Vladimir Putin poate fi unul dintre cei mai influenti oameni din lume. Dar, in ciuda aparitiei zilnice in titlurile din intreaga lume, presedintele Rusiei este destul de secret cu privire la viata sa, la familia sa si la trecutul sau politic. De fapt, americanul mediu probabil nu stie exact cum Vladimir Putin a urcat de la saracie la KGB la presedintie. Si este posibil sa fi auzit sau nu despre ce a trait exact Putin in timpul caderii Uniunii Sovietice.

1. Familia lui Vladimir Putin traia in saracie

Credeti ca Vladimir Putin trebuie sa fi avut o educatie privilegiata? Mai gandeste-te. Dupa cum explica Putin insusi , parintii lui s-au casatorit la 17 ani. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, tatal sau a fost inrolat in armata. In cele din urma, o grenada l-a schilodit. (A supravietuit datorita unui prieten care l-a transportat kilometri peste gheata la un spital.) Mama lui Putin a ajuns prinsa in Leningrad, denumirea din epoca sovietica a Sankt-Petersburgului, si aproape a murit de foame in timpul asediului nazist de 900 de zile.

Dupa razboi, tatal lui Putin a lucrat la Fabrica de Vagoane de Tren Yegorov. Mama lui s-a angajat sa mature strazi si sa spele eprubete. Familia s-a mutat intr-un apartament comun comun cu mai multe familii. Nu aveau apa fierbinte si nici cada. Toaleta lor ,,a alergat lovit de o scara de aterizare”. Putin s-a nascut in octombrie 1952. El isi aminteste apartamentul ca fiind rece, aglomerat si infestat de sobolani. (Putin si prietenii sai au invatat sa-i alunge pe sobolani cu bete.)

2. Vladimir Putin a fost al treilea fiu al parintelui sau, dar singurul care a supravietuit dincolo de copilaria timpurie

Vladimir Putin nu vorbeste prea mult despre asta. Dar familia sa a suferit mai multe pierderi inainte si in timpul asediului de la Leningrad. Dupa cum relateaza The New York Times, parintii lui Putin aveau doi fii inainte ca Vladimir sa apara in anii 1950. Dar ambii baieti au murit in copilaria timpurie. In timpul asediului, fratele lui Putin, in varsta de 1 an, a fost luat de la mama sa. Baiatul a murit intr-o casa pentru copii si a fost ingropat intr-un mormant nemarcat.

“Parintii mei mi-au spus ca copiii au fost luati de la familiile lor in 1941, iar mamei i s-a luat un copil – cu scopul de a-l salva”, a explicat Putin. ,,Au spus ca a murit, dar nu au spus niciodata unde a fost ingropat”. Si acel fiu pierdut nu a fost primul cuplu. The Times noteaza ca primul fiu Putin a murit in copilarie.

3. Putin nu a fost exact un student model

Los Angeles Times relateaza ca, potrivit profesorilor lui Putin, el a fost selectat in clasa a IX-a pentru a urma scoala din Leningrad nr. 281. Scoala a acceptat doar cei mai straluciti elevi ai orasului. Dar Vladimir Putin nu se comportase intotdeauna ca un student model. Potrivit ABC News, un tabloid rus a sustinut ca a gasit carnetul de note al lui Vladimir Putin si a aruncat o oarecare lumina asupra comportamentului sau in scoala.

Cartea ar fi dezvaluit ca, la 11 ani, Vladimir Putin ,,a aruncat cu radiere pe copii”, potrivit unui profesor. Un alt profesor a adaugat ca ,,nu si-a facut temele la matematica”. Altii au adaugat ca un tanar Putin ,,s-a purtat urat in   timpul cursului de canto” si ,,vorbeste in clasa”. De asemenea, a fost prins trecand note. Putin s-a luptat cu un profesor de sala de sport, care l-a pedepsit pentru ca si-a uitat uniforma. El chiar s-a certat cu un student mai in varsta cu o singura ocazie.

4. Tatal sau a lucrat pentru agentia care a venit inaintea KGB

Presedintele rus Vladimir Putin detine un portret al tatalui sau

Los Angeles Times relateaza ca, potrivit lui Vladimir Putin, bunicul sau patern a lucrat ca bucatar pentru Lenin si apoi pentru Stalin. Dupa cum se mentioneaza in ziar, ,,este putin probabil ca el sa fi avut o astfel de slujba fara sa faca parte din aparatul de securitate al statului”. Tatal lui Putin, Vladimir, a lucrat in NKVD, predecesorul KGB ca agentie de securitate pentru Uniunea Sovietica. Asadar, in mod surprinzator, Putin a devenit interesat de o cariera cu KGB in clasa a IX-a.

,,Impresiile mele despre KGB s-au bazat pe povesti romantice despre spioni”, a spus ulterior Putin, recunoscand ca a citit un roman despre un spion din Germania. S-a dus neinvitat la biroul Kening din Leningrad. Acolo, un agent l-a sfatuit ca KGB nu ia pe nimeni care sa se ofere voluntar, ci doar pe cei pe care i-a selectat. Putin a intrebat cum se poate pregati. Asadar, agentul a sugerat facultatea de drept, o cale pe care Putin ar urma.

5. Putin reprezinta a treia generatie a familiei sale care slujeste conducerii comuniste sau politiei secrete

In ultimul an de studii de drept la Universitatea de Stat din Leningrad, Putin a primit o oferta de munca de la KGB. Dupa absolvire, a inceput sa lucreze in contrainformatii. Los Angeles Times relateaza ca Putin a studiat la Moscova la institutul de informatii straine al KGB. Acolo, s-a inscris sub pseudonimul Platov. A invatat germana. Si a castigat, de asemenea, o centura neagra la judo, o arta martiala pe care o practicase in adolescenta.

In 1985, KGB l-a trimis pe Putin la Dresda, in Germania de Est. Putin a spus mai tarziu ca a spionat in principal natiunile membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Dupa cum explica Times, ,,misiunea sa era de a recruta agenti, de a colecta date din surse publice si secrete, de a analiza materialul si de a-l trimite la Moscova”. In 1989, Zidul Berlinului a cazut. Slujba lui Putin a mers cu ea. Dar mai tarziu, in 1998, Putin va fi numit la conducerea FSB, KGB reconstituit.

6. Era un outsider din KGB

Desi Vladimir Putin a obtinut cu succes un post la KGB, The Atlantic il caracterizeaza  drept un outsider  in cadrul agentiei. ,,El nu era un,, baiat de aur “al KGB, precum contemporanul sau Serghei Ivanov – care a servit ulterior ca ministru al apararii si viceprim-ministru sub Putin”, a explicat publicatia. Ivanov s-a bucurat de postari in Helsinki si Londra (mai degraba decat indepartata Germania de Est). Ivanov, de asemenea, ,,parea intotdeauna pe o cale rapida in timp ce se ridica prin academii si randurile KGB”, explica The Atlantic.

,,In schimb, Vladimir Putin nu a atins nivelurile superioare ale institutiei pana cand nu a obtinut brusc o numire politica pentru a conduce Serviciul Federal de Securitate (FSB) in 1998″. Putin a ramas un strain in timp ce Mihail Gorbaciov a preluat carma URSS. (In acea perioada, Putin a ramas la postul sau din Germania de Est.) Mai mult, Atlanticul il caracterizeaza pe Putin drept ,,un strain al perestroicii. El nu a jucat niciun rol in glasnost “, miscarea de reformare a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si a politicilor sale.