Marţi, de ziua Sfântului Andrei, primarul comunei Poienarii de Muscel, Ion Banzea, a făcut inaugurarea oficială a reţelei de apă potabilă pentru cele 60 de familii din satul Valea Îndărăt. Lungimea conductei de apă este de 2,5 kilometri, iar lucrările au fost executate de angajaţii Primăriei şi coordonate de edilul localităţii. Au participat zeci de săteni şi angajaţi ai instituţiei publice. Preotul locului a sfinţit investiţia, dar primarul susţine că intervenţiile nu se vor opri aici. După terminarea lucrărilor de aducţiune, fiecare sătean va putea să se racordeze la conducta principală de apă.

Bătrânii au plâns de bucurie

Luni, 29 noiembrie, în momentul în care s-au pornit pompele pentru alimentarea cu apă, oamenii, care locuiesc pe vârful dealului şi care nu s-au gândit vreodată că vor avea apă în casă, au început să plângă de bucurie. A fost un lucru de necrezut pentru ei, care au trăit o viaţă fără apă la robinet. Acum, fiecare gospodărie are cămin de apă, în curte cu pompă, de unde se pot branşa în case. Au fost săpaţi 3,5 kilometri de şanţuri în tot satul Valea Îndărăt pentru racordarea tuturor gospodăriilor la reţeaua de apă potabilă a localităţii. În acest sens, s-au instalat două rezervoare cu capacitatea de 30 de tone şi o staţie de pompare, adusă tocmai din Danemarca. Toată manopera a fost executată din forţe proprii ale bugetului local, prin strânsa coordonare a edilului Ion Banzea. Acesta ne relata: „Am instalat apa menajeră la peste 60 de familii, am cumpărat două rezervoare de apă de peste 30 de tone fiecare, toate din banii bugetului local, s-a montat şi o staţie de pompare. Toată investiţia a fost făcută pe cont propriu, cu salariaţii Primăriei şi cu meseriaşii din comună. Lucrarea desfăşurată pe proiect avea valoarea de 5 miliarde, iar noi am reuşit să o facem la 1,2 miliarde. Am redus toată această sumă, fiindcă nu am plătit manopera, totul a fost realizat de noi, pentru a micşora preţul de instalare. Iar în ceea ce priveşte o parte de materiale: rezervoare, pompe, au fost achiziţionate la prima mână. Ne-am dus direct la furnizor şi la fabrica producătoare, nu le-am mai trecut prin firme, pentru a plăti comisioane mari. Numai aşa am reuşit să scoatem un preţ bun şi să dăm drumul la apă pentru populaţia din satul Valea Îndărăt, chiar acum, înainte de sărbătorile de iarnă. Altfel, dacă mergeam pe costurile din proiect, nu aveam banii necesari, iar localnicii rămâneau fără apă până la anul.” Toată lucrarea se desfăşoară în continuare, cu ajutorul Primăriei, cetăţenii nu trebuie decât să-şi achiziţioneze instalaţiile sanitare de care au nevoie. Primarul comunei, Ion Banzea, ne spunea: „Avem instalatorii Primăriei, care fac aceste racordări şi pentru care cetăţenii nu trebuie să plătească. Dacă ar fi să aducem o firmă, oamenii nu s-ar descurca cu banii din nişte pensii foarte mici. Susţinem în continuare lucrările, până când toţi cetăţenii vor avea apă în casă de la bazinele instalate în curte.”

Au mai rămas de instalat 2,5 kilometri de reţea

În toată comuna au mai rămas numai 2,5 kilometri de reţea de apă, care trebuie instalată, pentru ca toţi poienărenii să aibă apă potabilă în curte. În satul Jugur mai sunt câţiva localnici, pentru care, anul viitor, se va face racordarea la reţeaua de apă. „Mai avem  zona de peste coastă şi Valea Itului, pe o distanţă de 2,5 kilometri, unde vom lucra anul viitor. După ce terminăm de realizat instalarea reţelei şi aici, vom avea alimentată toată comuna cu apă potabilă.”, mai completa primarul. Pe viitor, se au în vedere şi alte lucrări de modernizare a localităţii. În primul rând, asfaltarea şi pietruirea tuturor drumurilor şi uliţelor din comună şi apoi sistemul de canalizare al localităţii. Aici există o problemă, având în vedere aşezarea satelor între dealuri şi, din acest motiv, vor fi necesare staţii de pompare şi de epurare, a căror valoare este destul de mare. 

3 lei, metrul cub de apă

Toate pompele sunt montate cu apometre şi vor fi făcute contracte cu Primăria. Cetăţenii vor plăti exact cât vor înregistra la consumul lunar. Metrul cub de apă în Poinarii de Muscel este 3 lei, un preţ puţin cam mare faţă de alte localităţi. Dar având în vedere că pentru a alimenta localitatea cu apă potabilă, a fost nevoie de instalarea a patru staţii de pompare care transportă apa tocmai de la Pescăreasa, din Râul Târgului, se justifică tariful. Se pompează până în satul Groşani şi, de acolo, spre Poienari, apoi în Jugur şi acum spre Valea Îndărăt, în staţia de pompare, unde există un rezervor de 30.000 litri de apă. Dacă cu, ani în urmă, poienărenii aveau apă la robinete numai două ore pe zi, cu un preţ mult mai mare, acum s-a ajuns ca aproape 80% din populaţie să aibă apă cu un preţ mai mic şi în permanenţă. În viitor, primarul a specificat că intenţionează să mai scadă preţul la apă, dar având în vedere că tariful la energia electrică creşte, costurile la apă sunt greu de micşorat. De asemenea, aflându-se într-o zonă liniştită, situată la numai trei kilometri de drumul judeţean, satul poate prezenta interes şi pentru construcţia de locuinţe sau case de vacanţă, iar localnicii plecaţi din comună se pot întoarce la vatra părintească….