Pe masura ce procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si-au intensificat actiunile, tot mai multe nereguli ies la iveala. Coruptie, mita, trafic de influenta sau inselaciune, acestea sunt cele mai frecvente infractiuni care cad sub incidenta anchetatorilor.

Ultimul demers al procurorilor DNA, Biroul teritorial Slobozia, s-a soldat cu trimiterea in judecata si arestarea preventiva in lipsa a inculpatului Toma Paul Cristian, reprezentant al SC.ELDAGA.SRL si SC.PIOLOGISTIC.SRL, acuzat de complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Cercetarile intreprinse de anchetatori au relevat nereguli grave in randul unei banci de renume din Romania, Romanian International Bank. Mai exact, in luna iunie a anului 2007, directorul bancii, Bodeanu Gheorghe, cu prilejul incheierii actelor aditionale la contractele de credit incheiate de banca cu firmele reprezentate de inculpatul Toma Paul Cristian, i-a indus in eroare pe membrii Comitetului de Conducere al R.I.B. – Sucursala Slobozia si Centrala R.I.B. S.A., prin supraevaluarea unor terenuri ce au constituit garantii ipotecare la creditele respective. Documentatia necesara a fost pusa la dispozitia expertilor evaluatori Bucoveanu Stefan si Zainea Mihai de catre inculpat, cu sprijinul directorului complice la fapta.

Prejudiciul adus bancii este substantial, ridicandu-se la 5.075.000 lei, echivalentul a 1.584.703 euro. In vederea recuperarii pagubei, procurorii DNA au trecut la masuri, punand sechestru asupra mai multor imobile care figureaza ca fiind proprietatea inculpatului Toma Paul Cristian. Avand in vedere faptul ca acuzatul se sustrage urmaririi penale, in martie 2011, Tribunalul Ialomita a dispus arestarea preventiva a inculpatului si intocmirea dosarului penal. In dosar sunt implicati Toma Paul Cristian, Bodeanu Gheorghe, precum si evaluatorii creditului, Bucoveanu Stefan si Zainea Mihai.

In timp ce principalul inculpat se sutrage urmaririi, procurorii au facut demersurile necesare in ceea ce ii priveste pe ceilalti trei acuzati. Prin urmare, la data de 5 mai 2011, Tribunalul Ialomita a hotarat condamnarea lui Bodeanu Gheorghe la 10 ani inchisoare si a inculpatilor Bucoveanu Stefan si Zainea Mihai la cate 5 ani inchisoare. Hotararea nu este insa una definitiva, dar prezumtia de nevinovatie este exclusa de judecatori.