2022 va fi mare pentru stiinta la NASA. Un rezumat al estimarilor bugetare ale agentiei pentru 2021 arata ca anul fiscal 2022, care incepe la 1 octombrie 2021, va include mai mult de o duzina de misiuni axate pe stiinta, variind de la observarea Pamantului pana la explorarea altor lumi pana la studierea galaxiilor si galaxiei indepartate clustere.

Mai jos este lista completa a acestor misiuni axate pe stiinta – retineti ca lista renunta la livrarile planificate catre Statia Spatiala Internationala care ar putea include echipamente stiintifice si zboruri comerciale cu echipaj care vor trimite astronauti la statie. Multe dintre misiunile enumerate par sa aiba date de lansare care se incadreaza in afara anului fiscal 2022. Cu toate acestea, operatiunile pentru fiecare misiune ar incepe probabil cu seriozitate in acel moment. (O exceptie de la aceasta este Sentinel-6a, care urmeaza sa fie lansat la sfarsitul anului 2020, insa apare pe lista fiscala 2022.)

Stiinta!

Joint Polar Satellite System-2 (JPSS-2):

Scopul acestei misiuni este de a imbunatati acuratetea, costul si actualitatea avertismentelor publice legate de clima si vreme, a declarat NASA pe site-ul sau web . Dupa cum sugereaza si numele, aceasta va fi o misiune de orbita polara finalizata intre mai multe agentii (in acest caz, NASA si Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOAA)). Misiunile polare au avantajul de a finaliza monitorizarea globala dintr-un punct de vedere care le permite sa vada intreg Pamantul sub ele pe masura ce planeta noastra se roteste. Site-ul NASA noteaza ca misiunea va fi lansata in martie 2022 . Misiunea va include instrumentul de cartografiere a ozonului si Profiler Suite-Limb (OMPS-L), sprijinit de NASA, pentru a examina stratul de ozon si a furniza prognoze cu indicele ultraviolet.

Test de zbor pe orbita terestra joasa a unui decelerator gonflabil (LOFTID): NASA intentioneaza sa zboare un scut termic (numit aeroshell transversal) sus in atmosfera pentru a vedea cum se comporta in timpul reintrarii, a spus agentia . NASA incearca sa planifice modul in care ar livra echipamente grele (cum ar fi astronautii, sondele si experimentele stiintifice) catre planetele cu atmosfera. O aplicatie probabila ar fi o aterizare pe Marte la mijlocul anilor 2030, in conformitate cu obiectivele NASA de explorare umana. LOFTID va face o plimbare cu site-ul web JPSS, astfel incat cele doua misiuni vor fi lansate in acelasi timp (aceasta lansare este in prezent programata pentru martie 2022 ).

Sateliti de mediu operationali geostationari-T (GOES-T):

Acesta este unul dintre un set de sateliti meteo care functioneaza pe orbita geosincrona, ceea ce inseamna ca orbiteaza planul ecuatorial al Pamantului in acelasi timp in care planeta se roteste. Acest lucru permite satelitului sa monitorizeze continuu aceeasi regiune a Pamantului de la o altitudine de aproximativ 36.000 km (22.300 mile). Atat NOAA, cat si NASA isi actualizeaza satelitii meteo actuali pe orbita geosincrona pentru imagini avansate pentru mediul Pamantului, oceane, vreme si fulgere, precum si examineaza vremea spatiala generata de soare. Aceasta misiune a fost initial programata pentru 2020, dar a fost amanata pana in decembrie 2021 dupa ce a trebuit rezolvata o problema a sistemului de racire. Aceasta problema a aparut pe un alt satelit din seria numita GOES-17,NOAA a spus pe site-ul sau .

CLOSE

JUpiter ICy moons Explorer (JUICE): NASA contribuie la trei instrumente in misiunea JUICE , care este o misiune a Agentiei Spatiale Europene (ESA) conceputa pentru a studia trei luni de gheata din Jupiter: Ganymede, Callisto si Europa. Fiecare dintre aceste luni este considerata ca fiind potential locuibila, astfel incat SUC va aduna informatii despre oceanele, suprafetele si interioarele lunilor. JUICE este programat sa fie lansat in iunie 2022 si, dupa mai multe zboruri planetare, misiunea va ajunge la sistemul lui Jupiter in 2029. Se asteapta ca nava spatiala sa intre pe orbita Ganymede pentru a face observatii in 2032, a declarat ESA pe site-ul sau web .

Testul de redirectionare a asteroidului dublu (DART):

DART isi propune sa testeze tehnologiile de aparare planetara impotriva asteroizilor care ar putea fi in curs de coliziune cu Pamantul, a spus NASA pe site-ul sau web . Misiunea va tranti un impactor in luna asteroidului din apropierea Pamantului 65803 Didymos, pentru a vedea daca DART isi poate schimba orbita. Luna, care are un diametru de aproximativ 525 de picioare (160 de metri), este similara cu alte asteroizi din apropierea Pamantului, care pot ameninta Pamantul, a spus NASA. O misiune ESA numita Hera, care este conceputa pentru a examina de aproape efectele unui impact potential, este , de asemenea, in curs de dezvoltare . Retineti ca DART este programat sa se lanseze in iulie 2021 (care este in anul fiscal 2021), potrivit participantului la misiune Laboratorul de Fizica Aplicata al Universitatii Johns Hopkins.

