si sondajele confirma din ce in ce mai mult ca relatiile interumane din aceasta era digitala s-au schimbat si, de asemenea, mult.

Dragostea in zilele internetului

– 34% dintre barbati si 37% dintre femei considera ca intalnirile online sunt distractive si relaxante

– 25% dintre barbati si 14% dintre femei au experimentat cel putin o data sentimente puternice fata de cineva pe care l-au cunoscut online – pare incredibil, dar lipsa contactului fizic ajuta uneori mintea sa mearga mai departe

– Dezavantajul: dincolo 50% dintre intervievati considera ca internetul face mai usor inselaciunea (abia acum cateva zile stirile despre infidelitatile dovedite de activitatile online sunt in crestere – vezi Facebook);

– 31% dintre intervievati, pe de alta parte, cunosc pe cineva a carui poveste de dragoste s-a incheiat “din cauza” internetului (si aici trebuie subliniat ca vina este intotdeauna “actorii” si nu “scenografia” …)

Cu toate acestea, doar un singur lucru este sigur din tot acest lucru:tehnologia ne schimba viata si nu doar la nivel practic. Este suficient sa spunem ca exista acum „sentimente” autentice nascute tocmai in legatura cu retelele sociale si care pot fi atribuite doar situatiilor in care sunt avute in vedere relatiile pe internet.