In timp ce scriem acest articol, temperatura in Barcelona este de 14 grade. La Moscova, abia ajunge la 0 grade. Si la peste 9.000 de kilometri de capitala Rusiei, in Oymyakon, copiii parasesc scoala la 33 de grade sub zero. Este cel mai rece loc din lume si dureaza 128 de ore cu masina pentru a ajunge acolo.

Recordul din acest an a „explodat” literalmente termometrul care fusese expus in oras ca o revendicare pentru turistii curajosi. Vina, negativul de 62 de grade inregistrat in ianuarie. Frigul din acest oras este de pe alta planeta, in timp ce Europa este caracterizata de mari diferente climatice. Adapostit corespunzator, ne putem bucura de unele dintre regiunile care iarna ating cele mai scazute temperaturi.

1. Murmansk

Iarna ruseasca, numita si General Winter, este renumita pentru imbatabilitatea sa. Fara indoiala, o arma pe care dusmanii sai nu au contat: de la Napoleon la Hitler. Moscova este cea mai rece capitala de pe batranul continent, desi daca luam Northern Lights Express de acolo, putem traversa Cercul Arctic si ajunge la Murmansk. Este cel mai mare oras din intreaga Arctica si in el puteti vizita si cea mai adanca gaura artificiala creata vreodata de om: Fantana Kola.

Pentru a face acest lucru, este recomandabil sa fiti echipat corespunzator. Brandul japonez UNIQLO a revolutionat textilele cu o linie de lenjerie intima tehnica (Heattech) care ofera mai multa caldura si confort, indiferent de temperatura exterioara. Tocmai ceea ce face este sa foloseasca umezeala eliberata de corp pentru a reemite caldura si a o difuza pentru a te mentine uscat. Cele trei niveluri de caldura il fac un must-have usor, moale si cald. In cadrul liniei, exista o colectie capsula semnata de designerul newyorkez Alexander Wang.

2. Oslo

Oslo, capitala Norvegiei, s-ar afla in topul celor mai reci capitale europene, desi nu este cea mai rece regiune din tara. Adevarul este ca, datorita apelor calde ale Fluxului Golfului, Norvegia se bucura de o clima mai blanda decat alte parti ale lumii la aceeasi latitudine, precum Alaska, Groenlanda si Siberia, dar coborarea sub minus 30 de grade este relativ usor in nord. si interiorul tarii.

Cu toate acestea, vechiul proverb norvegian spune ca „nu exista vreme rea, doar haine proaste”. Daca exista vreo imbracaminte capabila sa respecte acest principiu termodinamic universal unde cel mai important lucru de luptat impotriva frigului este retinerea caldurii naturale, acestea sunt cele ale liniei Heattech. Lenjeria intima UNIQLO pe care trebuie sa o imbracam daca vrem sa evitam pierderile de caldura atunci cand vizitam cele mai reci zone ale Norvegiei, unde iese in evidenta un colt inedit: Iadul.

In scandinava inseamna „Pestera stancii” si nu iad, ca in engleza. In acest orasel de putin peste 1.358 de locuitori exista case cu acoperisuri rosii, un oficiu postal, un magazin, o biserica si un anumit simt al umorului. „Hell freezing over” (ceva ca iadul ingheata) a facut popular acest orasel, care a profitat de aceasta contradictie. Ei spun ca „iadul” ingheata, in medie, peste o treime din an, din decembrie pana in martie.

3. Naimakka

Vecinii Norvegiei cunosc si frigul. Mai exact, in Naimakka, la nord de Kiruna, langa granita cu Finlanda, un oras suedez care a atins in 2010 o temperatura uimitoare de -42,6 grade. La 235 de kilometri nord de Cercul Arctic, la aceste latitudini foarte putini sunt curajosi. In acest sat, de fapt, exista doar unul: Ake Siikavuopio, un barbat fermecator de 80 de ani, responsabil de statia meteo.

4. Minsk

In spatele designului se afla, de fapt, o cunoastere profunda a tesaturilor si a comportamentului caldurii in corpul uman si a temperaturii exterioare. Aceste articole de imbracaminte usoare dar calde au fost create pentru a se adapta nevoilor fiecarei destinatii

Considerata una dintre cele mai reci capitale, Minsk (Belarus) este ocazia perfecta de a patrunde intr-un oras grozav (are peste 9 milioane de locuitori) in care sa respiri multa istorie -este mai veche decat Moscova- si unde consumerismul este rezistent ca la fel ca termometrul tau. Temperatura medie in lunile de iarna este de -5,5 grade, iar temperaturile tind sa fie sub zero de cele mai multe ori. Cea mai scazuta temperatura inregistrata a fost de -40 de grade pe 17 ianuarie 1940.

5. Vilnius

Rece, lunga si intunecata este si iarna in Lituania. Capitala sa este printre cele mai reci capitale de pe continent: Vilnius isi petrece de obicei cea mai mare parte a iernii la temperaturi sub zero. Mai exact, minus 4, desi media lunii ianuarie este negativa noua grade.

O temperatura binevoitoare daca tinem cont ca orasul poate scadea pana la 30 de grade negative si poate ingheta toate lacurile care inconjoara orasul . Combinatiile de lenjerie de corp tehnica cu jachete din puf concepute si concepute pentru a se adapta diferitelor nevoi si situatii de frig, sunt cel mai bun pariu pentru a iesi iarna la Vilnius fara a pierde un gram de caldura.

Necaldura

Ce este frigul? Ma intrebi asta. Frigul esti tu. Aceasta, pe langa faptul ca este o adaptare foarte libera a unuia dintre cele mai cunoscute versuri ale lui Gustavo Adolfo Becquer, este un adevar stiintific. Frigul nu exista. Este doar o senzatie perceputa -si subiectiva- care se bazeaza pe absenta caldurii. Cand ne este frig, in realitate, ceea ce avem este fara caldura. Senzatie care se accentueaza iarna, din moment ce plecam de la o temperatura corporala constanta, 37 de grade, care in contact cu exteriorul este ‘reglata’.

Pentru a preveni ca caldura sa dispara in timp ce vizitam cele mai reci orase din Europa, trebuie sa apelam la lenjeria tehnica UNIQLO pe care o gasim in magazinele Passeig de Gracia si Glories si magazinul online de pe site-ul lor. Cu aceste haine vechiul proverb norvegian este mai valabil ca niciodata: „nu exista vreme rea, doar haine proaste”.