Maximul lui Ezra Pound, ,,Make it new” (,,Canto LIII”) este adesea citat ca un rezumat succint al modernismului. Ceea ce este cel mai inspirational la modernism, in opinia mea, este determinarea sa de a pune la indoiala ipotezele de baza ale vietii noastre si relatia artei cu acestea. Marcat de o rupere puternica si intentionata cu traditia. Aceasta pauza include o reactie puternica impotriva punctelor de vedere religioase, politice si sociale stabilite. Totul este pregatit – de la modul in care gandim, la ce fel de lume ar trebui sa traim, de la impactul noilor tehnologii, la ce fel de rol ar trebui sa joace artistul in viata contemporana. Citirea unei astfel de literaturi este revigoranta si provocatoare si, uneori, dificila. Dar cum ar putea fi usoara o astfel de intrebare profunda?

Urmatoarele sunt caracteristici ale modernismului:

Credinta ca lumea este creata in actul perceptiei ei; adica lumea este ceea ce spunem ca este.

Nu exista adevar absolut. Toate lucrurile sunt relative.

Nicio legatura cu istoria sau institutiile. Experienta lor este cea a alienarii, pierderii si disperarii.

Campionatul individului si celebrarea fortei interioare.

Viata este neordonata.

Preocupat de subconstient.

Modernismul britanic si irlandez

Ororile primului razboi mondial (1914-19), cu atrocitatile si lipsa de sens ale acestuia, au devenit catalizatorul miscarii moderniste din literatura si arta. Autorii modernisti s-au simtit tradati de razboi, crezand ca institutiile in care au fost invatati sa creada au condus lumea civilizata intr-un conflict sangeros. Nu mai considerau aceste institutii ca mijloace fiabile de acces la sensul vietii si, prin urmare, se intorceau in interiorul lor pentru a descoperi raspunsurile. Aflati despre modernism in literaturaModernismul este doar o miscare literara recenta [/ caption] Antipatia lor fata de institutiile traditionale si-a gasit drumul in scrierea lor, nu doar in continut, ci in forma. Modernistii britanici populari includ urmatoarele:

James Joyce (din Dublin, Irlanda) – Cea mai experimentata si celebra lucrare a sa, Ulysses , abandoneaza complet notiunile general acceptate de complot, decor si personaje.

Ford Madox Ford – Soldatul bun examineaza efectele negative ale razboiului.

Virginia Woolf – De asemenea, catre far se indeparteaza de formele conventionale, concentrandu-se pe fluxul constiintei.

Stevie Smith – Romanul pe hartie galbena parodieza conventionalitatea.

Aldous Huxley – Brave New World proteste impotriva pericolelor si naturii societatii moderne.

DH Lawrence – Romanele sale au reflectat asupra efectului dezumanizant al societatii moderne.

TS Eliot – Desi american, The Wasteland al lui Eliot este asociat cu Londra si subliniaza golul industrialismului.

Modernismul american

Cunoscute sub numele de ,,Generatia pierduta”, scriitorii americani din anii 1920 au adus modernismul in Statele Unite. Pentru scriitori precum Hemingway si Fitzgerald, Primul Razboi Mondial a distrus iluzia ca actiunea virtuoasa a adus binele. La fel ca contemporanii lor britanici, modernistii americani au respins institutiile si formele traditionale. Modernistii americani includ:

Ernest Hemingway – Soarele rasare cronicizeaza vietile fara sens ale generatiei pierdute. Adio la brate povesteste despre un sofer de ambulanta care cauta sens in primul razboi mondial.

F. Scott Fitzgerald – Marele Gatsby arata prin protagonistul sau, Jay Gatsby, coruptia Visului american.

John Dos Passos, Hart Crane si Sherwood Anderson sunt alti scriitori proeminenti ai perioadei.