Recent s-a facut mult hullabaloo despre sclavie ca divertisment in filme precum ,,Django Unchained”. Dar pierdut in discutie este sclavia ca istorie si simplul fapt ca a fost un sistem economic care a profitat de know-how-ul economic al africanilor pentru a construi bogatie de neimaginat in America de Nord, Europa si in intreaga emisfera occidentala. Bogatia din comertul cu sclavi a dus Europa Occidentala de la a fi una dintre cele mai sarace regiuni din lume la cea mai bogata si mai puternica din sub un secol.

Desi sadic si macabru, adevarul clar este ca sclavia a fost un jucator economic fara precedent al carui impact este inca trait de fiecare dintre noi zilnic. In consecinta, iata lista mea de top 10 cu lucruri pe care toata lumea ar trebui sa le stie despre radacinile economice ale sclaviei.

1) Sclavia a pus bazele sistemului economic international modern

Infrastructura masiva necesara pentru a muta 8-10 milioane de africani la jumatatea lumii a construit orase intregi in Anglia si Franta, cum ar fi Liverpool, Manchester si Bordeaux. A fost cheia aparitiei Londrei ca capitala globala a comertului si a stimulat cresterea New Yorkului ca centru de finante. Industria de a construi, finanta, angaja si administra mii de nave care faceau aproape 50.000 de calatorii individuale era singura o sarcina herculeana. Retelele internationale financiare si de distributie necesare pentru coordonarea, mentinerea si profitul din sclavie au stabilit cadrul economiei globale moderne.

2) Competentele economice ale africanilor au fost un motiv principal pentru inrobirea lor

Africanii detineau o expertiza unica pe care europenii o cereau pentru a-si face succesul intreprinderilor coloniale. Africanii au stiut sa creasca si sa cultive culturi in clima tropicala si semi-tropicala. Cultivatorii africani de orez, de exemplu, au fost capturati pentru a-si aduce cunostintele agricole pe insulele marine ale Americii si pe cele din Caraibe. Multe civilizatii din vestul Africii posedau aurari si muncitori experti in metal pe scara larga. Acesti sclavi au fost rapiti pentru a lucra in minele de aur si argint spaniole si portugheze din America Centrala si de Sud. Contrar mitului muncii necalificate, un numar mare de africani nu erau altceva decat.

3) Know-how-ul african a transformat economiile sclave in unele dintre cele mai bogate de pe planeta

Fructele comertului cu sclavi au finantat cresterea imperiilor globale. Cea mai mare sursa de bogatie pentru Franta imperiala a fost ,,aurul alb” de zahar produs de africani in Haiti. Din Marea Britanie au venit mai multe bogatii din economia sclava din Jamaica decat toate cele 13 colonii americane initiale combinate. Resursele respective au sustinut Revolutia Industriala si imbunatatirile considerabile ale infrastructurii economice din Europa de Vest.

4) Pana cand a fost distrusa de razboiul civil, sclavia a facut din sudul american cea mai bogata si mai puternica regiune din America

Sclavia a fost o intreprindere nationala, dar centrul de greutate economic si politic in timpul primei incarnari a SUA ca republica sclava a fost Sudul. Acest lucru a fost adevarat chiar si in epoca coloniala. Virginia a fost cea mai bogata colonie a sa, iar George Washington a fost unul dintre cei mai bogati oameni din cauza sclavilor sai. Majoritatea presedintilor noii tari si a judecatorilor Curtii Supreme erau sudici.

Cu toate acestea, inventia ginului de bumbac a preluat dominanta economica nationala a sudului si l-a transformat intr-un fenomen global. Cererea britanica de bumbac american, asa cum am mai scris , a facut din portiunea sudica a raului Mississippi Silicon Valley din epoca sa. Cea mai mare concentratie de milionari ai Americii a fost adunata in plantatii de-a lungul malurilor din Mississippi. Primul si singurul presedinte al Confederatiei – Jefferson Davis – a fost un Mississippi, detinator de sclavi milionar.

5) Apararea sclaviei, mai mult decat impozite, a fost esentiala pentru declaratia de independenta a Americii

Sudul a rezistat de mult apelurilor nordice de a parasi Imperiul Britanic. Asta pentru ca Sudul a vandut majoritatea produselor sale produse de sclavi catre Marea Britanie si s-a bazat pe marina britanica pentru a proteja comertul cu sclavi. Dar un proces judiciar din Anglia a schimbat toate acestea. In 1775, o curte britanica a decis ca sclavii nu pot fi retinuti in Regatul Unit impotriva vointei lor. Temandu-se ca hotararea se va aplica coloniilor americane, plantatorii sudici s-au indreptat spre spatele nordului pentru o mai mare autonomie. In 1776, un an mai tarziu, America si-a parasit fostul stapan colonial. Problema sclaviei a fost atat de puternica incat a schimbat cursul istoriei.

