Bursele din intreaga lume au inceput, inca de pe 9 august, sa castige teren, aceasta tendinta fiind sustinuta de decizia bancii centrale americane (Federal Reserve) de a sustine cresterea Statelor Unite, care ocupa inca pozitia de prima economie a planetei.

Dupa redresarea spectaculoasa a Bursei de la New York, pietele financiare din Asia si cele din Europa au avut ocazia sa castige teren dupa mai multe sedinte “negre”: Bursa de la Londra a castigat 0,58%, cea de la Frankfurt 0,89%, in timp ce Bursele de la Paris, Madrid si Milano au continuat sa inregistreze pierderi (de 0,16%, 0,25%, respectiv 0,96%), dar mult mai mici decat in zilele precedente.

La randul sau, Wall Street s-a bucurat de o crestere in forta, indicele Dow Jones castigand aproximativ 4% pe 9 august, dupa cea mai dificila zi a sa de dupa decembrie 2008.

Revenirea pietelor financiare se datoreaza, in cea mai mare masura, interventiei Fed, care, potrivit analistilor si economistilor, nu i-a dezamagit pe investitorii debusolati care isi pusesera sperantele in ea si a evitat producerea unui nou crah bursier.

Chiar si asa, “pe piete raman vizibile numeroase semne de nervozitate, asa cum arata volatilitatea accentuata”, au atras atentia analistii Saxo Bank.

Pe fondul acestor tensiuni, presedintele francez Nicolas Sarkozy a decis sa isi intrerupa vacanta si sa convoace “o reuniune de lucru privind situatia economica si financiara” a tarii sale.

In Asia, situatia Burselor a afisat rezultate asemanatoare celor din Europa: Bursa de la Tokyo a castigat 1,05%, cea de la Seul 0,27%, cea de la Shanghai 0,91%, cea de la Sydney 2,6%, iar cea de la Hong Kong 2,34%.

Fed, a carei marja de actiune este relativ redusa, a promis, pe 9 august, ca isi va mentine dobanda de referinta aproape de zero “cel putin pana la jumatatea lui 2013″ si ca va adopta noi masuri prin care sa ajute economia americana.

Din perspectiva investitorilor, acest lucru inseamna ca pretul creditelor va ramane scazut timp de cel putin trei ani, iar companiile, care se confrunta cu serioase dificultati la obtinerea de imprumuturi bancare pe timp de criza, se vor descurca mult mai usor.

“Unii poate ca se asteptau la mai multe din partea Fed, insa decizia de mentinere a dobanzii de referinta (la actualul nivel) si in urmatorii doi ani este suficienta pentru a le permite cumparatorilor sa revina in joc”, adica pe piete, a asigurat Cameron Peacock, strateg al IG Markets.

Unii analisti au avertizat insa asupra incertitudinilor ce vor persista cel putin cateva saptamani de acum incolo, deoarece economia americana creste extrem de lent, iar recenta furtuna bursiera are toate sansele sa afecteze activitatea economica.

In plus, investitorii vor fi in continuare incurcati de chestiunea datoriei publice a mai multor tari dn zona euro, printre care se numara si Italia si Spania, respectiv a treia si a patra economie a uniunii monetare.