Dreptatea sociala nu este „o forma de pomana”, ci „o adevarata datorie” a Statului cu familiile. Nu intamplator Papa Francisc, care de obicei nu coase fara ata, a dedicat familiei prima sa omilie din America Latina.  

Temperatura de 30 de grade, inmultita cu 80% umiditate, nu a impiedicat o multime sa participe la prima liturghie a Papei in Ecuador, unde a sosit duminica dupa-amiaza si a fost primit de presedintele, Rafael Correa. „Familia este cel mai apropiat spital”, a spus Bergoglio, „prima scoala pentru copii, grupul de referinta esential pentru tineri, cel mai bun camin pentru batrani”.

Prin urmare, Francisco a avertizat, intr-un paragraf foarte semnificativ din Ecuador, ca „familia constituie marea bogatie sociala pe care alte institutii nu o pot inlocui”. Nimeni nu stie ca vizita Papei, devenit o referinta mondiala dincolo de religios, are si un mare continut politic. Atat presedintele Republicii Ecuador, cat si o masa sociala din ce in ce mai preocupata de reformele sale spera ca Bergoglio va aduce jarul in interesul lor.

De altfel, in timpul receptiei de la aeroportul din Quito, Rafael Correa a facut un efort pentru a demonstra ca idealurile si proiectele sale sunt impartasite de Francisco. Pana in punctul in care Francisco, cu o oarecare gluma, i-a spus: „Apreciez consonantele tale, dar poate ca m-ai citat prea mult”.

Nemultumitii spera sa-i transmita lui Francisco mesajul ca totul nu este atat de frumos pe cat il picteaza Correa. „Cel putin sper”, a spus Francisco Hilario Marcillo, antreprenor de profesie, cu cateva momente inainte de Liturghie, „ca Papa ii spune lui Correa sa nu hartuiasca pe cei care i se opun atat de mult. Cunosc oameni care sunt in inchisoare pentru ca au participat la demonstratii pasnice. Este adevarat ca a facut multe in justitia sociala, dar inegalitatea este inca foarte mare. Cel mai rau dintre toate este ca, asa cum este cazul in Venezuela, politica lor consta in a pune unii impotriva altora.”

Atat Correa, cat si o masa sociala din ce in ce mai nelinistita cu privire la reforme spera ca Bergoglio va aduce jarul in interesele lor.

Anturajul de la Vatican al lui Francisco, care isi cunoaste simpatiile pentru politicile lui Correa, spera si el ca Papa, intr-un fel sau altul, lasa de inteles ca justitia sociala, ajutandu-i pe cei mai defavorizati, nu poate fi branduita ca o arma. Sau, folosind cuvintele lui Bergoglio din Parque de los Samanes, ca „o forma de pomana” pentru a se monetiza ulterior in voturi.

Correa „se joaca cu focul”

Isabel Toran, o ecuadoriana revenita recent dupa ani de munca in Spania si Statele Unite, avertizeaza ca presedintele Correa – pe care o recunoaste pentru capacitatea sa de a pune capat instabilitatii cronice a tarii si progresului sustinut in ultimii 10 ani – rupe acordul dintre tara pentru a ramane la putere. „Eu, care am calatorit prin lume”, explica el, „stiu foarte bine ca se joaca cu focul provocand confruntari sociale. Oamenii ca mine, care au reusit sa-si construiasca o casa dupa ani de munca atat de departe de familie, vor sa ne perceapa taxe extrem de mari pe castigurile de capital. Pericolul este ca toate excesele lui sa fie ascunse de presupusa lui prietenie cu Papa. Eu cred ca Bergoglio a fost inselat. Correa se sperie.”

Dupa slujba in Parque de los Samanes din Guayaquil, ziua Papei a inclus si pranzul la scoala Javier de la Compania de Jesus si intoarcerea sa ulterioara la Quito pentru a se intalni din nou cu Presedintele Republicii si a vizita catedrala. Dupa ce a petrecut miercuri la Quito, Jorge Mario Bergoglio va pleca in Bolivia si apoi in Paraguay.

Miracolul noilor familii

In timpul primei sale liturghii din Ecuador, Papa Francisc a facut referire si la urmatorul Sinod despre familie, care va avea loc in octombrie anul viitor la Vatican si care este o sursa de discrepante in cadrul Bisericii.

Vointa exprimata de Jorge Mario Bergoglio de a se deschide catre noi forme de familie – divortati si recasatoriti, cupluri necasatorite, homosexuali – se intalneste cu o respingere ferma, desi inca ingropata, de catre sectoarele cele mai conservatoare.

Papa a inclus o fraza enigmatica in omilia sa: „Va invit sa va intensificati rugaciunea pentru ca chiar si ceea ce pare impur, sa ne socheze sau sa ne sperie, Dumnezeu sa-l transforme intr-un miracol”. Miracolul noilor familii de neconceput pentru Biserica traditionala?