Exista pana acum o convingere adanc inradacinata, potrivit careia suplimentele de calciu administrate in copilarie ajuta la intarirea oaselor celor mici. Cercetari recente infirma insa aceasta teorie. Multe dintre mamici stiu ca este bine sa dea copiilor lor tablete de calciu.

Administrat in copilarie, acesta contribuie la dezvoltarea sanatoasa a sistemului osos. Astfel, riscurile unor fracturi, iar la maturitate riscul aparitiei unor afectiuni ale sistemului osos se reduc considerabil.

Aceasta este opinia populara, larg raspandita in randul mamicilor. Din punct de vedere stiintific, unii specialisti considerau ca suplimentele de calciu maresc densitatea minerala a oaselor si prin aceasta starea lor generala de sanatate. 

Un grup de cercetatori australieni vin insa sa ne spulbere aceasta credinta. Pe baza unor recente cercetari de specialitate, ei demonstreaza ca suplimentele de calciu nu au decat un efect minor asupra sanatatii sistemului osos al copiilor. Si, mai mult decat atat, ei sustin ca ele nu au niciun efect asupra densitatii oaselor celor mici. 

O teorie demontata

Specialistii australieni au inclus in studiul lor si modul in care eventualele efecte asupra sanatatii oaselor (in afara cantitatii de calciu administrata) pot varia in functie de sex, etnicitate, nivelul pubertatii si nivelul activitatii fizice. De asemenea, ei au dorit sa vada daca aceste efecte se modifica sau nu dupa incetarea administrarii suplimentelor de calciu.

Cercetarea a vizat un numar de 2.859 de copii, cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, care au trebuit sa ia suplimente de calciu cel putin trei luni de zile. Nu au fost alesi copii care prezentau deja deficiente ale sistemului osos sau care au luat o medicatie ce le putea afecta acest sistem. Din grupul cercetat au facut parte numai copii perfect sanatosi din acest punct de vedere. Ei au fost impartiti in mai multe subgrupe, pe criteriile mai sus amintite. Rezultatele obtinute la finalul cercetarii au aratat ca exista foarte mici diferente intre toate aceste subgrupe de copii. O teorie valabila pana astazi este in acest mod aproape in totalitate demontata. Astfel, exista rezultate diferite, dar intr-o proportie nesemnificativa intre baieti si fete. Acestea din urma reactioneaza mai bine decat baietii la tabletele de calciu. In cazul lor s-a observat o mai mare densitate a continutului de minerale al oaselor.

Pe de alta parte, copiii de o anumita etnie nu au avut alte rezultate in privinta asimilarii calciului fata de cei de alte etnii. Nici copiii care desfasurau activitati fizice mai intense nu au inregistrat o crestere a densitatii sistemului osos fata de cei care nu desfasurau activitati fizice in mod regulat. In privinta administrarii calciului in perioada pubertatii, rezultatele s-au dovedit a nu fi deloc concludente. Cercetatorii nu au formulat o opinie ferma, sustinand ca este nevoie de continuarea studiilor in acest caz.

Efecte minore

Singurele rezultate pozitive care au fost observate au fost in cazul membrelor superioare. Dar cresterea densitatii oaselor bratelor este extrem de mica, chiar daca ea se mentine si dupa incetarea administrarii suplimentelor de calciu. Mai mult, ea nu contribuie in niciun fel la scaderea riscului unor fracturi, la care sunt atat de expusi copiii. Nu au fost inregistrate niciun fel de alte efecte pozitive asupra celor mai expuse parti ale corpului la fracturi, asa cum se asteptau unii dintre realizatorii cercetarii.

Aceste concluzii i-au determinat pe specialistii australieni sa puna sub semnul intrebarii importanta pe care o au suplimentele de calciu asupra dezvoltarii armonioase a sistemului osos al copiilor. Interogatiile lor sunt sustinute de concluziile care au rezultat in urma studiului lor. De aceea, ei considera ca este necesar sa fie tras un semnal de alarma referitor la consumul extrem de ridicat din zilele noastre de tablete de calciu, indiferent de tipul acestora.

Daca acestea nu au decat un efect minor asupra oaselor, de ce sa fie recomandat copiilor cu acest scop? Ei nu au pus niciun moment sub semnul intrebarii pur si simplu administrarea suplimentelor de calciu, a caror eficienta este recunoscuta pentru alte afectiuni ale celor mici. Spun doar ca este bine sa nu mai fie recomandate ca un remediu pentru fortifica ea sistemului osos al micutilor, atata timp cat cercetarile lor au aratat efectele minore asupra acestuia.

Alternative

Daca suplimentele de calciu nu ajuta la intarirea sistemului osos al copiilor, atunci cum putem sa-i ajutam? Cercetatorii australieni recunosc importanta pe care o are vitamina D pentru intarirea oaselor inclusiv la copii. In privinta acesteia, ei afirma ca ea poate fi administrata si sub forma capsulelor, atunci cand exista un deficit in corpul copilului sau daca acesta are o deficienta in asimilarea acestei vitamine.

Aceiasi specialisti sustin ca alternativele nutritionale cele mai viabile sunt consumul alimentelor bogate in calciu, in special legume si fructe. Asimilarea calciului pe cale naturala pare a fi cu mult mai benefica pentru sanatate decat orice alt inlocuitor sau supliment al acestuia. Pe  ibebe gasesti o varietate de produse pentru o alimentatie sanatoasa la copii si bebelusi. Pe de alta parte copiii ar fi bine sa nu abuzeze de consumul de carne si nici de cel de sare. Si, un alt factor important: sa nu fumeze (cel putin) in aceasta perioada in care sistemul lor osos este in formare. Ideal este sa nu deprinda acest viciu niciodata.

Acest stil de viata sanatos este foarte dificil de respectat de copii, mari amatori, in general, de dulciuri si hamburgeri. De aceea, bunele obiceiuri alimentare depind foarte mult de mama, de modul in care isi educa alimentar copilul, de ceea ce ii ofera la masa zilnic, de la cele mai fragede varste. Cei mai multi copii isi pastreaza obiceiurile alimentare din copilarie pe parcursul intregii vieti.