Cand va invatati copiii sa inoate, este important ca acestia sa o perceapa ca pe o activitate de agrement si nu ca pe o obligatie. Aflati despre alte aspecte relevante care trebuie luate in considerare in acest proces.

Inotul este unul dintre cele mai sanatoase si mai complete sporturi care exista. Prin inot, aproape toti muschii corpului sunt antrenati, precum si o activitate recreativa foarte recomandata. Impartasirea momentelor in familie in piscina este o experienta care este amintita pentru viata. A sti sa-ti inveti copiii sa inoate este primul pas de a te bucura impreuna.

Exista anumite trucuri simple si sigure pentru ca copiii sa se bucure de inot in timp ce invata aspectele tehnice ale acestei discipline. Prin jocuri, antrenament si multe informatii despre masurile de precautie care trebuie luate, se poate invata aceasta activitate sportiva imbogatitoare.

Invata-ti copiii sa inoate fara teama

Primul obstacol pe care il puteti intalni atunci cand va invatati copiii sa inoate este frica. Pentru aceasta, este convenabil sa incepeti cat mai curand posibil sa va familiarizati cu apa, asa cum se explica intr-un articol publicat de revista Inter Sedes  a Universitatii din Costa Rica.

Cel mai bun mod este normalizarea situatiei, ca primele contacte cu apa sa fie in compania parintilor. In acest fel, te vei simti increzator si vei incepe sa te relaxezi si sa te bucuri de ea.

O metoda pentru ca copilul sa se simta in siguranta este sa exerseze cu foarte putina apa. Adica intr-o piscina in care poti sta si nu simti senzatia de scufundare.

De asemenea, este important ca temperatura apei sa fie calduta, deoarece pielea ta este mai sensibila si ideea este ca te simti confortabil si ca frigul sa nu-ti provoace respingere. In acest fel, si in compania parintilor, va fi gata de start.

Exercitii de respiratie in cada

Chiar si de bebelusi, expertii recomanda ca copiii sa aiba contact cu mediul acvatic. De altfel, un studiu publicat de Hospital Nutrition in 2016 afirma ca inotul poate aduce beneficii dezvoltarii neuronale a bebelusilor, precum si mobilitatii lor functionale si chiar socializarii.

Cada de acasa este locul ideal pentru primele lectii de respiratie. A juca un joc de a inspira prin nas si de a sufla aer sub apa sufland bule este o metoda buna de respiratie pentru inot.

De asemenea, cada poate fi primul loc in care sa-ti pui capul sub apa si sa experimentezi aceasta senzatie . In acest sens, un joc foarte interesant poate fi acela de a scufunda o jucarie care trebuie gasita in timpul scufundarii.

Invatarea prin joaca este intotdeauna cea mai buna modalitate de a le prezenta copiilor ceva nou, asa cum se precizeaza in campania Unicef ​​Learning Through Play. Sub nicio forma nu trebuie sa fortam sau sa obligam copilul sa se scufunde.

Invatarea lui trebuie sa fie un proces natural si gradual; copilul isi va marca vremurile si progresul. Sunt copii mai lipsiti de griji sau curajosi si altii care au o personalitate mai suspicioasa. In ambele cazuri, pot fi mari inotatori daca stim sa le respectam si sa le motivam invatarea.

Primele contacte cu piscina pentru a-ti invata copiii sa inoate pot fi sa stai pe margine si sa-si bage picioarele in apa. In acest fel, copilul se va obisnui cu temperatura apei si va incepe sa stropeasca sau sa loveasca picioarele in apa.

Dupa un timp, il poti incuraja sa intre cu tine si, tinandu-l tot timpul in brate, sa-l insotesti intr-un loc in care sa se ridice si sa inceapa sa mearga in apa.

Unii oameni recomanda minimizarea utilizarii floaturilor, deoarece acestea creeaza adesea o dependenta care este foarte greu de eliminat mai tarziu. In plus, ofera un fals sentiment de flotabilitate si sunt enervante atunci cand inot. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice in acest sens, deci este mai mult o chestiune de stiluri de predare.

Primele exercitii de miscare

Potrivit unei publicatii a Federatiei engleze de inot, primele actiuni care trebuie invatate in apa sunt sa plutesti, sa te orientezi, sa coordonezi miscarile si apoi, da, sa te propulsezi.

Toate aceste prime miscari ar trebui abordate sub forma unui joc, in functie de varsta si capacitatea fiecarui copil. Sugarul trebuie sa inteleaga activitatea ca pe ceva distractiv si, in acest sens, nu trebuie sa cerem niciodata mai mult decat este necesar sau sa ne enervam daca nu face un exercitiu.

Iata cateva activitati pentru copiii mici:

  • Miscarea intre parinti: Pe o distanta scurta, care va creste in timp, asezam copilul in pozitie orizontala si il propulsam usor de unde ne aflam catre cealalta persoana. Din instinct, copilul va incepe sa faca primele miscari.
  • In cautarea premiului: cu ajutorul unui churro —un plutitor cu forma alungita—, copilul trebuie tinut din nou in pozitie orizontala. Apoi vom incerca sa-l facem sa se intinda dupa o jucarie. Putem incepe prin a arunca jucaria foarte aproape si, treptat, sa o indepartam.
  • Avionul: copilul este prins de gatul adultului din spate, care apoi isi intinde bratele imitand un avion si il taraste peste apa.

Invata-ti copiii sa inoate cu rabdare si daruire

Cu aceste sfaturi si exercitii, iti poti invata copiii sa inoate pentru a se bucura de aceasta activitate distractiva si sanatoasa. Tine cont, insa, ca nu se va invata de la o zi pe alta si ca vor fi momente de progres si altele de stagnare. Ajuta-l sa nu se frustreze si sa fie constant.

Pe de alta parte, este de asemenea recomandabil sa luati in considerare optiunea de a angaja un instructor profesionist. Acesti experti au multe instrumente, atat materiale, cat si pedagogice, pentru a duce la bun sfarsit aceasta invatare. Cert este ca copilul tau se va bucura sa stie sa inoate in viitor.