Basescu, atac hotarat la adresa guvernarii social-liberale. Presedintele atrage atenția asupra Autostrazii Transilvania:se degradeaza.

Președintele Traian Basescu a acuzat azi Guvernul Ponta ca a procedat ”fara  cap” in cazul Autostrazii Transilvania, deoarece a anulat un contract fara a-l inlocui cu nimic altceva, astfel ca sunt porțiuni din acea lucrare care se degradeaza. Basescu nu contesta necesitatea anularii contractului cu Bechtel, dar afirma ca Guvernul putea gasi soluții pentru porțiuni mici de 2-3 kilometri care ar ajuta ca alte parți mai mari și mai costisitoare sa nu se degradeze.

”Trag un semnal de alarma special pentru Autostrada Transilvania. Fac apel la presa. Aici s-a procedat ca si la Tronsonul Nadlac – Arad, fara cap. S-a facut anularea contractului fara sa se puna ceva in loc. Sunt zone care se degradeaza. De exemplu, podul peste Gilau la Somesul mic, mai trebuie doar cateva bretele si pus asfaltul. Asa a fost abandonat, si acum se degradeaza. Guvernul nu finalizeaza lucrarea pentru cateva milioane de lei. Asta inseamna incapacitate. De asemenea, sunt foarte multe picioare, piloni de poduri turnate, la care betonul a ramas 1,5-2 in afara. Dar va imaginati ce se va intampla cu acel fier si o intreaga lucrare va trebui reluata”, a declarat președintele

Basescu l-a avertizat pe Ponta ca se va duce in țara și va expune toate realitațile de care Guvernul ar trebui sa se ocupe, in loc sa se implice in luptele politice.

”Voi avea tot mai des interventii care sa arate realitatile, nu o sa le expun toate intr-o zi pentru ca asa se poate crea confuzie. Dar voi umbla in tara si voi vorbi despre realitatile din tara. Cred ca Guvernul trebuie sa lase luptele politice si sa guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta sa guverneze, nu sa televizeze si nu sa se lupte politic. El este copresedinte USL, dar inainte de toate este prim-ministru al Guvernului Romaniei si cred ca romanii sunt mai putin interesati de ce crede Victor Viorel Ponta despre presedinte, dar vor sa auda cum reduce somajul, cum creeaza locuri de munca, cum relaxeaza investitiile, cum se utilizeaza banii europeni din actualul exercitiu bugetar si din viitorul exercitiu bugetar”, a declarat Basescu.

La scurt timp dupa incheierea ceremoniei depunerii juramantului de credinta de catre noul ministru liberal al Transporturilor, Ramona Nicole Manescu, Basescu s-a lansat, luni seara, intr-un nou atac delirant la adresa guvernului Uniunii Social Liberale, cel care nu-i e pe plac. Tatal lui EBA a dat semne de delir, pretinzand ca noul ministru trebuie sa construiasca autostrazi. O alta mostra de delir a fost apelul la cooperare in familia Manescu in chestiunea continuarii constructiei noii linii de metrou in cartierul bucurestean Drumul Taberei. Adica in Sectorul 6 al Capitalei, acolo unde e primar Rares Manescu, sotul noului ministru al Transporturilor. Ca fost ministru al Transporturilor, Basescu ar fi trebui sa stie ca singura responsabilitate a primarului Rares Masescu e ca linia de metrou construita din fonduri guvernamentale trece pe teritoriul Sectorului 6.

Din alte vorbe aruncate de Basescu – in tentativa sa de a compromite guvernul care nu-i executa ordinele si de a face campanie electorala formatiunii care are ca misiune un nou mandat pentru EBA la Bruxelles – reproducem cateva, mai jos:

– Mica mea conferinta e ocazionata exact de incheierea vacantei liderilor USL, care, imediat ce s-au intors, au reusit dupa 45 de zile sa dea o si o mobilizare pentru Transporturi. E un progres, singurul lucru pe care il constat e ca s-au intors nervosi dupa concediu. Poate se calmeaza cand aud de situatia tarii.

– Daca n-au timp sa mearga prin tara datorita conducerii tarii prin televiziuni, vreau sa le dau cateva informatii grave: somajul e in crestere. Romanii sunt tot mai preocupati de siguranta locului de munca si se intreaba daca il pierd sau nu. In luna iunie, somajul ajunsese la 7,6%. Cresterea economica generata de exporturi de la Dacia, Lufkin etc. nu inseamna si locuri de munca. E un efect al amputarii investitiilor din bugetul de stat.

– In luna iunie, somajul era 7.6, dar in iulie Romania a inregistrat un plus de 29.000 someri, ceea ce ne va arata cand se va analiza la nivelul Eurostat somajul in Romania, cifra pentru iulie va fi in jur de 8%. E un prag extrem de riscant. Crearea de locuri de munca e esentiala. Relansarea investitiilor din bani europeni si de la bugetul de stat trebuie sa fie o prioritate majora a guvernului. Nu se poate sa privesti o crestere cu 29.000 a somajului in perioada de vara. Ar fi fost de asteptat o scadere a somajului pe perioada verii.

– Un alt semnal de alarma extrem de serios: investitiile straine pe primele 6 luni din 2013 au scazut cu aproape 20% (19,4%). Ceea ce inseamna ca, simultan cu reducerea investitiilor din buget, acesta e rezultatul: crestere de somaj. Ma mai ingrijoreaza ca pana acum, desi intram in septembrie, Guvernul nu a finalizat o forma acceptabila pentru acordul de parteneriat cu CE pentru utilizarea de fonduri europene incepand din 2014.

