Multi dintre iubitorii de SF viseaza la masinile zburatoare de ceva vreme. Ei bine, acest vis deosebit a prins viata in acest an, caci s-a lansat si a primit dreptul de a functiona pe soselele din SUA prima masina zburatoare, numita Terrafugia Transition.

Acest aparat este compatibil atat cu soselele, cat si cu spatiul aerian. E adevarat, este necesara respectarea anumitor conditii de functionare pentru a putea decola, cum ar fi o incarcatura de maximum 130 de kilograme si o pista de 500 de metri lungime.

Pentru a putea conduce o astfel de masina, soferii au nevoie de 20 de ore de zbor. Insa efortul nu este deloc mare, avand in vedere performantele automobilului. Pe langa faptul ca aceasta te poate salva de trafic, in momentul in care are aripile stranse, poate fi depozitata intr-un garaj normal. De asemenea, consumul acesui autovehicul este de doar 8 litri la suta, iar viteza de zbor este de 185 de kilometri pe ora. Autonomia sa este de 740 de kilometri. Cel mai mare deficit al masinii este acela ca are nevoie de o pista de 500 de metri lungime, a carei latime sa fie suficient de mare incat sa-i permita aparatului sa-si intinda aripile pentru a decola. Acest lucru inseamna ca, daca luati decizia de a zbura cand sunteti deja blocat in trafic, nu veti putea face aceasta manevra. Pretul anuntat de compania producatoare este de 194.000 de dolari pentru un exemplar. In ciuda acestui pret piperat, cererea este destul de mare, pana in momentul de fata fiind inregistrate 70 de comenzi.

Tehnologia care sta la baza autovehiculului este cea folosita in cazul elicopterelor. Masina are doar doua locuri si cantareste doar 600 de kilograme. Din punct de vedere legislativ, aceasta este incadrata in categoria aeronavelor sportive usoare, fiind, pana in momentul de fata, cel mai mic avion de uz personal inregistrat de Administratia Federala de Aviatie americana. Tocmai pentru a reusi sa o incadreze in aceasta categorie de vehicule, producatorul nu i-a putut adauga masinii elementele standard de siguranta, cum ar fi airbagurile.

Pentru moment, autovehiculul a primit autorizatie de circulare doar de la Administratia Federala de Aviatie a Statelor Unite ale Americii. Avand in vedere numarul mare de cereri, dezvoltatorii proiectului au decis ca este momentul ca acest vehicul sa inceapa sa fie produs in serie.