Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Pitești au dispus astazi trimiterea in judecata a executorului judecatoresc Eugen Fieraru și a avocatului Mihai Cocaina sub acuzația de asociere in vederea savarșirii de infracțiuni, inșelaciune cu consecințe deosebit de grave și tentativa la inșelaciune. Alaturi de ei in același dosar au fost trimiși in judecata Sergiu Florin Balan, fost director executiv la SC Uzinele Sodice Govora SA, Liviu Ardeiaș, avocat in cadrul Baroului Teleorman și Costel Vaitiș, persoana fara calitate speciala.
Executari silite pentru sume derizorii
In rechizitoriu, procurorii au stabilit ca in perioada 2009 -2012, avocații Liviu Ardeiaș, Mihai Cocaina, executorul judecatoresc Eugen Fieraru și Sergiu Florin Balan au constituit o asociere infracționala prin care au urmarit obtinerea de sumei totale de peste 26 milioane de lei, prin inducerea in eroare a funcționarilor unor agenții bancare din București, Sibiu și Pitești si a reprezentantilor S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. Planul in baza caruia doreau sa obtina acesti bani viza demararea unor proceduri de executare silita a unor creante, reprezentand cheltuieli de judecata stabilite de instanțele civile in favoarea lui Sergiu Florin Balan, creante ale carora valori (intre 11,15 lei si 25.194 lei) erau in mod vadit disproportionate fata de valoarea cheltuielilor de executare. In acest scop, inculpatii au emis facturi si chitante pentru sume de bani care nu aveau acoperire in realitatea obiectiva, in cadrul unor proceduri de executare silita, cu titlu de asa-zise cheltuieli de executare, cheltuieli care derivau si se succedau dintr-un proces in altul, dupa un principiu „tip carusel”, fiind urmariti debitori solvabili din categoria bancilor sau companiilor petroliere. Procedurile de executare au fost derulate prin biroul executorului judecatoresc Eugen Fieraru si inculpații au incheiat intre ei mai multe contracte fictive (de asistența juridica și de prestari servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totala de peste 26 de milioane de lei. Din acesti bani, in modalitatea descrisa mai sus, inculpatii au dobandit de la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. suma de 2.036.797,09 lei si au incercat sa obtina suma totala de 24.400.000 lei de la mai multe unitati bancare fara sa incaseze acesti bani ca urmare a opoziției funcționarilor bancari si a faptului ca executarea fusese suspendata provizoriu de catre instanța de judecata.
Operațiunile nu au fost trecute in contabilitate
Procurorii anticorupție mai spun și ca, in cursul anului 2007, Liviu Ardeiaș a incheiat cu Costel Vaitis un contract de asistenta juridica pentru a-l reprezenta intr-un proces aflat pe rolul Tribunalului Giurgiu, in contradictoriu cu o societate comerciala. In baza acestui contract, Liviu Ardeiaș a emis o factura fiscala si o chitanta pentru suma de 350 de mii de lei, cu titlu de onorariu. Desi aceasta suma nu a fost achitata niciodata de Costel Vaitis, Liviu Ardeias a demarat procedurile de obtinere pe cale judecatoreasca, de la firma respectiva, a acestei sume cu titlu de cheltuieli de judecata, insa Tribunalul Bucuresti a redus suma solicitata de la 350 de mii de lei la 5.000 lei. Actele de urmarire penala efectuate in cauza au stabilita ca, in perioada 2007 si pana in prezent, Liviu Ardeias nu a evidentiat in contabilitatea cabinetului sau de avocatura operatiunile comerciale efectuate. Dosarul va fi judecat de magistrații Curții de Apel București.