Ii solicit un lucru simplu, și anume inainte de a valida noul Guvern, sa treaca prin Parlament noul program de guvernare”, a spus Basescu, precizand ca „forțarea unui vot” il va determina sa nu aștepte pana cand CCR se va pronunța asupra Hotararii Parlamentului privind investirea noului Cabinet.

Basescu a susținut ca Ponta ar trebui procedeze la angajarea raspunderii asupra unui nou Program, in conformitate cu articolul 114 din Constituție.

Am avut discuții cu premierul in acest sens. Exista totala deschidere din partea mea sa gasim soluții”, a spus Basescu.

El a admis ca soluția asumarii raspunderii pe program este „o soluție care necesita formalitați sau trasee parlamentare”, dar a susținut ca acestea ar putea fi scurtate printr-o ințelegere politica.

Basescu ar fi de acord cu „driblarea” Constituției

Paradoxal, deși a susținut ca-și dorește sa nu exista nicio problema de constituționalitate, Basescu a indemnat la „driblarea” Constituției, care la articolul 114 prevede posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzura in trei zile dupa angajarea raspunderii Guvernului.

Basescu a susținut insa ca Birourile Permanente ale Parlamentului pot hotari o „excepție” de la Constituție, in așa fel incat sa fie scurtate termenele, situație in care ar accepta depunerea juramantului de catre noul Guvern chiar și in cursul nopții de marți spre miercuri. Și asta chiar daca s-ar depune moțiunea de cenzura in termenul constituțional!

Eu l-am asigurat pe premierul Victor Ponta ca pana dimineața la 6, la orice ora, se rezolva cele doua probleme – adica asumarea raspunderii pe program și votul de investitura, urmat de votul pentru noul Guvern, sunt gata sa accept depunerea juramantului”, a mai spus Basescu.

Basescu a avertizat ca in cazul in care Ponta va merge mai departe cu votul in Parlament, Hotararea de investire „va fi atacata la Curtea Constituționala” (președintele n-a precizat daca el va ataca sau se refera la atacul anunțat de PDL), iar el va aștepta pana cand Curtea se va pronunța. „Daca nu se trece in continuare programul, sunt obligat sa aștept pe un eventual atac asupra Hotararii Parlamentului”, a spus Basescu.

Intrebat ce i-a spus Ponta in cadrul discuției, președintele a spus ca premierul „incearca sa rezolve lucrurile”. „Cred ca ințelege faptul ca a avea o problema de legitimitate ii va crea probleme in viitor”, a comentat șeful statului.

Anterior ieșirii de la Palatul Cotroceni, președintele trimisese o scrisoare primului ministru

Președintele ii ceruse premierului sa vina cu un nou Program de guvernare, in caz contrar Basescu avertizandu-l pe Ponta ca va contribui la „delegitimarea” Guvernului.

In masura in care veti solicita aprobarea Parlamentului, mentinand programul cu care a fost investit Guvernul USL si care in prezent nu mai exista, consimtiti la delegitimarea Guvernului Romaniei”, preciza Basescu.

„Avand in vedere ca, in cursul zilei de astazi, este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, in temeiul dispozitiilor Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, va solicit sa luati masurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constitutionale. Astfel, anterior aprobarii de catre Parlamentul Romaniei a propunerii dumneavoastra de modificare a structurii si compozitiei politice a Guvernului este necesar sa solicitati aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare in raport cu noua componenta politica”, mai spunea Basescu in scrisoarea catre Ponta.

Președintele atragea atenția primului ministru ca in urma intelegerilor politice pe care le-a parafat, „noua configuratie este de natura a produce o fractura puternica a votului acordat de catre cetateni la alegerile din decembrie 2012, care, cu o majoritate covarsitoare, au incredintat Uniunii Social-Liberale mandatul de a forma Guvernul”.