Originar din zonele limitrofe Marii Mediterane, patrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi, consumat deseori in salate si diferite preparate culinare. Se poate folosi atat verde, proaspat, cat si uscat si maruntit.
Patrunjelul face parte dintre cele mai folosite ierburi pentru aromatizarea supelor, ciorbelor, legumelor fierte, a preparatelor din, carne, oua, peste, a tocanitelor, sosurilor si salatelor. Se valorifica intreaga planta: frunze, radacina, seminte. In zilele noastre se cunosc doua varietati de patrunjel: de la unul se foloseste radacina comestibila, ca leguma aromatica; celalalt tip este cultivat special pentru frunze lui aromate. Patrunjelul este foarte popular in bucataria Orientului Mijlociu, dand gust bun pastei aromatizate de naut (hummus).
Mancarea nationala a Libanului – tabbouleh – isi datoreaza renumele aromei deosebite a patrunjelului proaspat folosit. Este un condiment nelipsit din bucataria romaneasca; el decoreaza aproape toate supele si ciorbele gospodinelor. Serveste drept ingredient pentru variate tipuri de sosuri: renumitul sos verde german, sosul mediteraneean – in amestec cu usturoi si ulei de masline, servit langa peste prajit; ingredient in reteta de sos bearnaise etc.
Supa de zarzavat
Ingrediente: 4 morcovi, 4 cepe, 2 cartofi, un dovlecel, o varza mica, 2 ardei, o legatura patrunjel verde, o ceasca orez, doua cesti suc de rosii, sare. Preparare: Se toaca zarzavaturile marunt si se fierb in 3 litri de apa. Cand sunt bine fierte se scot, se adauga orezul si apoi sucul de rosii. Se potriveste de sare, se adauga putin zahar (dupa gust), iar la sfarsit se presara cu patrunjelul tocat marunt. Cu zarzavaturile fierte se poate prepara o salata.
Sos de patrunjel
Ingrediente: o legatura patrunjel proaspat, tocat, 50 g unt, 2 catei de usturoi, zdrobiti, 50 g faina, 450 ml lapte,150 ml frisca nebatuta. Preparare: In untul topit in tigaie se adauga si se caleste usturoiul, timp de un minut. Se toarna apoi faina si se caleste 30 secunde, amestecand continuu. Se adauga patrunjelul tocat, apoi apoi se toarna, treptat, laptele, amestecand si batand ferm dupa fiecare adaos. Se aduce la temperatura de fierbere, amestecand continuu, pana cand sosul s-a ingrosat. Se incorporeaza, amestecand, frisca nebatuta. Se potriveste de sare, se incalzeste putin sosul, fara sa fiarba. Se serveste imediat.
Dezlegare la peste (25 noiembrie) Peste la cuptor cu patrunjel verde
Ingrediente: 700 g file de cod, doua cepe mari, 3 catei de usturoi, 5 linguri ulei, 500 g rosii taiate bucatele, doua linguri capere, o legatura de patrunjel verde, o lingura mustar. Preparare: Se pun la incins 3 linguri de ulei si se calesc ceapa si usturoiul tocate. Se adauga rosiile, sare, piper, se lasa sa fiarba, la foc mic, 5 minute, neacoperit. Cand s-au inmuiat legumele, se rastoarna intr-un vas termorezistent. Se curata si spala pestele, se zvanta, se condimenteaza si se asaza peste rosii. Se taie marunt caperele, se amesteca cu patrunjelul tocat, mustarul si restul de ulei. Cu aceasta pasta se ung fileurile de peste. Se acopera totul cu un capac, se introduce in cuptorul incins la 200 grade C si se lasa pestele sa se patrunda, 20 de minute. Se serveste cu cartofi fierti.
Retete de post Tabbouleh cu castraveti
Ingrediente: 130 g grau bulgur, doua cepe, 1/2 lingurita cuisoare, piper, sare, 3 legaturi de patrunjel verde, 100 g de hagima, 4 rosii, 100 g frunze de menta, 8 linguri zeama de lamaie, 12 linguri ulei de masline, 200 g castraveti, 200 g mazare din cutie. Preparare: Graul se inmoaie in apa clocotita, apoi se pune la uscat. Ceapa se toaca marunt si se amesteca impreuna cu sarea, piperul si cuisoarele. Intr-un vas mare se pun patrunjelul tocat marunt, hagima, rosiile tocate, mazarea, castravetii taiati cubulete si frunzele de menta. Peste ele se adauga graul. Se amesteca si apoi se pune vasul la rece, o ora. Inainte de a fi servita salata, se adauga amestecul de ceapa si condimente, apoi uleiul si sucul de lamaie.
Ciuperci cu patrunjel verde
Ingrediente: 1/2kg ciuperci, o ceapa, 100 ml ulei, sare, piper, patrunjel verde, pesmet. Preparare: Se scot piciorusele de la ciuperci, se curata si se spala bine sub un jet de apa. Separat, se toaca ceapa si se caleste in putin ulei. Se adauga piciorusele ciupercilor tocate, continuandu-se calirea. Se pun sare si piper dupa gust. Cand ciupercile sunt fierte, se lasa vasul descoperit, sa scada. Se adauga patrunjelul si se trage vasul deoparte. Palariile ciupercilor, spalate si zvantate, se asaza pe o tava unsa cu ulei, se stropesc cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper si se pun la cuptor. Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor, se umplu cu compozitia preparata din piciorusele de ciuperci, se presara cu pesmet, se stropesc din nou cu ulei si se introduc la cuptor, pentru gratinat.