Este o alegere buna pentru cei care isi doresc un prieten nu foarte solicitant, de nadejde si afectuos Printre animalele pe care oamenii le prefera drept companie se numara si frumosul papagal Kakadu crestat.

Este o alegere buna pentru cine isi doresc un prieten nesolicitant, dar de nadejde si foarte afectuos. E o fiinta cu agresivitate medie, recomandat familiilor cu copii, insa cu conditia ca apropierea acestora de pasarea libera sau chiar aflata in colivie sa fie facuta doar in prezenta adultilor. Kakadu face parte dintre pasarile adaptate vietii de apartament, insa la origine traia in salbaticie. Asa ca are nevoie de mai mult loc si timp alocat zborului, comparativ cu alte pasarele de colivie. Este o inaripata foarte sociabila, careia ii place compania suratelor ei, dar adora si prezenta oamenilor, cu un mic interval de timp rezervat familiarizarii cu acestia. Daca te-ai hotarat sa-ti cumperi un Kakadu, trebuie sa-i creezi un minimum confort in casa ta.

Colivia si hrana

Prin urmare, este necesara o colivie destul de mare, metalica. Trebuie sa stii, pentru a decide dimensiunea optima a coliviei, ca papagalul, la maturitate, atinge o inaltine de 33 de cm. Kakadu crestat mananca diverse tipuri de seminte, alune, mancare speciala pentru papagali (se vinde la magazinele de specialitate), dar are voie sa se hraneasca si cu fructe si legume proaspete. Dintre sortimentele considerate o delicatesa, pe primul loc se situeaza merele si boabele de mazare. Este importanta completarea meniului cu acest tip de hrana, deoarece asigura elementele estentiale (vitamine, minerale, saruri) care-l mentin in forma. In colivie ii mai sunt necesare un vas cu apa mereu proaspata si cateva jucarioare cu care sa-si ocupe timpul cand ramane singur in casa.

Stii cand e suparat

Si inca ceva – pozitia crestei indica starea de sanatate sau dispozitia pasarii. Atunci cand se simte plictisita si fara chef, isi misca penele de pe cap in sus si-n jos, continuu. In cazul in care are o dispozitie buna, papagalul tine creasta ridicata. Daca se considera amenintat sau este agitat si nelinistit, scoate sunete distincte, care te avertizeaza (un fel de sasait diferit de sunetele obisnuite). Cand se intampa sa ai parte de un exemplar foarte galagios, ingrijeste-te sa-i dai mereu o ocupatie. Timpul pe care il petreci in compania lui devine foarte amuzant si te poti distra invatandu-l diverse cuvinte simple. Cu rabdare si tenacitate, Kakadu va reusi sa repete clar sunetele auzite. La maturitate, se pot face diferente clare intre femela si mascul (ele au ochi rosiatici, iar masculii – ochi negri). De asemenea, exemplarele masculine sunt mai impozante si au creasta mai mare.

Papagalii se maturizeaza complet intre anul doi si patru de viata

Se pot imperechea de maximum doua ori pe an, iar puii trebuie tinuti separat de parintii lor, dupa ce ies din gaoace. Femela depune doua-trei oua, iar clocirea lor se face in decursul a patru saptamani. Imperecherea insa presupune multa bataie de cap si de asta se ocupa crescatorii. Noi, iubitorii de animale, ne putem bucura in voie de roadele muncii lor.