Activitate intensa pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges

Directorul DGASPC Arges, Adrian Macovei, nu se poate plange de lispa de activitate, Directia pe care o conduce avand o activitate mai mult decat intensa in anul care tocmai s-a incheiat. Mai mult, Macovei incearca sa imbunatateasca servicile oferite de DGASPC cetatenilor judetului. 

Servicii diversificate

In cadrul Complexului de Servicii Comunitare din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges  functioneaza urmatoarele servicii: Centrul Maternal, Centrul de Pregatire si Sprijinire a Integrarii si Reintegrarii Copiilor in Familie, Serviciul de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii, Serviciul de Prevenire a Abandonului de Copii prin Planning Familial, Serviciul de Consiliere, Monitorizare si Aasistenta a Femeii Gravide, Centrul de Primire in Regim de Urgenta a Victimelor Violentei Familiale. Centrul maternal este un serviciu pentru prevenirea separarii copilului de parintii sai, de tip rezidential, organizat pe model familial, a carei misiune este de a permite formarea mentinerea si intarirea legaturilor familiale, precum si sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilitatilor parentale. Beneficiarii directi ai centrului maternal sunt cuplurile mama-copil, precum si gravida in ultimul trimestru de sarcina, in situatii de risc in ceea ce priveste separarea copilului de familia sa, cum ar fi de exemplu: mame cu copii nou-nascuti, cu risc de abandon; mame cu copii care temporar nu au locuinta, si care se confrunta cu mari probleme financiare; gravide sau mame cu varsta sub 18 ani;  mame si copii aflati pe strada sau tinere foste copii ai strayii cu copii; cuplu mama copil inclus intr-un pprogram de restabilire a legaturii familiale, dupa ce copilul a avut o masura de protectie.

In 2011 opt mame au beneficiat de serviciile Centrului Maternal

 In anul 2011 au beneficiat  de serviciile centrului maternal un numar de 8 mame cu 11 copii din care trei cupluri au fost integrate in comunitate; un cuplu reintegrat in familia naturala; doi copii au fost dati in plasament intr-un centru rezidential; doi copii au fost dati in plasament la asistent maternal profesionist.  La data de 31.12.2011, beneficiaza de serviciile centrului maternal trei mame cu trei copii. Personalul de specialitate din cadrul de  centrului maternal,  au participat pe parcursul anului 2011, la cursul de formare de facilitatori in  prevenirea abandonului scolar in cadrul proiectului “Si tu poti merge la scoala” program finantat prin  Fondul Social European.

17 cazuri au ajuns in centrul de Primire in Regim de Urgenta  

Centrul de Primire in Regim de Urgenta a Victimelor Violentei Familiale, este un centru pentru adapostirea victimelor violentei in familie, fiind un serviciu de prevenire si combatere a violentei in familie, a carei misiune este de a asigura femeii, minorelor, tinerelor si cuplurilor mama-copil, violentei in familie, protectie, gazduire, ingrijire si consiliere  de specialitate. Domenii de interventii in cadrul Centrul Maternal: gazduire si asigurarea hranei; asistenta medicala; consiliere psihologica, juridica si sociala; protectie impotriva agresorilor. In anul 2011, Centrul de Primire in Regim de Urgenta a Victimelor Violentei Familiale a inregistrat  un numar de 17 cazuri, 34 de persoane (17 femei si 17 copii), cinci cupluri, mama cu 2 copii, sapte cupluri, mama cu un copil, o tanara insarcinata si 4 femei, din care: trei cupluri au fost  integrate in societate; trei femei au fost integrate in comunitate; trei cupluri au fost admise la centrul maternal; un copil a fost dat in plasament la asistent maternal profesionist. Centrul de Primire in Regim de Urgenta a Victimelor Violentei in Familie colaboreaza  cu autoritatile administratiei publice centrale si locale in campaniile de informare si promovare a serviciilor oferite in vederea combaterii fenomenului violentei in famile.