Psyche:

Psyche va zbura catre un asteroid metalic, numit si Psyche, pentru a afla mai multe despre miezul sau de nichel-fier. Informatiile din aceasta ne vor informa intelegerea modului in care planetele s-au dezvoltat in tanarul nostru sistem solar. Oamenii de stiinta isi propun sa foloseasca datele din aceasta misiune pentru a intelege mai bine nucleul Pamantului, deoarece centrul planetei noastre este inaccesibil cu instrumentele actuale. Data lansarii lui Psyche este stabilita pentru 2022 (care ar putea insemna fie anul fiscal 2022, fie 2023) si va ajunge la destinatie in 2026 pentru o misiune de 21 de luni care examineaza asteroidul de aproape, potrivit NASA . Psyche va transporta pachetul Deep Space Optical Communications (DSOC) pentru a testa conceptul de utilizare a fotonilor (particule de lumina vizibila) pentru a trimite mai multe date intr-o anumita perioada, a adaugat NASA pe un site separat.

Lucy:

Lucy este o alta misiune care va examina asteroizii pentru a afla mai multe despre sistemul solar timpuriu. Va observa sapte asteroizi troieni in apropiere de Jupiter; se crede ca acesti troieni fac parte din materialul timpuriu care a format planetele exterioare, potrivit NASA . Misiunea ar putea, de asemenea, sa lumineze modul in care viata si materialele organice au aparut pe Pamant. Misiunea urmeaza sa fie lansata in octombrie 2021 si sa functioneze timp de 12 ani, in timp ce viziteaza diferitele lumi.

Radar de diafragma sintetica NASA-ISRO (NISAR):

NASA si Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala (ISRO) au planificat impreuna o misiune care va examina in detaliu mediul Pamantului. Satelitul acestei misiuni are planificate o gama larga de observatii care se concentreaza asupra schimbarilor de mediu, care ar putea include dezastre naturale precum tsunami, perturbari ale ecosistemului si prabusiri ale stratului de gheata, potrivit Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA . Scopul general al acestei misiuni este de a intelege mai bine scoarta Pamantului, clima si procesele pentru a ajuta la gestionarea dezastrelor. Misiunea urmeaza sa fie lansata in 2022, spune site-ul web al JPL, care ar putea insemna anul fiscal 2022 sau 2023.

Sentinel-6a:

Sentinel-6 este o misiune ESA care implica doi sateliti (Sentinel-6a si -6b) care vor fi lansati la cativa ani distanta. Fiecare satelit va avea un altimetru radar la bord pentru a examina topografia oceanelor si cresterea marii, potrivit ESA . Intelegerea cresterii nivelului marii ii ajuta pe cercetatori sa inteleaga si sa prognozeze mai bine schimbarile climatice, iar observatiile misiunii asupra oceanelor Pamantului vor ajuta in misiunile oceanografice in general. NASA va furniza un radiometru, iar Laboratorul de propulsie cu jet al NASA va furniza un receptor GPS catre misiune, a declarat ESA pe o pagina cu descrierea instrumentului . Cu toate acestea, lansarea va avea loc cu mult inainte de anul fiscal 2022; 6a ar trebui sa fie lansata in noiembrie 2020, afirma ESA , urmand ca 6b sa urmeze in 2025.

Apa de suprafata si topografie oceanica (SWOT):

Aceasta va fi o misiune comuna dezvoltata de NASA si agentia spatiala franceza (CNES) si va include participarea altor agentii spatiale internationale. Aceasta misiune va efectua pentru prima data un studiu global al apelor de suprafata de pe Pamant, precum si va examina topografia oceanului si cum se schimba corpurile de apa, potrivit NASA . Aceste observatii vor ajuta oamenii de stiinta cu modele de schimbari climatice. Aceasta misiune urmeaza sa fie lansata in septembrie 2021, spune NASA, care este chiar inainte de inceperea anului fiscal 2022.

Landsat 9:

Aceasta misiune va continua o serie de sateliti de lunga durata intre NASA si Studiul Geologic SUA care observa schimbarile pe Pamant. Aceasta serie de sateliti se va concentra asupra resurselor terestre si va examina modul in care aceste resurse afecteaza elemente precum sanatatea umana, functia ecosistemului si gestionarea resurselor, a declarat NASA pe site-ul sau web . Landsat 9 este menit sa se alature Landsat 8, un satelit cu o durata de viata de cinci ani, lansat in 2013 (si inca functioneaza) si inlocuieste Landsat 7, care a fost lansat in 1999. In timp ce misiunea este listata in 2022 pe diagrama NASA, urmeaza sa zboare in martie 2021 (care ar cadea in anul fiscal 2021). Site-ul NASA spune ca misiunea va merge ,,cat mai curand posibil” pentru a reduce decalajul de date in observatii daca Landsat 7 esueaza.

Galactic / Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory (GUSTO):

Acest telescop cu balon de mare altitudine va examina materialul dintre stele, cunoscut si sub numele de mediu interstelar, a spus NASA . Scopul acestei misiuni este de a dezvolta informatii despre cum se comporta gazul interstelar in spatiu, deoarece gazul joaca un rol crucial in formarea sau dizolvarea norilor care formeaza stele. Misiunea isi propune, de asemenea, sa studieze mai bine cum curge gazul in jurul centrului galaxiei noastre. Data lansarii este programata pentru decembrie 2021, a declarat NASA pe un site separat .

Misiunea de imagistica si spectroscopie cu raze X (XRISM):

Aceasta misiune este condusa de NASA si Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala (JAXA). Scopul sau este de a examina obiectele care emit raze X in spatiu folosind spectroscopia sau o forma de observatie care analizeaza obiectele prin lumina lor emisa sau reflectata. NASA va contribui cu detectorul de spectrometru cu raze X soft Resolve, mai multe subsisteme Resolve, un ansamblu de oglinzi cu raze X si un aparat de fotografiat cu raze X soft, a declarat NASA . Misiunea urmeaza sa fie lansata la inceputul anului 2022, a declarat NASA pe un alt site web .