Faimoasele oua Faberge, secretele unei puteri in deriva, magnati rusi cu vocatii artistice sunt tot atatea pretexte pentru cineasti de a contura un hold-up story incitant pe pelicula.

Povestea filmului Hoti de onoare ii are drept principali protagonisti pe Morgan Freeman si Antonio Banderas, pentru prima data parteneri. Gabriel Martin (Antonio Banderas) este un hot cu o mai mica experienta, venit sa-si incerce norocul in metropola. Soarta i se va schimba o data cu intalnirea cu Keith Ripley (Morgan Freeman), un coleg de breasla, cu un trecut mult mai bogat ca al sau. Ripley apeleaza la ajutorul mai tanarului amic pentru a construi datele unui jaf ce pare utopic, dar care l-ar putea absolvi de datoria contractata la mafia ruseasca. El va trebui sa sustraga doua pretioase oua Faberge, depozitate in seiful unei mari fabrici rusesti de bijuterii. In contrast cu Ripley,, care dupa stingerea datoriei isi pregateste calm iesirea din scena, Martin imagineaza marete proiecte in legatura cu fabuloasa prada. In plus, este vrajit de ispititoarea Alexandra Korolenko (australiana Radha Mitchell), strania nepoata a partenerului sau, in jocul careia este prizonier. Este prima colaborare a celor doi mari actori intr-un film de actiune. De altfel, regizoarea Mimi Leder s-a declarat incantata de rezultat: Amandoi au o multime de idei extraordinare si contribuie la poveste. A fost o adevarata placere sa lucrez cu ei. Am fost binecuvantata cu niste actori de exceptie la acest film. Leder si echipa sa au dorit sa creeze ceva diferit, folosind totodata tipare celebre de personaje pentru a contura story-ul.

Morgan Freeman joaca rolul veteranului, un antierou al povestii. Banderas incarneaza tipul hotului tupeist, arogant, a carui fire evolueaza o data cu intamplarile narate. In privinta rolului lui Mitchell, el a fost unul dificil de ales, datorita dualitatii personajului si a modului ei de manifestare: E foarte neastamparata si nu stii niciodata ce intentii are. Este o rusoaica ce traieste in America, cel putin asta ne spune si e implicate intr-o escrocherie. Parintii ei sunt gangsteri, iar ea se gandeste sa paraseasca aceasta lume, dar asa cum ne arata povestea, e din ce in ce mai implicata in acest plan. Dezlegarea saradei jafului si a identitatii celor implicati in afacere se petrece spre finalul filmului. Majoritatea filmarilor au avut loc in Bulgaria, numai cateva scene-cheie s-au turnat si la New-York.

Productia a fost realizata la Brighton Beach in Brooklyn; una din secventele importante ale filmului s-a tras la metrou in Manhattan, putand fi asociata cu acele tipice murder movies din anii 70, gen Filiera franceza (cu Gene Hackman). Inainte sa regizeze si sa produca in sfera televiziunii, Mimi Leder a fost script supervisor vreme de sase ani la filme si la serialul Hill Strret Blues / Balada de Hill Street. Este prima cineasta care a studiat la Institutul American de Film.

Pe de alta parte, contributia lui Marcel Iures la acest nou film hollywoodian nu e deloc neglijabila. El a marturisit ca personajul pe care-l intruchipeaza in film, Zykov, este un om rau. Mai precis, un miliardar fost sovietic rus, care pica in lupta dintre FBI si CIA, adaugand ca filmarile au insemnat o provocare pentru un om care vine cu scoala de teatru din Est, munca sa