Sa stii ce sa faci nu este suficient pentru a fi un decorator de interior bun: uneori este mai important sa stii ce sa nu faci. Sa aflam cele mai frecvente greseli in designul interior.
Toata lumea a cumparat obiecte de uz casnic doar pentru a-si da seama ca a gresit. Pentru a evita aceste episoade neplacute, in acest articol prezentam cateva greseli frecvente in designul interior, pentru a le preveni sau corecta.
Cu totii ne dorim o casa frumoasa, care sa ne faca sa ne simtim confortabil si, in acelasi timp, sa ne transmita stilul. Presupunand ca gustul si confortul personal trebuie sa prevaleze in mobilier, exista cateva reguli de baza de urmat pentru a face spatiile armonioase si placute ochiului. Uneori este suficient sa faceti cateva mici modificari pentru a face sa apara un mediu complet diferit.
Greseli frecvente in designul interior
Casa reflecta inevitabil personalitatea si gusturile celor care locuiesc acolo. Este cel mai intim loc in care ne petrecem viata privata si unde vrem sa ne simtim confortabil. De exempli, in Feng Shui, plasarea mobilierului este foarte importanta si afecteaza energia intregului spatiu d elocuit.
Cu toate acestea, chiar daca facem tot posibilul, de multe ori nu reusim sa obtinem casa dorita, fara a intelege unde gresim. Retineti urmatoarele erori.
- Nu planificati decorul
Cand ne gandim la mutarea sau renovarea unei case, este foarte important sa intocmim un ghid care sa ne permita stabilirea unui stil si evaluarea caracteristicilor mediului. Desi de multe ori bugetul nu este suficient pentru a angaja un designer de interior profesionist, adecvarea spatiului nu este un factor care trebuie luat in considerare cu usurinta.
In caz contrar, va fi usor sa gasiti elemente si obiecte decorative care nu se potrivesc intre ele sau cu mediul. Acest lucru duce la frustrare si nemultumire.
Cu toate acestea, hotarand mai intai bugetul si stilul, dar si invatand elementele de baza ale designului interior, rezultatul final va fi mai bun.
- Neglijati iluminatul
Iluminatul este unul dintre principalii factori in designul interior, deoarece este unul dintre punctele de plecare pentru definirea modului in care va fi adaptat un spatiu. Una dintre cele mai frecvente greseli este neglijarea iluminatului.
Cu toate acestea, puteti cadea si in greseala supra- iluminarii, evidentiind zonele mai putin magulitoare ale casei sau combinand becuri de diferite nuante.
Sistemul de iluminat este esential pentru spatii si pentru activitatile pe care le desfasuram in interiorul casei. In general, ar trebui sa incepem prin evaluarea iluminarii generale a spatiului pentru a determina cum si unde sa localizam punctele de lumina.
In acest fel vom avea mai multa lumina in spatiile pe care dorim sa le evidentiem, in special in zonele de lucru si de lectura. De asemenea, trebuie sa luati in considerare umbrele produse de sursele de lumina. De exemplu, in baie este cel mai bine sa nu plasati luminile sus, deoarece acestea creeaza umbre pe fata.
- Ignorati proportiile
Nerespectarea scalelor si proportiilor corecte intr-un spatiu este o alta greseala obisnuita a celor care nu sunt profesionisti in proiectare. Plasarea unui numar mare de obiecte mari intr-o camera o va face sa para mica. In schimb, umplerea unui spatiu cu obiecte mici il va face sa para dezordonat si confuz. De exemplu, alegerea unui covor mic intr-o camera mare va arata inestetic, si dimpotriva, un covor prea mare intr-un spatiu mic va face spatiul de locuit sa para si mai mic.
- Nu alegeti un centru de interes
Fiecare camera are un punct central si este normal ca activitatea principala sa aiba loc in el. De exemplu, intr-o sala de mese centrul de interes este masa cu scaune.
Atunci cand acest centru de interes nu este gandit, obiectul mai mare, cum ar fi o canapea sau un pat, atrage de obicei atentia. Si daca acest obiect este neglijat, decorul sufera.
Prin urmare, este important sa alegem un punct focal in fiecare camera si sa decidem cu ce vrem sa atragem atentia. Un tablou sau o fotografie este o optiune buna.
- Greseli in designul interior: impiedicati trecerea
Pozitionarea elementelor in asa fel incat sa faciliteze circulatia este esentiala pentru obtinerea unui bun design interior. A avea mobilier care sta in cale este una dintre cele mai frecvente si mai usor de corectat greselile de design interior.
Pentru a corecta aceasta greseala, trebuie doar sa desenati un plan al spatiului si sa planificati diferite pozitii. Asa ca alegeti-l pe cel care usureaza cel mai mult circulatia.
- Mobilier si accesorii in exces
In timp, mobilierul si accesoriile se acumuleaza in casele noastre. Patrarea mobilierului mostenire de familie poate deveni un dezavantaj atunci cand nu stim unde sa il punem – doar creeaza confuzie.
In designul interior este esential sa se evalueze obiectele pe baza contributiei lor la spatiu, a utilitatii sau a esteticii lor.
Chiar si in stilul kitsch, caracterizat prin faptul ca nu are reguli, elementele trebuie sa mentina o coerenta si sa transmita un anumit mesaj. Daca doriti sa aveti o casa cu un design frumos, nu lasati nimic la voia intamplarii: evaluati ce mobilier si accesorii nu va mai plac si gasiti o modalitate de a le elimina.