Despre pariuri sportive si viata sociala – pariurile sportive si de alte tipuri, la fel ca si jocurile de noroc, sunt un hobby pasional, chiar seducator, pentru cunoscatori, dar chiar si pentru amatori. Ne jucam des de-a „pun pariu ca…”, amuzandu-ne, iar cunoscatorul are si satisfactia majora de a sti ca a ales castigatorul, ca strategia sa este buna…

Riscul, sansa, tensiunea emotionala, savoarea victoriei sau provocarea esecului – toate fac din pariuri o activitate ce poate pasiona. Insa orice seduce este periculos pentru cel ce nu stie cand sa spuna stop. Pasiunea pentru pariuri poate ajunge sa afecteze viata sociala a amatorului, sa aiba o influenta nefasta, uneori chiar distructiva, asupra relatiilor sale, a carierei sale, a vietii sale.

Despre pariuri si viata sociala:

A castiga un pariu sportiv este entuziasmant – te stimuleaza sa mai incerci. Poate incepi ca amator, de distractie, sa faci cate un pariu sportiv. Cand se intampla sa castigi, te lasi dus de val, gusti acel gust grozav al victoriei si vrei sa mai incerci, sa mai traiesti experienta. Amatorul devine uneori un cunoscator fin – iar sentimentul ca stii pe cine sa pariezi, ca ai o strategie buna este o satisfactie imensa (echipa/persoana pe care ai pariat castiga – dar si tu devii un castigator deoarece ai stiut sa o alegi).

Ai inceput sa faci pariuri – ai castigat o mare parte – ai intrat in lumea aceasta si ai invatat cum sa faci un pariu, pe cine sa alegi si ai continuat sa castigi des. Insa asteptarile tale devin din ce in ce mai mari: nu te mai multumesti doar cu savoarea victoriei; doresti un risc mai mare – ceea ce implica sa pui la bataie o suma importanta, pentru a trai intens victoria…sau pierderea! Nu te mai satisface pariul doar ca o distractie – vrei risc, vrei ceva mai mult, ceva mai palpitant.

Cand pierzi un pariu sau mai multe… nu renunti! Din contra, des, te simti provocat – ti-ai ales bine miza, insa ai avut ghinion. Intri in jocul riscului si chiar a curiozitatii de nestapanit. Uneori, cazi in capcana logicii bunului-simt! Mai exact, ai crede ca nu este probabil, ca „nu se poate” sa tot pierzi – norocul se schimba! De exemplu, un  om ar gandi ca nu este probabil ca un zar sa cada de 10 ori la rand pe un anumit numar, la fel cum nu este probabil sa pierzi de 10 ori la rand – insa aceasta este matematic probabil, in pofida a ceea ce ar parea de „bun-simt”. Gandirea umana face unele erori, de tipul de a crede ca dupa rau urmeaza invariabil bine – dar si aceea de a crede ca daca acum este bine, asa ramane (ca „norocul nu te paraseste”)! O alta motivatie pentru care continui cu pariurile este atunci cand esti fan echipei – si astfel te implici afectiv, fara a putea sa iti „tradezi” favoritul – asa ca vei continua cu jocul…

A castiga sau a pierde un pariu – oricare este rezultatul, trairile sunt intense! Ceea ce iti ofera o activitate mult mai interesanta decat altele. Ceea ce te atrage mereu spre urmatorul joc. Ceea ce te poate duce pana acolo incat sa savurezi riscul in ce in ce mai mare – si sa faci datorii din ce in ce mai mari, pentru a trai intens (chiar cu riscul de a lua bani necesari familiei).

Ca si jucatorii de noroc, pariorii pasionali sunt patrunsi de ceea ce psihologii numesc „gandire magica” – ei isi alatura cunostintelor lor, talentului lor de a alege si strategiei, anumite ritualuri ce poarta noroc, ritualuri ce iti ofera incredere, un anume sentiment ca totul va fi precum speri. Mai mult, continui sa joci indiferent de rezultate, deoarece rezultatul este ca un fel de alegere a soartei – esti iubit de soarta sau nu. Continui sa joci, asteptand semnul ca esti favorizat de soarta, ca esti norocos (ceea ce, iarasi, te face sa continui).

Pariurile duc la asumarea unor riscuri din ce in ce mai mari tocmai din cauza tuturor acestor aspecte, iar asumarea unor riscuri mari semnifica pariuri pe sume din ce in ce mai mari, pentru intensitatea experientei. Faci cate o datorie – prima oara mici, apoi mai mari. Iti spui ca poti plati toate datoriile odata ce ai un castig major. Ajungi, atat din pasiune, cat si din nevoie, sa vinzi lucruri, chiar sa iti pui in risc familia si casa. Cei dragi, familia si prietenii, iti cer sa renunti la pasiune si sa iti vezi de viata – insa te gandesti „inca o data nu face rau”… Poate ca minti sa iti ascunzi datoriile, poate ca ajungi sa cauti solutii nu foarte morale (uneori, ilegale) de a obtine bani – bani pe care esti atat de tentat sa ii bagi tot in pariuri (greseala cea mai mare – de a profita de o suma necesara pentru altele, sperand ca o dublezi!). Pana se ajunge la o limita – la care realizezi ca te-ai lasat sedus, ca ai ajuns dependent de o activitate; sau la care esti parasit de toti cei care au tinut la tine, pentru ca ei nu te mai recunosc.

Pariurile afecteaza viata sociala chiar si fara situatia dramatica de mai sus: daca nu faci datorii mari, insa te lasi sedus de aceasta activitate, petrecandu-ti timpul liber cu aceasta pasiune (online sau in localuri), daca esti preocupat mereu de lumea pariurilor, sanse, probabilitati, ponturi, rezultate, te indepartezi de cei dragi, care tin la tine. Cauti sa discuti cu alti pariori, insa uiti intrucatva de viata ta reala si de cei care te iubesc.

Pariurile sunt un hobby palpitant – insa poti cadea si in greseala de a te baza pe pariuri pentru castigarea unor sume de bani, chiar pentru intretinerea de zi cu zi. Desi poti avea castiguri, a te baza pe pariuri in viata ta este ca si cum ai fi la marginea prapastiei si ai sta intr-un picior! A trece de la hobby la nevoia castigului nu poate duce decat la probleme. Sa nu uitam ca pasiunea pariurilor si a jocurilor de noroc a dus oameni inteligenti, oameni buni la o dependenta – dependenta ce duce la faliment, fraude si furt si in cazuri tragice, chiar la suicid (singura cale de a scapa)…

Concluzie: pariurile sportive sau de orice tip sunt un hobby pasionant – si asta trebuie sa ramana! Ele nu trebuie sa devina o obsesie si nici o metoda de a-ti obtine castigurile! A te lasa dus de val si a ceda tentatiei din ce in ce mai mari poate duce la dezastru, daca nu observi ce se intampla cu tine si ceea ce iti spun cei dragi. Pariurile iti pot afecta viata sociala, relatiile cu prietenii si familia, cariera, luciditatea – aceasta cand uiti de tine si te lasi sedus…