Oficialii americani au ordonat ca majoritatea personalului ambasadei SUA la Kiev sa evacueze pe 12 februarie, deoarece au avertizat ca o invazie rusa a Ucrainei ar putea veni in orice zi. Presedintele Joe Biden l-a avertizat pe presedintele rus Vladimir Putin cu privire la costurile „rapide si severe” ale oricarei astfel de invazii.

Rusia a adunat aproximativ 100.000 de militari de-a lungul granitei cu Ucraina in ultimele luni. SUA au raspuns trimitand cateva mii de soldati in doua dintre tarile vecine cu Ucraina: Polonia si Romania.

La mijlocul lunii ianuarie, Rusia a inceput sa mute trupe in Belarus, o tara care se invecineaza atat cu Rusia, cat si cu Ucraina, in pregatirea exercitiilor militare comune din februarie.

Putin a adresat diverse cereri de securitate SUA inainte de a-si retrage fortele militare. Lista lui Putin include interdictia Ucrainei de a intra in NATO si acordul conform caruia NATO va elimina trupe si arme in mare parte din Europa de Est.

Exista un precedent pentru a lua in serios amenintarea: Putin a anexat deja portiunea Crimeea a Ucrainei in 2014.

Istoria stratificata a Ucrainei ofera o fereastra catre natiunea complexa care este astazi – si de ce este in permanenta amenintata. In calitate de expert in Europa de Est, evidentiez cinci puncte cheie de retinut.

Ce ar trebui sa stim despre relatia ucrainenilor cu Rusia?

Ucraina si-a castigat independenta in urma cu 30 de ani, dupa caderea Uniunii Sovietice. De atunci s-a luptat sa combata coruptia si sa creeze punti de diviziune interna profunda.

Regiunea de vest a Ucrainei a sprijinit in general integrarea cu Europa de Vest. Intre timp, partea de est a tarii a favorizat legaturi mai stranse cu Rusia.

Tensiunile dintre Rusia si Ucraina au atins apogeul in februarie 2014, cand protestatarii violenti l-au inlaturat pe presedintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, in ceea ce acum este cunoscut sub numele de Revolutia demnitatii.

Cam in acelasi timp, Rusia a anexat Crimeea cu forta. Ucraina se afla intr-o pozitie vulnerabila pentru autoaparare, cu un guvern temporar si armata nepregatita.

Putin a inceput imediat sa loveasca in regiunea Donbas din estul Ucrainei. Conflictul armat dintre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii sustinuti de Rusia a ucis peste 14.000 de oameni.

Spre deosebire de raspunsul sau la Crimeea, Rusia continua sa nege oficial implicarea sa in conflictul din Donbas.

Ce vor ucrainenii?

Agresiunea militara a Rusiei in Donbas si anexarea Crimeei au galvanizat sprijinul public pentru inclinatiile occidentale ale Ucrainei.

Guvernul Ucrainei a declarat ca va solicita aderarea la Uniunea Europeana in 2024 si are, de asemenea, ambitii de a adera la NATO.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a ajuns la putere in 2019, a facut campanie pe o platforma de anticoruptie, reinnoire economica si pace in regiunea Donbas.

In septembrie 2021, 81% dintre ucraineni au declarat ca au o atitudine negativa fata de Putin, potrivit site-ului de stiri ucrainean RBC-Ukraine. Doar 15% dintre ucrainenii intervievati au raportat o atitudine pozitiva fata de liderul rus.

De ce ameninta Putin ca va invada Ucraina?

Decizia lui Putin de a se angaja intr-o formare militara de-a lungul Ucrainei este legata de un sentiment de impunitate. Putin are, de asemenea, experienta in relatiile cu politicieni occidentali care sustin interesele rusesti si se angajeaza cu companiile rusesti odata ce isi parasesc mandatul.

Tarile occidentale au impus in mare parte sanctiuni simbolice impotriva Rusiei din cauza interferentei in alegerile prezidentiale din SUA din 2020 si a unui urias atac cibernetic impotriva a aproximativ 18.000 de oameni care lucreaza pentru companii si pentru guvernul SUA, printre alte incalcari.

Fara repercusiuni, Putin a sprijinit represiunea brutala a presedintelui Belarus Alexander Lukasenko impotriva protestelor de masa din capitala Minsk.

In mai multe cazuri, Putin a vazut ca unii politicieni de frunte occidentale se aliniaza cu Rusia. Aceste aliante pot impiedica tarile occidentale sa construiasca un front unificat in fata lui Putin.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, de exemplu, a pledat pentru o cooperare strategica intre Europa si Rusia in timp ce era in functie. Ulterior, el s-a alaturat companiei petroliere ruse Rosneft in calitate de presedinte in 2017.

Alti politicieni europeni de rang inalt care promoveaza o pozitie blanda fata de Rusia in timpul mandatului includ fostul prim-ministru francez Francois Fillon si fostul ministru de externe austriac Karin Kneissl. Ambii s-au alaturat consiliilor de administratie ale companiilor de stat rusesti dupa ce si-au parasit mandatul.

Care este jocul final al lui Putin?

Putin vede Ucraina ca parte a „sferei de influenta” a Rusiei – un teritoriu, mai degraba decat un stat independent. Acest sentiment de proprietate a determinat Kremlinul sa incerce sa blocheze Ucraina sa adere la UE si NATO.

In ianuarie 2021, Rusia a cunoscut una dintre cele mai mari demonstratii antiguvernamentale din ultimii ani. Zeci de mii de rusi au protestat in sprijinul liderului opozitiei politice Alexei Navalnii, dupa detentia sa in Rusia. Navalnii se intorsese recent din Germania, unde a fost tratat pentru ca fusese otravit de guvernul rus.

Putin foloseste si Ucraina ca parghie pentru ca puterile occidentale sa-si ridice sanctiunile. In prezent, SUA are diverse sanctiuni politice si financiare in vigoare impotriva Rusiei, precum si a potentialilor aliati si parteneri de afaceri ai Rusiei.

Un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea provoca mai multe conversatii diplomatice care ar putea duce la concesii asupra acestor sanctiuni.

Costurile pentru Rusia ale atacului Ucrainei ar depasi semnificativ beneficiile.

In timp ce o invazie la scara larga a Ucrainei este putin probabila, Putin ar putea relua luptele dintre armata ucraineana si separatistii sustinuti de Rusia in estul Ucrainei.

De ce ar dori SUA sa se implice in acest conflict?

Odata cu anexarea Crimeei si sprijinul pentru conflictul din Donbas, Rusia a incalcat Memorandumul de la Budapesta privind asigurarile de securitate pentru Ucraina, un acord din 1994 intre SUA, Regatul Unit si Rusia care urmareste sa protejeze suveranitatea Ucrainei in schimbul angajamentului sau de a renunta la energia nucleara. arsenal.

Amenintarile lui Putin impotriva Ucrainei apar in momentul in care acesta muta fortele ruse in Belarus, ceea ce ridica si intrebari cu privire la planurile Kremlinului de invadare a altor tari vecine.

Sprijinul militar pentru Ucraina si sanctiunile politice si economice sunt modalitati prin care SUA poate clarifica Moscovei ca vor exista consecinte pentru invadarea unei tari independente. Riscul, in caz contrar, este ca Kremlinul sa intreprinda alte actiuni militare si politice care ar ameninta si mai mult securitatea si stabilitatea europeana.