Ce simte oare o regina care a mplinit 80 de ani, care munceste din rasputeri, dar nu are nicio putere reala? Majoritatea britanicilor nu-si pun aceasta ntrebare atat timp cat Elisabeta a II-a este parte integranta din viata lor.

De pe site-ul de Internet consacrat suveranei, afli ca regina este seful Regatului Unit, are functii constitutionale semnificative si reprezinta un simbol al unitatii nationale. De asemenea, se precizeaza ca este seful Commonwealth-ului si ca, pentru ea, nicio zi nu seamana cu cealalta. Totul decurge in viata reginei ca un ritual: in fiecare an, deschide sedinta Parlamentului din tronul sau aurit, se intalneste cu premierul in fiecare marti, la ora 18.30 fix.

Teoretic, il numes te pe primul-ministru, este comandantul fortelor armate, semneaza legi. Insa, expertii sunt unanimi in a aprecia ca aceasta monarhie constitutionala nu are de fapt nicio putere reala. Si, inainte de toate, este pur simbolica. Simbolica, dar de neinlocuit, afirma istoricul regal Robert Lacey. Si nu este departe de adevar.

Aniversarea dureaza trei luni

Incoronata pe 2 iunie 1953, dupa moartea tatalui sau, Elisabeth Alexandra Mary s-a nascut pe 21 aprilie 1926. Conform unei lungi traditii, regina isi serbeaza ziua de nastere din aprilie pana in iunie. Receptii private sau publice, vizite si expozitii, parade militare, o lunga serie de manifestari au avut loc si anul acesta pentru a-i marca implinirea a 80 de ani.

Traditia aniversarii oficiale a fost lansata de regele Eduard al VII-lea, la inceputul secolului al XX-lea. Nascut la 9 noiembrie 1841, el a considerat mai agreabil sa-si sarbatoreasca ziua de nastere pe o vreme frumoasa. Tatal reginei, regele George al VI-lea, nascut in decembrie, a reluat ideea, din aceleasi motive, iar Elisabeta a urmat ceea ce poate fi considerata de acum o traditie regala.

Britanicii sunt convinsi ca suverana lor nu a facut niciodata greseli, poate cu exceptia mortii Printesei Diana, cand a dovedit o ra- ceala de stanca, fapt ce i-a nemultumit profund pe supusii sai. In rest, ei considera ca Elisabeta a II-a reprezinta continuitatea din viata lor.

Un job pe viata

Destinata de la varsta de 10 ani sa acceada la tron, Elisabeta a II-a sau Lilibeth, cum ii spun apropiatii, reprezinta pentru britanici, si acum, dupa 54 de ani de domnie, o enigma. Nimic nu i se citeste pe fata, nu lasa sa se intrevada ceva din trairile sale interioare. Cele 128 de milioane de supusi din cele 16 state care fac parte din Commonwealth au vazut-o prima data lacrimand in 2002, la moartea surorii sale Margaret si apoi a mamei sale.

Atunci cand unchiul sau, Davis, devenit intre timp regele Eduard al VIII-lea, a abdicat, la sfarsitul anului 1936, totul s-a schimbat: printesa zburdalnica si vesela a devenit dintr-odata constienta ca ii va succede intr-o zi tatalui sau la tron. Din acel moment, Lilibeth a inceput sa studieze intens, cu preca dere istoria si dreptul constitutional, dar si limba franceza. Casatorita la 21 de ani cu Philip Muntbatten, patru ani mai tarziu devenea regina si avea deja doi copii Charles si Anne. Intelesese ca meseria de regina este una dificila si pe viata.

O zi dintr-o viata luxoasa

Traieste intr-un palat luxos, inconjurata de o multime de servitori. Dincolo de cortina de purpura insa, duce o existenta singuratica si, uneori, chiar simpla. Are 339 de servitori permanenti si 250 temporari, dar numai o duzina se afla in contact direct cu ea. Regina este trezita la ora 7.30 dimineata de catre o camerista, care ii aduce ceaiul. Prima ei preocupare este sa asculte programul de stiri de la BBC.

La 9.30 se intalneste cu secretarul personal, Sir Robin Janvrin, care ii reamintes- te programul zilei. La ora 14.30 se plimba prin curtea palatului, nu inainte insa ca toti cei care sunt atunci prin jur sa paraseasca zona. Este momentul ei de deplina singura- tate. Dupa-amiaza este consacrata vietii sociale, intalnirilor. Seara, daca nu are alt program, suverana sta cu sotul sau, Ducele de Edinburg. Ziua se incheie la ora 23.00.

O poseta mereu goala

Creatorii de moda italieni sunt de-a dreptul fascinati de suverana Marii Britanii, despre care spun ca ar fi mai presus de moda. Tinutele sale si palariile asortate o fac inconfundabila. Se poate schimba de cinci ori intr-o zi, in functie de persoanele cu care se intalneste. Stilul sau, intotdeauna impecabil, ii este caracteristic o rochie sau un mantou pana la genunchi, in culori vii, de obicei uni, cu o palarie riguros asortata, manusi, geanta si pantofi confortabili.

Culorile preferate sunt bleu, turcoaz, rosu, portocaliu, verde, iar gentile si pantofii sunt, de regula, de culoare neagra. Palariile au borurile mici, pentru ca nu trebuie sa-i acopere fata, sa o umbreasca sau sa o ascunda.

Ca o curiozitate, poseta ei este tot timpul goala, pentru ca suverana nu are pasaport si, in general, fiind tot timpul insotita, nu are nevoie de nimic. Oricum, inainte de toate, regina ramane un model pentru designerii britanici, pentru femeile din generatia ei, dar si pentru cele mai tinere.index / mapamond / detalii articol elisabeta a ii-a, de meserie regina.