“Am racit. Imi curge nasul, tusesc si fac febra. Nu am timp sa merg la medic, dar cu siguranta la farmacia din colt voi gasi ajutor la fel de bun si mult mai rapid.”

Oare cati dintre noi nu gandesc asa?

Din ce in ce mai multi oameni, atunci cand racesc, nu mai merg la medic, din diverse motive (lipsa timpului, comoditate, etc.) si prefera sa se bazeze pe parerea farmacistului in ceea ce priveste sanatatea lor. Pericolul apare aici din mai multe motive. Uneori, persoana care ne furnizeaza medicamentul nu are meseria de farmacist si ne putem trezi cu un tratament fundamental gresit, care sa ne aduca la spital intr-o stare mult mai grava decat inainte de a-l administra. Alteori farmacistul recomanda doar un tratament simptomatic, cauza problemei nefiind rezolvata si cu potential de agravare a acesteia. Regulile actuale nu permit eliberarea antibioticelor decat pe baza prescriptiei medicale, insa in unele farmacii, aceste reguli nu se respecta. Sa vedem de ce aceasta practica este periculoasa pentru sanatatea noastra.

In momentul in care racim, boala noastra poate fi provocata de un virus sau o bacterie. Antibioticul actioneaza prin definitie numai pe bacterii, incetinind multiplicarea acestora (efect bacteriostatic) sau ucigandu-le (efect bactericid). Asadar, daca problema noastra este cauzata de un virus, antibioticul nu va avea nici un efect, raceala trecand de la sine sau cu tratament simplu simptomatic oricat de zgomotoasa sau grava ar fi.

In concluzie, febra, tusea si rinoreea pot fi date si de un virus. Iata de ce se recomanda ca antibioticul sa nu fie administrat ca prim medicament atunci cand experimentam aceste simptome. Medicul este singurul care poate face diferenta intre bolile cauzate de virusi si cele de etiologie bacteriana (prin anamneza, examen clinic, examen bacteriologic, radiografie pulmonara, etc.).

Daca mergem la farmacie si ni se furnizeaza un antibiotic fara recomandare de la medic exista doua posibilitati nefericite: boala noastra sa fie data de virus si sa luam antibioticul degeaba sau boala sa aiba ca substrat o bacterie rezistenta la antibioticul respectiv. In aceasta din urma situatie, pe langa faptul ca luam antibioticul degeaba, acesta va omori si alte bacterii existente in organism in mod normal, lasand bacteria cauzatoare de boala sa se dezvolte si mai bine si agravand boala. Fiecare antibiotic are spectrul sau, actioneaza numai pe anumite bacterii si de aceea este foarte importanta alegerea corecta a lui. Chiar daca am luat in trecut un antibiotic si boala s-a remis, nu inseamna ca boala actuala are aceeasi cauza si ca va evolua la fel.

In general, intr-o raceala se incepe cu tratament simptomatic, astfel: pentru combaterea febrei putem utiliza antipiretice (paracetamol, algocalmin sau banala aspirina), pentru combaterea tusei neproductive (fara expectoratie) putem utiliza codeina (numai cu reteta), iar pentru combaterea tusei productive (cu expectoratie) putem lua mucolitice (Bromhexin, ACC, Erdomed, etc.) – atentie, aceste medicamente mucolitice nu reduc tusea (spre deosebire de codeina), ci fluidizeaza secretiile ca sa poata fi eliminate mai usor. In cazul in care simptomele persista sau se agraveaza trebuie mers neaparat la medic pentru a evalua necesitatea administrarii unui antibiotic.

Este important de mentionat faptul ca un antibiotic intra in actiune abia in a 3-a sau a 4-a zi de la prima administrare, astfel incat, daca ne simtim mai bine imediat dupa ce il luam, efectul este datorat tot medicatiei simptomatice si nu acestuia (febra nu scade de la antibiotic).

Test pentru evaluarea necesitatii de a lua antibiotic in caz de raceala