6) Brutalizarea si tortura psihologica a sclavilor a fost conceputa pentru a se asigura ca plantatiile raman in negru financiar

Revoltele sclavilor si actele de sabotaj erau relativ frecvente in plantatiile sudice. Ca intreprinderi economice, intreruperea productiei a fost daunatoare pentru afaceri. De-a lungul timpului a aparut un sistem de opresiune pentru a mentine lucrurile fredonand. Aceasta s-a axat pe selectarea sclavilor pentru tortura publica care fie au participat la acte de sfidare, fie au avut tendinta spre nerespectare. De fapt, cei mai recalcitranti sclavi au fost trimisi la institutii, cum ar fi ,,Sugar House” din Charleston, SC, unde cruzimea a fost folosita pentru a obtine cooperarea. Cele mai inumane aspecte ale sclaviei au fost doar un alt instrument pentru a garanta linia de jos.

7) Succesul economic al fostilor sclavi in timpul Reconstructiei a dus la aparitia Ku Klux Klan

In mai putin de 10 ani de la sfarsitul sclaviei, negrii au creat comunitati infloritoare si au castigat putere politica – inclusiv guvernari si locuri in Senat – in sud. Fosti sclavi, precum Alonzo Herndon din Atlanta, devenisera chiar milionari in perioada postbelica. Dar miscarea catre abilitarea economica neagra a tulburat vechea ordine economica. Fostii plantatori s-au organizat in consilii cetatenesti albe si au creat o aripa armata – Ku Klux Klan – pentru a submina institutiile economice negre si pentru a forta negrii sa participe la actiuni in conditii neloiale. Cartea castigatoare a Premiului Pulitzer a lui Isabel Wilkerson, ,,Caldura altor soare”, detaliaza directionarea indivizilor negri, precum si a intregilor comunitati negre, pentru acte de teroare al caror scop a fost sa impuna apartheidul economic.

8) Dorinta de a mentine opresiunea economica este motivul pentru care Sudul a fost una dintre cele mai anti-regiuni fiscale ale natiunii

Inainte de razboiul civil, sudul protejeaza in mod obisnuit infrastructura nationala. Aceste planuri, axate pe statele nordice si occidentale, ar fi mutat bunurile non-sclave pe piata rapid si ieftin. Sudul s-a ingrijorat ca astfel de investitii vor spori puterea economiei libere a muncii si le vor afecta propria lor, care se baza pe sclavie. Mai mult, Sudul s-a opus vehement impozitelor chiar si pentru a imbunatati viata cetatenilor albi care nu detin sclavi. Prima scoala publica din nord, Boston Latin, si-a deschis portile la mijlocul anilor 1600. Prima scoala publica din sud s-a deschis 200 de ani mai tarziu. Mentinerea sclaviei a fost principala prioritate a Sudului in detrimentul tuturor celorlalte.

9) Multe firme de pe Wall Street au facut avere din finantarea comertului cu sclavi

Investitiile in sclavie au fost una dintre cele mai profitabile activitati economice de-a lungul majoritatii istoriei de 350 de ani din New York. O mare parte din finantarea pentru economia sclava a curs prin bancile din New York. Denumiri de marca precum JP Morgan Chase si New York Life au profitat foarte mult de sclavie. Lehman Brothers, una dintre cele mai mari firme din Wall Street pana in 2008, si-a inceput startul in economia sclavilor din Alabama. Sclavia a fost atat de importanta pentru oras incat New York a fost una dintre cele mai pro-sclavie municipalitati urbane din nord.

10) Decalajul bogatiei dintre albi si negri, rezultatul sclaviei, nu a fost inca inchis

Valoarea totala a sclavilor, sau ,,proprietatea”, asa cum erau cunoscuti atunci, ar putea depasi 12 milioane de dolari in dolarii de azi pe cele mai mari plantatii. Odata cu adaugarea de terenuri, utilaje, culturi si cladiri, bogatia intreprinderilor agricole din sud a fost cu adevarat astronomica. Cu toate acestea, atunci cand sclavia sa incheiat, oamenii care au generat bogatia nu au primit nimic.

De atunci, tara s-a luptat cu implicatiile acestei inechitati. Odata cu schimbarile de politica din Washington incepand cu 1865, uneori acest abas economic a scazut si alteori s-a largit, dar diferenta economica nu a fost niciodata stearsa. Astazi, decalajul bogatiei dintre albi si negri este cel mai mare inregistrat de cand inregistrarile au inceput sa fie pastrate acum trei decenii.