In dimineata zilei de 20 ianuarie 2021, Donald Trump a parasit Casa Alba cu elicopterul fara a asista la inaugurarea succesorului sau, Joe Biden. Un an mai tarziu, republicanul nu doar ca continua sa apere ca a castigat alegerile, dar pastreaza si un mare sprijin din partea republicanilor atat in ​​conducerea politica, cat si in randul adeptilor sai.

“Ca fost presedinte, primeste mult mai multa atentie decat orice alt presedinte care tocmai a parasit mandatul. Iar acum se hraneste cu eficacitatea pe care o va avea in campanie pentru republicani in 2022 -la alegerile intermediare-“, declara el. la profesor public de stiinte politice la Universitatea Columbia din New York Robert Shapiro. Expertul subliniaza ca republicanii au fost reticenti in a-l critica pe Trump din cauza puterii de mobilizare pe care o detine in continuare magnatul.

Fostul presedinte a aratat aceasta domnie la primul sau miting din 2022 luna aceasta, la Florence, Arizona. „Acesta este anul in care vom lua inapoi Camera Reprezentantilor. Vom lua inapoi Senatul. Si vom lua inapoi Statele Unite, acest lucru este foarte important”, le-a spus Trump miilor sai de sustinatori, nu fara a sublinia mai intai ca democratul Joe Biden isi duce tara in „iad”

Sprijinul lui Trump este egal cu victoria electorala

Analistul politic Luis Alvarado subliniaza lui Publico ca, in anul sau in opozitie, Trump a reusit sa stranga o suma mare de fonduri pentru ca candidatii sai republicani sa poata face fata democratilor. Fostul presedinte isi foloseste mitingurile pentru a-si sustine favoritii. La evenimentul sau din Arizona, el l-a ales pe Kari Lake, o fosta gazda a retelei locale Fox News care candideaza pentru guvernator, iar printre premisele sale electorale se numara si inchiderea granitei cu Mexic.

Un exemplu de idee ca mana lui Trump poate duce la victorie se vede in strategia de campanie a candidatului la guvernatorul Nevada, Michele Fiore, care, pe langa faptul ca a cumparat spatiu in mass-media din statul sau, a preluat timpurile de televiziune din Palm Beach. , Florida – unde fostul presedinte isi petrece iernile la clubul sau Mar-a-Lago – pentru a atrage atentia republicanului.

In locul ei, Fiore, care apare cu un pistol in toc, spune ca, in ciuda criticilor pe care l-a sustinut pe Trump de la alegerile din 2016. „(Ziarul) Politico m-a numit Lady Trump (fata lui Trump) si nu-mi pasa. „El arata in mijlocul desertului. Potrivit Comisiei Federale de Comunicatii, campania sa a cheltuit peste 6.200 de dolari pentru a difuza 62 de reclame de televiziune pe Fox News pe piata media West Palm Beach-Fort Pierce in ultima saptamana din noiembrie.

Truth Social, reteaua sociala a lui Trump

Nadia Brown, profesor de stiinte politice la Universitatea Georgetown din Washington DC, spune Publico ca la inceputul noii administratii Joe Biden nu si-ar fi imaginat niciodata ca Trump isi va mentine controlul asupra Partidului Republican. „Chiar daca nu mai poate accesa platforme precum Twitter si Facebook si nu isi poate trimite mesajele poporului american, el inca detine acest control impresionant asupra Partidului Republican in politica americana”.

In cei patru ani de presedinte, Trump a trimis 20.000 de tweet-uri.

Intr-un interviu acordat CBS 60 Minutes in timpul ultimului sau an de mandat, magnatul republican a spus: „Nu as fi aici daca nu as avea retele sociale si, sincer, daca nu as avea retele sociale, as fi” Nu am o modalitate de a-mi scoate vocea acolo.” Deci strategia lui a fost sa domine ciclul stirilor in general, iar Twitter l-a ajutat sa faca asta. In cei patru ani de presedinte, Trump a trimis 20.000 de tweet-uri.

In ciuda faptului ca nu are acces la retelele sale, Trump a folosit canale conservatoare precum Fox pentru a comunica cu sustinatorii sai. In februarie, Trump ar putea lansa propria sa platforma, Truth Social, o retea conceputa pentru politicienii republicani si alegatorii acestora.

Un partid din ce in ce mai extremist

In anul sau in afara Biroului Oval, Trump si-a concentrat mesajul direct asupra sustinatorilor sai, Trumpistii, aceiasi care si-au frecat numele cand au luat cu asalt Capitoliul, imbratisand astfel deschis extrema dreapta. Brown subliniaza ca extremismul a existat intotdeauna in Statele Unite si ca a fost vazut chiar in ramurile celor doua partide, dar ca niciodata pana acum un partid politic nu a aderat la aceasta ideologie in ramura sa principala.

„Suntem intr-un moment istoric in tara, Partidul Republican a devenit un partid extremist de dreapta si republicanii moderati nu au o cale clara pentru a demonstra ca pot fi lideri in Partidul Republican”, subliniaza el, la randul sau, Alvarado.

In mitingurile sale, Trump vorbeste despre „reluarea Casei Albe”, dar nu dezvaluie daca va fi candidat in 2024. „Cred ca va cocheta cu ideea de a candida. Dar nu stiu daca va fi candidat. Va cauta sa fie candidatul republican sau sa-si creeze propriul partid.