Intr-o lume volatila nu exista alta prioritate decat stabilitatea. Stabilitatea, mereu prezenta in discursul oficial al Beijingului, devine o obsesie atunci cand razboiul dintre doi aliati comerciali se dezlantuie si economia nationala se confrunta cu provocari majore. In aceasta linie, sunt intelese cele doua figuri care monopolizeaza in fiecare an atentia deschiderii Adunarii Nationale a Poporului, Parlamentul Chinez. Economia se va extinde „in jur de 5,5%, un obiectiv pe cat de umil, pe atat de sensibil, iar bugetul militar va creste cu 7,1%, cu trei zecimi peste cel precedent. 

Premierul Li Keqiang a facut aluzie la incertitudinea din discursul sau in fata celor 2.800 de reprezentanti veniti din toata tara pentru a participa la o editie decofeinizata. Accentul global este ancorat in Ucraina, iar politica interna din acest an are summit-ul la congresul Partidului Comunist Chinez din octombrie, din care  Xi Jinping va pleca cu un al treilea mandat fara precedent. Nici pe masa Adunarii, care se limiteaza la a pune sigiliul legal pe politicile Executivului, nu au fost nici initiative importante precum Legea Securitatii Nationale din Hong Kong de acum ani. Aceasta editie are o aroma accentuata de hartogarie ceea ce populatia dispretuieste drept „Marea ceainarie”. 

Li a difuzat cu aluzii oblice razboiul care valorifica copertele. „China va continua sa urmeze o politica externa independenta de pace, sa continue pe calea dezvoltarii pasnice si sa lucreze pentru un nou tip de relatii internationale”, a spus el.  

Riscuri si provocari

Tinta de 5,5%, daca este atinsa, va fi a doua cea mai scazuta din ultimele trei decenii, dupa cele de 2,2% cauzate de coronavirus. El subliniaza ca China este mai putin preocupata de cifra decat de sanatatea economiei sale. Pietele au reactionat cu un pesimism exagerat la recenta incetinire, asa cum au salutat cu o euforie excesiva acele cifre duble din ultimele decenii. Dar China a sacrificat de mult zecimi in schimbul unui model economic mai matur si mai rational, care pivoteaza de la productia ieftina la tehnologie si autoconsum si este mai putin crud fata de mediu. Se obisnuieste ca el sa stabileasca o prognoza asumabila care va fi larg depasita.

PIB-ul sau s-a extins in trecut cu peste 8% cand prognozase 6%. Imaginea actuala sfatuieste optimismul. Dupa efectul de rebound, economia chineza a fost pedepsita in ultimele luni de autoconsum caldut sau de probleme din sectorul imobiliar, cu o scadere brusca a vanzarilor si giganti precum Evergrande in crize galopante. Niciuna dintre aceste probleme nu a fost rezolvata, iar comertul mai slab cu Rusia si Ucraina si cresterea preturilor marfurilor se vor adauga la aceasta. 

„Tara noastra se va confrunta cu mai multe riscuri si provocari in acest an si trebuie sa ne straduim sa le depasim. Trebuie sa stabilim stabilitatea economica ca prioritate de varf si sa urmarim progresul fara a-l neglija”, a spus Li.

Promovarea autoconsumului

China urmareste stabilitatea interna cu o rata a somajului urban de 5,5%, datorita a 11 milioane de noi locuri de munca si a unei inflatii care nu depaseste 3%. Alte masuri, in conformitate cu anii trecuti, includ ajutoare pentru stimularea ratei natalitatii si cheltuielile cu infrastructura. Beijingul isi va creste cu 18% transferurile catre provincii si entitatile locale, indatorate fata de globii oculari. Au fost anuntate si reduceri de taxe pentru a promova autoconsumul

Cresterea cu 7,1% a bugetului militar permite interpretari opuse. Sunt cu trei zecimi in plus fata de anul trecut, care a fost al doilea cel mai scazut din ultimele trei decenii. Beijingul aduna dispute teritoriale in Marea Chinei de Sud , sufera de hartuire in Pacific de catre Statele Unite si vin voci din Japonia care cer retragerea politicii sale antinucleare.

Acel context delicat scade dramatismul din cele trei zecimi. A doua economie a lumii are al doilea cel mai mare buget de aparare, dar la un ocean distanta de primul, deoarece Statele Unite cheltuiesc de trei ori mai mult. China a subliniat ca cea mai mare parte a bugetului este alocata bunastarii trupelor, un sindicat muncitor care se bucura de boom-ul economic din ultimele decenii intr-o masura mai mica decat restul societatii. Multi analisti, insa, cred ca Beijingul submineaza dezvoltarea de noi arme prin reducerea decalajului tehnologic cu cel al Statelor Unite.  

China a facut eforturi pentru a reinnoi si a curata unitatea militara sclerotizata. El l-a redus cu 300.000 de militari si a subliniat urgenta modernizarii lui. El si-a dus, de asemenea, campania impotriva coruptiei intr-un sector traditional nepedepsit, cu functii achizitionate in masa si indoieli justificate cu privire la competenta comandantilor sai intr-un scenariu razboinic. 

Discursul de la Sala Mare a Poporului, de pe malul de vest al Pietei Tiananmen, a servit si pentru a sublinia succesul politicii sale de toleranta zero fata de coronavirus si a exclude orice schimbare catre deschiderea granitelor care se impune celorlalti.