– Tin sa atentionez public Guvernul: amintesc tuturor factorilor responsabili ca la ultimul Consiliu European s-au stabilit masuri de reducere a somajului in randul tinerilor. Cu aceasta ocazie, s-au alocat 6 miliarde euro care trebuie sa fie cheltuiti intre 2014- si 2015. CE a primit sarcina ca banii necheltuiti din alte programe, adica 2 miliarde, sa fie alocati aceluiasi program. Sunt 8 miliarde de euro. Guvernul ar fi trebuit sa aiba programe gata sa fie implementate incepand din 2014. Regiunile pentru care Romania are bani alocati: Sud Muntenia, Centru, Sud-Est.

– Este o convingere a liderilor USL ca pot substitui munca serioasa in folosul oamenilor si rezolvarii problemelor cu emisiuni televizate, de imagine. Ii atentionez ca ne apropiem de 8% somaj. Nici in perioada crizei Romania nu a avut acest nivel. Nepasarea, convingerea ca poti supravietui la nesfarsit prin aroganta, prin batalia cu presedintele, ii face sa nu dea atentie problemelor importante.

– Pentru combaterea somajului, tot la ultimul Consiliu, s-a stabilit lansarea programului Locuri de munca pentru tineri finantat de Banca Europeana de Investitii. Banca a primit sarcina ca ori de cate ori un stat membru finanteaza locuri de munca pentru tineri, BEI sa confinanteze partea care revine statului respectiv. Sunt mecanisme ce ar fi putut scadea somajul, iar superficialitatea guvernului nu face decat sa duca la efecte inverse pentru ca nu acceseaza instrumentele UE:

– Metroul in Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetateni si, poate, printr-o colaborare intre primarul Manescu si sotia sa, ministrul Ramona Manescu, sa se reia lucrarile.

– Tronsonul Nadlac-Arad are o bucata realizata in proportie de 80%. Ar putea sa ne prinda iarna cu acel tronson realizat. Cealalta parte este realizata in proportie de peste 35%, si din noiembrie autoritatile n-au facut o noua licitatie. Trag un semnal de alarma special pentru Autostrada Transilvania. Fac apel la presa. Aici s-a procedat ca si la Tronsonul Nadlac – Arad, fara cap. S-a facut anularea contractului fara sa se puna ceva in loc. Sunt zone care se degradeaza.

De exemplu, podul peste Gilau la Somesul mic, mai trebuie doar cateva bretele si pus asfaltul. Asa a fost abandonat, si acum se degradeaza. Guvernul nu finalizeaza lucrarea pentru cateva milioane de lei. Asta inseamna incapacitate. De asemenea, sunt foarte multe picioare, piloni de poduri turnate, la care betonul a ramas 1,5-2 in afara. Dar va imaginati ce se va intampla cu acel fier si o intreaga lucrare va trebui reluata.

– Fac apel la Guvern. Voi avea tot mai des interventii care sa arate realitatile, nu le voi expune pe toate intr-o zi. Voi umbla in tara si voi vorbi despre realitatile din tara. cel mai important ar fi ca Guvernul sa lase luptele politice si sa guverneze. E timpul ca Victor Viorel Ponta sa guverneze, nu sa televizeze.  Inainte de toate, Ponta e premier. Cred ca romanii sunt mai putin interesati de ce crede Ponta despre presedinte si ar vrea sa auda de la el cum reduce somajul, cum relanseaza investitiile, care e perspectiva Romaniei. Ce nu intelege Victor Viorel Ponta, ca de altfel multi analisti, eu nu sunt in campanie, nu maicandidez la nimic, Oricate procente as avea, multe sau putine, in scadere sau in crestere, e adevarat sunt cam in crestere, nu ma mai ajuta la nimic. Nu mai candidez, nu mai sunt dadaca unui partid parlamentar, nu imi mai folosesc la nimic. De aceea, nervii lui Antonescu, Ponta, utilizarea unor etichetari nepotrivite la intoarcerea din vacanta sunt inutili. Ar trebui sa fie calmi, sa priveasca cu responsabilitate realitatile si ii atentionez: drmul pe car merge tara e periculos. Guvernul nu ii stabileste traseul. Exista riscul ca dupa sacrificiile enorme din 2009, sa devina ceva repetabil pentru ca riscam sa alunecam din nou intr-o situatie dificila economic. Nu imi doresc asta, nu suntem pe punctul de a ni se intampla dar daca vom continua sa nu guvernam tara si sa transformam totul intr-o batalie politica avem riscul sa pricinuim daune si suferinte uriase romanilor.

– Eu am girat orice guvern la instalare. Am fost optimist atata timp cat s-a stat in obiectivele asumate. Atata timp cat guvernul nu sesizeaza, ia politici de neacceptat, ma face sa nu mai am incredere in capacitatea acestui guvern de a valorifica sacrificiul romanilor. Deocamdata nu am incredere. Nu mai am incredere, se dovedesc niste oameni politicianisti.Incep sa ma cconving ca sunt incompetenti, nu inteleg ce se intampla cu tara. Nu accept minciunile despre controlul presedintelui asupra DNA. si Antonescu, si Ponta, si Blaga si toti sa aiba grija de infractori. L-am auzit pe Ponta spunand cum presedintele i-a facut dosar doctorului Bradisteanu. Antonescu a vorbit despre lupta DNA impotriva lor. Nu, DNA lupta impotriva hotilor, asta trebuie sa inteleaga Ponta si Antonescu.

– Nu cred ca procentele mele pot folosi niciunui partid.

– Despre Siria: Noi ne vom pozitiona dupa ce aflam rezultatul inspectiei ONU. Nu putem accepta utlizarea gazelor toxice impotriva oricarei parti.

– Crin Antonescu nu o sa ajunga niciodata presedinte. Nu poti sa vrei sa fii presedinte cand nu stii sa respecti functia. Era o ceremonie dedicata chiar colegei lui.