Consumul unei infuzii de patrunjel poate preveni aparitia pietrelor la rinichi si poate stimula fluxul menstrual. Va aratam ce alte beneficii puteti obtine de la aceasta bautura.

In ciuda originii sale mediteraneene, patrunjelul este cunoscut pentru ca este o planta foarte versatila cu care se poate prepara o infuzie sanatoasa, ale carei beneficii depasesc cele culinare pana la cele medicinale. Acest lucru se datoreaza continutului sau ridicat de nutrienti si antioxidanti eficienti pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Bogata in vitaminele K, A, E si C, pe langa faptul ca este o sursa de fier, potasiu si calciu, aceasta planta erbacee ar putea imbunatati nivelul zaharului din sange, mentine tensiunea arteriala si promoveaza sanatatea ochilor si a oaselor. Sa vedem ce dovezi exista.

Proprietatile diuretice si carminative ale infuziei de patrunjel

Daca sunteti in cautarea unui mod natural de stimulare a rinichilor, patrunjelul este o optiune buna. Aceasta planta este prescrisa de medicina traditionala pentru a creste nivelul de urina produs de o persoana.

Patrunjelul are proprietati chimice care, la asimilare, provoaca o usoara contractie a vezicii urinare, a uterului si a intestinului, motiv pentru care este folosit ca adjuvant pentru a trata infectiile urinare si pentru a favoriza digestia. Datorita proprietatilor sale carminative, scade productia de gaze din extractul digestiv, ceea ce reduce colicile si crampele.

Utilizarea patrunjelului pentru constipatie si gaze este obisnuita in medicina traditionala.

Prevenirea pietrelor la rinichi

Conform studiilor efectuate pe animale, patrunjelul intervine in pH-ul urinei prin cresterea nivelului de aciditate a acesteia, ceea ce reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi. In plus, proprietatile sale diuretice favorizeaza curatarea vezicii urinare prin urinare, favorizand expulzarea naturala a cristalelor inainte de formarea pietrelor la rinichi 

Calmeaza durerile menstruale

Potrivit studiilor, prezenta apiolului si miristicinei gasite in patrunjel favorizeaza productia de estrogen si contractiile uterului, pe langa echilibrarea nivelului hormonal. Aceste caracteristici il fac un remediu natural prescris in medicina traditionala pentru ameliorarea simptomelor dureroase ale ciclurilor.

Bogat in antioxidanti

Printre alti compusi, patrunjelul contine antioxidanti cunoscuti sub numele de flavonoide carotenoide si vitamina C. Acestea ajuta la reducerea daunelor celulare cauzate de stresul oxidativ din organism.

Prezenta flavonoidelor in dieta ajuta la reducerea amenintarii de a suferi de boli cronice precum diabetul de tip 2 si patologiile coronariene. In mod similar, beta-carotenul si luteina sunt legate cu o probabilitate scazuta de a dezvolta mutatii ale celulelor maligne.

In acest sens, un test in eprubeta a aratat ca esenta de patrunjel a reusit sa stabilizeze degenerarea ADN-ului si sa incetineasca raspandirea celulelor maligne. Acesta, desigur, este un  efect in vitro si nu poate fi transferat imediat in corpul uman. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a sustine acest lucru.

Infuzia de patrunjel este o sursa de vitamina C

Infuzia de patrunjel, datorita concentratiilor sale de vitamina C si A, ajuta la intarirea sistemului imunitar. Astfel, vitamina C promoveaza si generarea de globule albe.

Potrivit unui studiu publicat in Iranian Journal of Pharmaceutical Research , acest nutrient este necesar pentru formarea colagenului, o componenta care ofera structura si rezistenta articulatiilor, parului, oaselor si pielii, pe langa reducerea liniilor fine.

Cum se prepara o infuzie de patrunjel?

Astazi exista pe piata diferite prezentari de patrunjel; Il gasesti in capsule, tincturi, pudra sau chiar ulei esential. Cu toate acestea, este foarte imbucurator sa bei dimineata o infuzie calda din aceasta planta aromata. Invata cum sa-l prepari din confortul casei tale.

Ingrediente

  • 2 linguri de patrunjel proaspat sau uscat.
  • 1 cana de apa.
  • 1 lingurita de miere (optional).

Pregatirea

  1. Intr-o oala adaugam apa si dam la fiert la foc mediu.
  2. In acest moment, opriti arzatorul si lasati apa sa se odihneasca aproximativ 40 de secunde.
  3. Dupa acest timp se adauga cele doua linguri de patrunjel, se acopera si se lasa sa stea 3 minute. Aceasta procedura va va ajuta sa nu ardeti proprietatile plantei.
  4. Cu ajutorul unei strecuratoare, scurgeti infuzia intr-o cana si aruncati ierburile.
  5. Daca doriti, adaugati putina miere.

Globulele albe sunt stimulate de aportul de vitamina C din alimente. In acest sens, patrunjelul este o sursa de nutrient.

Contraindicatiile si efectele secundare ale infuziei de patrunjel

Fara a prejudicia cei expusi, se recomanda evitarea aportului de patrunjel in urmatoarele cazuri:

  • Daca sunteti insarcinata: amintiti-va ca aceasta planta poate provoca contractii uterine, ceea ce creste riscul de avort spontan.
  • Hemofilie: Datorita concentratiei sale mari de vitamina K, poate afecta si mai mult coagularea sangelui. La fel, daca luati medicamente anticoagulante.
  • Daca luati diuretice: aportul acestei infuzii de patrunjel poate provoca urinare excesiva atunci cand este combinat cu efectul medicamentelor care stimuleaza urina.

Ce sa retineti despre infuzia de patrunjel?

Infuzia de patrunjel se poate face folosind frunzele si tulpinile sale, ceea ce este economic si practic . Deoarece este o sursa de vitamina A, ajuta la ingrijirea sanatatii ochilor tai. De asemenea, ingredientul activ blocheaza radicalii liberi. Poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si la minimizarea aparitiei pietrelor la rinichi.

Este un bun aliat pentru a-ti improspata respiratia, pe de alta parte, asa ca fara indoiala aceasta infuzie ar putea fi un adaos grozav la dieta ta zilnica.