Fenomenul terorismului este fara indoiala o realitate a zilelor noastre, fiind una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta omenirea in prezent. In ultimele decenii, evenimente de acest gen au tot avut loc, ca urmare a faptului ca numarul celor care se afiliaza organizatiilor teroriste este in continua crestere.
Moartea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, este considerata un veritabil succes pentru combaterea terorismului. Insa, asa cum au afirmat si specialistii in securitate, posibila dizolvare a celei mai cunoscute organizatii teroriste nu inseamna neaparat ca amenintarile au disparut. Avand de obicei la baza obiective politice, aceste practici neconventionale pun presiune atat pe conducerea unui stat, dar genereaza automat si tensiuni in randul populatiei. Intr-un demers de identificare a celor mai vizate locuri din lume de catre teroristi, specialistii de la compania britanica Maplecroft au efectuat un studiu, care indica tarile cu cele mai mari rate ale terorismului, comparativ cu anul trecut.
Asa cum ne asteptam cred cu totii, punctele “fierbinti” sunt previzibile. Pe primul loc se situeaza Somalia, la fel ca si anul trecut, un stat extrem de sarac, deci mediul propice raspandirii ideilor radicale. Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de Pakistan si Irak, de asemenea state macinate de numeroase conflicte interne, care au determinat numeroase interventii ale organizatiilor internationale. Afganistan reuseste si in acest an sa se mentina pe locul 4, ca urmare a statisticilor care releva faptul ca numarul celor care imbratiseaza ideile teroristilor este in continua crestere.
Nici nu si-a sarbatorit bine independenta, ca cel mai tanar stat al lumii, Sudanul de Sud, a si intrat in atentia comunitatii internationale, ocupand pozitia a cincea in clasamentul celor mai mari focare de terorism. Spre deosebire de anul trecut, Algeria a cunoscut o crestere considerabila a ratei criminalitatii, fiind catalogata drept o tinta foarte probabila in eventualitatea unor atacuri. Alte state asociate cu risc mare de terorism sunt Columbia, Thailanda si Rusia.
Studiul realizat pentru anul 2011 a fost facut pe baza mai multor considerente, cum ar fi frecventa si gravitatea incidentelor de acest gen, fiind analizate 197 de tari. Pentru a obtine rezultate relevante, specialistii au tinut cont de numarul de atacuri care au avut loc in ultimii cinci ani, precum si de pozitia geografica a statelor, care reprezinta un aspect extrem de important pentru identificarea bazelor teroriste. Prin urmare, acest tip de manifestatii se intalnesc cel mai frecvent in randul statelor sarace, afectate de lupte interne, reprezentand contextul prielnic raspandirii teribilismului.
Aceste acte de violenta spectaculoasa nu au justificare. Nu poate exista niciun fel de justificare morala pentru comiterea unor orori impotriva populatiei unui stat, indiferent de motivele care stau la baza acestei actiuni. Aceasta modalitate barbara de a transmite un mesaj celor impotriva carora sunt indreptate atacurile nu poate fi tolerata sub nicio forma. Combaterea terorismului este in acest moment o lupta extrem de grea, pentru ca propagarea ideilor radicale este din ce in ce mai rapida, iar de regula, situatiile interne angreneaza oamenii in conflicte de proportii, care nu au decat efecte nefaste asupra umanitatii.