Cvartetul de lideri din fruntea miscarii talibane este format din Haibatullah Akhundzada, Abdul Ghani Baradar, Sirajuddin Haqqani si Mullah Mohamad Yaqoub, potrivit celor mai informati expertii in jihadism. Haibatullah Akhundzada, liderul suprem; Mullahul Abdul Ghani Baradar, este unul dintre fondatorii gruparii fundamentaliste, alaturi de Mullah Omar, si liderul de negocieri al talibanilor (impreuna cu Mohammad Abbas Stanikzai).

Sirajuddin Haqqani este „numarul doi” al conducerii retelei Haqqani; iar Yaqoub, este fiul lui Mullah Omar, seful puternicei comisii militare a talibanilor.

Hebatullah Ahundzada este cel care a emis majoritatea fatwa-urilor (edictele religioase) promulgate de jihadisti si se afla in fruntea Consiliului „Shura”, alcatuit din aproximativ 30 de membri, cel mai inalt organ al gruparii din mai 2016, in timpul unei rapide. tranzitia puterii, la cateva zile dupa moartea predecesorului sau, Mansur, ucis intr-un atac al unei drone americane in Pakistan. Pana atunci, „Shura” era mai concentrata pe probleme judiciare si religioase, relateaza agentiile de presa.

De la inceputul mandatului sau, Ahundzada a avut sprijinul liderului Al Qaeda. Ayman al Zawahiri, care l-a desemnat „emir al credinciosilor”, fapt fundamental pentru a-si consolida autoritatea politico-religioasa.

Acest individ a reusit sa uneasca in acelasi obiectiv diferitele triburi, care au trait aproape intotdeauna in conflict, dintr-un rol de discretie si, in acelasi timp, de mare autoritate, pentru a nu genera nedumeriri in randul celorlalti conducatori.

Abdul Ghani Baradar a fost inchis in Pakistan, dar dupa eliberare s-a alaturat conducerii talibanilor. Nascut in provincia Uruzgan (sudul Afganistanului) si educat la Kandahar, el este cofondatorul talibanilor alaturi de Mullah Omar, care a murit in 2013, dar a carui moarte a fost ascunsa timp de doi ani din motive strategice. Cu aceasta, fundamentalistii au reusit sa tina Coalitia sa-l caute, cu folosirea logica a unor eforturi care nu au fost folosite in alte misiuni. Era ca si cum ai spune „nu poti sa-l gasesti pe el, cel care ne indruma”.

Ghani Baradar si-a inceput cariera jihadista in lupta impotriva invaziei sovietice in 1979, in care s-a remarcat ca un „mujahedin” (combatant) aprig, in randurile grupului lui Omar.

El era seful militar al talibanilor cand a fost arestat in 2010 la Karachi, Pakistan. El a fost eliberat in 2018 datorita presiunilor din partea Statelor Unite, intr-un fel de plata pentru rolul sau remarcabil in lupta impotriva rusilor.

Astazi, avand in vedere autoritatea sa „militara si religioasa”, Ghani Baradar era seful „aparatului politic” din Qatar. De acolo, a condus negocieri cu americanii, care au dus la retragerea fortelor straine. Viclean si cu mare putere de convingere, capabil sa-si convinga cel mai mare dusman.

Reteaua Haqqani poate fi considerata „varful de lance” al talibanilor de la razboiul de expulzare a rusilor din tara. Ia numele fondatorului sau, Jalaladdin Haqqani, care la acea vreme avea relatii stranse cu CIA, care l-a finantat, si care acum, dupa moartea sa, a fost succedat de fiul sau Sirajuddin.

Reteaua este clasificata drept terorista de catre Washington, care a considerat-o intotdeauna cea mai periculoasa factiune din razboi. Sirajuddin este acuzat ca a asasinat unii inalti oficiali afgani si ca i-a tinut ca ostatici pe occidentali pentru rascumparare sau i-a tinut prizonieri, precum armata americana Bowe Bergdahl, eliberata in 2014 in schimbul a cinci detinuti afgani din inchisoarea de la Guantanamo.

Cunoscuti pentru independenta, abilitatile lor de lupta si afacerile de succes, se crede ca Haqqanii sunt responsabili de operatiunile talibanilor in zonele muntoase din estul Afganistanului si ar avea o influenta majora asupra deciziilor miscarii.

In ceea ce priveste fiul mullahului Omar, Yaqub, acesta este seful „aparatului politico-militar” care s-a ocupat, ca in toate bandele teroriste, de executia si, in acest caz, de orientarea actiunilor in razboi. impotriva Armatei afgane deja infrante antrenate de Occident.

A fi fiul unui lider de referinta in miscarea talibana i-a permis sa se ridice in conducerea gruparii, in care este respectat si luat ca o figura de luat in seama, desi exista cei care se indoiesc de puterea sa reala in cadrul teroristului. banda.

Suhail Shaheen este unul dintre purtatorii de cuvant ai talibanilor, alaturi de Zabihula Mujahid. Rolul sau a fost fundamental pentru a oferi o imagine mediatica „acceptabila”, in fata exteriorului unei miscari care fusese intotdeauna caracterizata de secretul si salbaticia ei. Talibanii au fost lenti, dar si-au dat seama de puterea retelelor de socializare si de importanta transmiterii mesajelor lor, desi credibilitatea lor, asa cum s-a demonstrat in ultimele saptamani, este spulberata de realitatea faptelor. Grupul a reusit sa foloseasca negocierile de la Doha pentru a castiga timp si arata o fata prietenoasa in timp ce, pe spatele tuturor (si a serviciilor de informatii, ce e mai grav) pregateau marea ofensiva, „razboiul fulger”, in fata unei Armate, al carei moral de lupta era nul de drept.