Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu face gesturi in timp ce arata o prezentare de diapozitive in timpul unei conferinte pentru ambasadorii din Israel la o baza militara din Tel Aviv, Israel, pe 19 mai 2021.

Israelul continua sa bombardeze Gaza in timp ce violenta israeliano-palestiniana intra in a doua saptamana, iar militantii din Fasia Gaza blocata continua sa traga cu rachete.

Ostilitatile s-au extins la Ierusalim, Cisiordania si Israel, in timp ce protestatarii palestinieni care lovesc in solidaritate cu locuitorii din Gaza se ciocnesc cu politia israeliana, unii dintre protestatari aruncand cu pietre in timp ce politia raspunde cu gaze lacrimogene. Multi dintre protestatari nu sustin Hamas, dar vad protestele drept acte de rezistenta impotriva ocuparii de catre Israel a pamantului palestinian.

Miercuri dupa-amiaza tarziu, oficialii de securitate libanezi au raportat ca mai multe rachete au fost lansate din sudul Libanului catre Israel. Armata israeliana a declarat ca sirenele de raid aerian au fost activate in nordul Israelului si ca una dintre cele patru rachete trase in tara a fost interceptata de sistemul sau de aparare antiracheta Iron Dome.

„Ca raspuns, fortele de artilerie ale IDF ataca diverse tinte in Liban”, a declarat Fortele de Aparare Israel (IDF) pe contul sau de Twitter.

Miercuri, atacurile aeriene ale avioanelor de razboi israeliene au ucis sase persoane in Gaza si au aplatizat o casa de familie extinsa pe teritoriul care gazduia 40 de persoane. Membrii familiei spun ca o racheta de avertizare trasa cu cinci minute inainte ca bombardamentul a permis tuturor celor din casa sa scape cu viata.

Numarul deceselor palestinienilor in Gaza a crescut la 219, inclusiv cel putin 63 de copii, potrivit oficialilor din domeniul sanatatii de acolo. De vineri, cel putin 17 palestinieni au fost ucisi in Cisiordania. Numarul mortilor in Israel este in prezent de 12, inclusiv doi copii. Doi muncitori thailandezi din sudul Israelului au fost ucisi intr-un atac cu racheta tras din Gaza marti. Israelul spune ca peste 3.400 de rachete si-au bombardat orasele si localitatile.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu face gesturi in timp ce arata o prezentare de diapozitive in timpul unei conferinte pentru ambasadorii in Israel la o baza militara din Tel Aviv, Israel, pe 19 mai 2021.

IDF a declarat ca intentioneaza sa-si extinda bombardarea retelelor de tuneluri ale Hamas, multe dintre ele circuland sub zonele civile din Gaza. Deja mai multe case au fost distruse de bombardamente, familiile palestiniene fiind ingropate sub daramaturi. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marti ca operatiunile arata ca „exista un pret” pentru agresiunea Hamas impotriva Israelului.

Purtatorul de cuvant al armatei israeliene, Lt. Col. Jonathan Conricus a descris tunelurile drept „coloana vertebrala” a operatiunilor Hamas, spunand ca campania de distrugere a retelei subterane „se va extinde” in zilele urmatoare.

Hamas, gruparea terorista desemnata de SUA care conduce atacurile cu rachete asupra Israelului, guverneaza, de asemenea, Fasia Gaza, o fasie de pamant de 140 de mile patrate care gazduieste 2 milioane de oameni care se afla sub o blocada israeliana din 2007.

Eforturi internationale pentru o incetare a focului

Intre timp, apelurile internationale pentru incetarea violentei au crescut. Presedintele Joe Biden, intr-o convorbire de miercuri dimineata cu Netanyahu, a spus ca se asteapta „o detensionare semnificativa astazi pe drumul catre o incetare a focului”. A fost al patrulea apel intre cei doi sefi de stat de la izbucnirea violentelor.

Intre timp, Franta, Egiptul si Iordania au facut eforturi pentru o incetare imediata a focului si acces nestingherit pentru ajutor umanitar in Fasia Gaza, aflata in dificultate.

„Cei trei lideri (ai Frantei, Egiptului si Iordaniei) au subliniat urgenta abordarii cauzelor fundamentale ale conflictului israeliano-palestinian prin reluarea negocierilor efective pentru a obtine o pace justa si de durata”, se arata intr-un comunicat comun miercuri.

„Cei trei lideri au subliniat ca solutionarea conflictului israeliano-palestinian pe baza solutiei cu doua state ramane indispensabila pentru o pace cuprinzatoare in regiune”.

Un palestinian in varsta trece pe langa o cladire distrusa de bombardamentele israeliene in orasul Gaza, pe 19 mai 2021.

Intre timp, membrii Consiliului de Securitate al ONU au facut presiuni pentru rezolutii care cer o incetare a focului, pe care SUA le-au blocat pana acum, deoarece textele nu mentioneaza atacurile cu rachete Hamas ca parte a problemei. Cea mai recenta respingere a unei rezolutii de catre SUA a avut loc marti seara, lasand consiliul de securitate fara o declaratie comuna, deoarece bombele si rachetele continuau sa zboare.

Rolul cheie al Egiptului ca intermediar

Cu toate acestea, poate exista un semn de progres; Marti seara, presa israeliana a raportat ca eforturile diplomatice care implica Egipt si Statele Unite ar putea produce o incetare a focului in urmatoarele doua-trei zile. Egiptul are o influenta semnificativa, deoarece a intermediat armistitiul care a pus capat ultimului razboi din Gaza in 2014 si este singura tara cu linii de comunicare atat cu Israelul, cat si cu Hamas.

Guvernul presedintelui egiptean Abdel-Fattah El-Sisi a deschis deja comunicarea cu liderul Hamas Ismail Haniyeh, a trimis mediatori la Ierusalim si a deschis granita cu Gaza, singura granita terestra care leaga enclava blocata de restul lumii, pentru a permite ranitilor din Gaza. acces la spitalele egiptene.

Un barbat palestinian sta langa cadavrul fetitei de 3 ani Menna Shreir, pe 19 mai 2021, la o morga din orasul Gaza, dupa ce aceasta a murit din cauza ranilor in urma unui atac aerian israelian.

Presiunea internationala poate fi insa inutila atata timp cat Hamas si Israelul au stimulente sa continue sa se atace reciproc. Nici macar membrii evrei israelieni de stanga ai parlamentului israelian care sustin un stat palestinian nu au cerut incetarea ofensivei militare israeliene, avand in vedere ca rachetele Hamas sunt inca lansate spre Tel Aviv si Ierusalim.

Administratia americana continua sa reitereze „dreptul de a se apara” al Israelului. Washingtonul este cel mai mare traficant de arme al Israelului, oferindu-i anual ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari.

Presa israeliana a raportat saptamana aceasta ca democratii din Camera Parlamentului vor cere oprirea vanzarii de arme planificate de administratia Biden de rachete ghidate de precizie catre Israel. Administratia a notificat Congresul la inceputul lunii mai despre o vanzare estimata a armelor catre Israel in valoare de 735 de milioane de dolari.